hirdetés
hirdetés

Robotika

Kétirányú kommunikáció ember és növény között

A szingapúri Nanyangi Műszaki Egyetem kutatói létrehoztak egy eszközt, amely elektromos jelek küldözgetésével és fogadásával képes egyfajta kommunikációs csatornát kialakítani az emberek és a növények között.

hirdetés

Az új szerkezet figyelemmel kíséri, hogy a flóra hogyan reagál a környezetére, sőt akár még utasításokat is képes közvetíteni a növények felé.

E bravúr elérése érdekében a kutatóknak először ki kellett találniuk, miként is mérhetnék meg a növények által kibocsátott elektromos jeleket.

Normális esetben az elektromos stimulációt elektródákon keresztül hajtják végre, ám a növények szőrös és göröngyös felülete megnehezíti az ilyen elemek rögzítését.

Ennek a problémának a kezelésére a kutatók kifejlesztettek egy olyan elektródát, amely egy hidrogéllel már könnyen felvihető erre a felületre. A kísérletek alatt ez az eszköz sikeresen közvetíteni tudta az egy Vénusz légycsapója által kibocsátott elektromos jeleket, sőt, különböző impulzusok segítségével ugyanezen csatornán utasításokat is lehetett küldeni a növény számára. A tudósok ilyen úton bármikor a leveleinek bezárására tudták késztetni a kreatúrát.

Forrás: Nanyangi Műszaki Egyetem

A Nature Electronicsban publikált egyik korábbi tanulmányukban a szakemberek például egy ilyen „harapós” növényt egy robotkarhoz rögzítettek, és az új technológiával egy drótdarabkát sikeresen fel is szedettek vele.

Amellett, hogy a módszer óriási lendületet adhat a növényi alapú robotika fejlődésének, például a lebetegedőben lévő termények „panaszait” is meghallgathatóvá teszi. Ilyen módon a speciális elektródák még azelőtt cselekvésre ösztönözhetik a mezőgazdasági termelőket, mielőtt a növénybetegségek elharapóznának az ültetvényeiken.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[269018] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés