hirdetés
hirdetés

CAD/CAM/PLM

Két évtizede a CAD élvonalában

A piaci versenyben egyszerre kell gyorsan lépni és hosszú távra tervezni – mondja Nyirő Ferenc az S&T PLM üzletágának vezetője.

hirdetés

A PTC Pro/Engineer CAD szoftverét 1993-ban a Creative Engineering Kft. vezette be a magyar piacra, amely két további céggel együtt a Unitis Rendszerház Zrt. jogelődje volt. A Unitis Rendszerház 2006-ban a tanácsadói, rendszerintegrációs és outsourcing szolgáltatásokat kínáló, bécsi székhelyű S&T csoport tulajdonába került, majd 2010-től a PTC a Pro/Engineer szoftverét Creóra nevezte át. Nyirő Ferenc 1992-ben csatlakozott a céghez, ma az S&T Consulting Hungary Kft. PLM üzletágát vezeti.

Hogyan indult nemzetközi és hazai hódító útjára a PTC háromdimenziós CAD szoftvere, a Pro/Engineer?

A Pro/Engineer bevezetésekor jó időzítéssel, jó termékkel jelentünk meg a hazai informatikai piacon, amely a ’90-es évek első felében élte hőskorát. A mérnökök számára a számítástechnikát akkoriban a PC és a 2D-s AutoCAD jelentette. Eredetileg a Silicon Graphics grafikus munkaállomásokat kínáltuk, amelyek felépítésüket, operációs rendszerüket és teljesítményüket tekintve messze felülmúlták az akkori gépeket. Olyan alkalmazást kerestünk, amely kiaknázza a grafikus munkaállomások képességeit, így találtunk rá a PTC 3D-s CAD szoftverére, a Pro/Engineerre.

Nyirő Ferenc: A hozzáadott értéket rendkívül nagyra becsülik ügyfeleink, és ezt saját eredményeinken is lemérhetjük
A hozzáadott értéket rendkívül nagyra becsülik ügyfeleink

A PTC nem sokkal korábban jelent meg a szoftvercsomaggal világszerte, sorra érkeztek hozzá az olyan ügyfelek több száz és ezer munkaállomásra szóló megrendelései, mint a John Deere, a Caterpillar és a Sandia National Laboratories, az amerikai hadiipar kutatóbázisa. A nemzetközi értékesítés látványos felívelése ellenére a Pro/Engineer hazai bevezetése nem indult zökkenőmentesen, méghozzá a magas ár miatt. A szoftver licence 25 ezer dollárba került, a futtatásához kínált munkaállomás közel ugyanennyibe. A csúcstechnológiás Unix-munkaállomások ráadásul a COCOM-listán is szerepeltek, értékesítésük, illetve beszerzésük külön nyilvántartáshoz, engedélyhez kötődött – a nagyobb teljesítményű gépek mellé még őrt is kellett volna állítani a felhasználás helyén.

Ezért a legnagyobb gyártóvállalatokat céloztuk meg, de beletelt vagy fél évbe, mire megtört a jég. A gátszakadás talán pontosabban leírná a fordulatot, 1993 őszétől ugyanis elárasztottak bennünket megrendelésekkel. Első Pro/Engineer-ügyfelünk egyébként az Electrolux volt, amelyet az Ikarus és a Taurus követett, a hazai gyártóipar valamennyi meghatározó szereplőjével együtt.

Mi váltotta ki ezt a nagy érdeklődést a Pro/Engineer iránt Magyarországon?

A Pro/Engineer nemcsak az addig ismert kétdimenziós, hanem a többi 3D-s tervezőszoftvertől is különbözött. A háromdimenziós tervezés akkoriban felület-, illetve testmodellezésre épült. A Pro/Engineerben jelent meg először a parametrikusság, az építőelem-alapú technológia és az asszociativitás. E képességek láttán minden mérnöknek leesett az álla, magam is így voltam ezzel. Korábban szerszámgépgyártó cégnél dolgoztam, így pontosan tudtam, hogy a módosítások átvezetése a rajzokon és jegyzékeken mennyi munkával jár. A Pro/Engineer mindezt forradalmi módon automatizálta, így hatalmas terhet vett le a mérnökök válláról, ami érthető módon óriási tetszést aratott. Gyors térhódításának köszönhetően piaci részesedése 1997-re elérte a 70 százalékot a high-end piacon, de facto „a” 3D-s tervezőszoftverré vált Magyarországon.

Hazai viszonylatban ma már közel ezer vállalat használja a Pro/Engineert, illetve a Creót. Időközben azonban két nagy horderejű változásra is sor került: a Unitist 2006-ban felvásárolta a régió 19 piacán jelen levő S&T csoport, míg a PTC a jól ismert Pro/Engineer márkanevet Creóra váltotta fel. Hogyan érintették ezek az események a PLM üzletág működését?

Minden nagy változás egyaránt hordoz kockázatokat és lehetőségeket. Nekem nagyon pozitívak a tapasztalataim, a mi esetünkben a változások végül mindig a lehetőségek bővülését hozták. A családi vállalkozástól a multinacionális cégig vezető utat bejárva mindig új dolgokat tanulhattunk, tágult a látókörünk, így biztos alapra építve mindig magasabb szintre léphettünk. Az S&T nagy tőkeerővel bíró vállalatcsoport, amely komoly erőforrásokat fordít a belső képzésre és a minőségbiztosításra. Ügyfeleink minden körülmények között számíthatnak ránk, ami különösen nagy érték az utóbbi évek gazdasági nehézségei, piaci változásai közepette.

A Formula Racingen bármilyen szoftverrel lehet versenyezni, de ha nyerni akarunk, akkor Creóra van szükség – vallja a BME FRT csapat
A Formula Racingen bármilyen szoftverrel lehet versenyezni, de ha nyerni akarunk, akkor Creóra van szükség – vallja a BME FRT csapat

A névváltás egy olyan közismert márka esetében, mint a Pro/Engineer, nagy kihívásokat hozó, komoly kockázatoktól sem mentes folyamat. A PTC azonban sikerrel vette az akadályokat, és a Pro/Engineert a 3D-s tervezőszoftverek új nemzedékét képviselő, könnyen kezelhető és a szervezetek széles köre számára hozzáférhető szoftvercsomaggal, a Creóval váltotta fel. A Creo egységes technológiára épülő, ugyanakkor feladatkörönként kialakított, szerepköralapú modulokból, alkalmazásokból épül fel, így a szervezetek testreszabott konstrukciókban licencelhetik, a költségeket a tényleges felhasználáshoz igazítva. A Creo 100 százalékban kompatibilis a Pro/Engineerrel, megőrizte annak erényeit, azonban annál sokkal könnyebben használható. A Creo 2.0 változata 1600 újdonságot nyújt a legutolsó Pro/Engineerhez képest. Ezekkel az újításokkal a PTC új etalont teremtett, ami mások számára is kijelöli a CAD technológiák fejlesztési irányát.

A Creo szoftvercsomag szerepköralapú alkalmazásai rendkívül széles funkcionalitással bírnak, üzletáguk azonban további CAM és PLM eszközöket is kínál a vállalatoknak.

Fő termékünk, a Creo mellett a PTC Windchill PLM megoldása szintén fontos helyet kapott portfóliónkban. A CAD rendszerek elsősorban az egyéni produktivitás eszközei, ezért a szervezetnek, amely a termékfejlesztés magasabb szintjére kíván lépni, célszerű PLM rendszert bevezetnie a termékek teljes életciklusának kezelésére. A Windchill mind világszinten, mind hazai viszonylatban vezető PLM megoldás. A Magyarországon működő multinacionális cégek és hazai, nagy gyártó vállalatok – az Auditól kezdve a Rábáig – egyaránt használják, sőt a kis- és középvállalatok is megjelentek ügyfeleink között.

Az S&T a Creo és Windchill mellett az Esprit CAM rendszerét is honosította
Az S&T a Creo és Windchill mellett az Esprit CAM rendszerét is honosította

A mérnöki szoftverek vonatkozásában a következő évek legnagyobb ütemben növekedő területe egyértelműen a PLM lesz, ahol azok a piaci szereplők jutnak előnyhöz, amelyek időben felkészültek a kereslet élénkülésére. Egy PLM rendszer bevezetése ugyanis, amely a gyártó vállalat működését mélyrehatóan érinti, egy CAD rendszer bevezetésénél nagyságrenddel összetettebb feladat. Minden nagy informatikai bevezetésben vannak kockázatok, amelyet a bevezető cég megalapozott szakmai felkészültségére támaszkodva jelentősen lehet csökkenteni.

A bevezetői oldalon tudást lehet tankönyvből is szerezni, tapasztalatot viszont csak a gyakorlatban. Mi naprakész tudással és egyedülálló hazai PLM tapasztalatokkal rendelkezünk. Az első Windchill projektünk 2000-ben valósult meg a Rábánál, azóta rengeteg további sikeres PLM projektet zártunk le. Ezen tudás birtokában biztonságos projektmegvalósítást garantálunk új partnereink számára is. Sokat dolgozunk rajta, hogy ezt az előnyünket a jövőben is megőrizzük.

A Creo CAM megoldását elsősorban azon cégek számára ajánljuk, ahol a tervezés és gyártás is házon belül valósul meg, és ezért ki tudják aknázni a változáskövető, asszociatív CAD/CAM technológia előnyeit. A termékfejlesztést nem végző, csak alkatrészgyártással foglalkozó vállalatok igényeihez viszont jobban illeszkedik az Esprit CAM rendszerünk. Az öntészettel, képlékeny lemezalakítással, illetve műanyag fröccsöntéssel foglalkozó vállalatok ugyancsak igényeikre szabott, kategóriájukban legjobbnak számító szoftvereszközöket találnak portfoliónkban.

A cikk teljes terjedelemben elolvasható a GyártásTrend Magazin 2013/5. számában.

Kis Endre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[131629] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés