hirdetés
hirdetés

MCAD

Két évtized három dimenzióban

Tudásból építettek sikeres vállalkozást

Lehet-e Magyarországon jó üzletember egy kutató? Naprakész tudású mérnök maradhat-e egy vállalkozás működését menedzselő cégvezető-kereskedő? Az idén tavasszal 20 éves Varinex Zrt. története egyebek mellett ezekre a kérdésre is választ ad. A mérnöki tervezői szoftverek, gyors prototípus-gyártási megoldások és térinformatikai rendszerek hazai piacán meghatározó cég alapítóival, Falk Györggyel és Voloncs Györggyel beszélgettünk az évforduló kapcsán.

hirdetés

A napjainkban alkalmazott mérnöki tervezői vagy automatizálási célú szoftverek „tudása” kétségtelenül elismerést érdemel, külön kiemelve a grafikai megoldások fejlettségét. A ’90-es évek előtt is praktizáló, kutatóintézeti automatizálási szakemberek azonban még emlékezhetnek arra, hogy 20-30 évvel ezelőtt a jelenlegi megoldásoknál akár fejlettebb intelligenciájú szoftvermegoldások is készültek.

Legalábbis ezek fejlesztésén dolgoztak és dolgoztunk nemcsak a fejlett világban, hanem a hazai kutatóhelyeken, így például egykori munkahelyünkön, a Gépipari Technológiai Intézetben (GTI) is – mondja Falk György, aki bő két évtizeddel ezelőtt kutatókollégájával, Voloncs Györggyel együtt történelmi kényszer hatására lett cégtulajdonos-vállalkozó. Ez a kényszer pedig nem volt más, mint az előző politikai és gazdasági rendszer kimúlása, amely számos pozitív változás mellett több neves és falai közt komoly fejlesztési munkát végző szakembereknek munkát adó kutatóintézet végóráját is elhozta.

A GTI egy volt ezek közül. Falk György és Voloncs György – az akkori lehetőségeknek megfelelően – a ’80-as évek végén már „gmk-ztak”, ami abban a gazdasági rendszerben a magánvállalkozások gyakorlóterepének számított, e gyakorlatra pedig szükség is volt, hiszen 1989-től sok minden átalakult.

Saját lábon, több lábon

A két kutató számára az egyik legmarkánsabb változás az volt, hogy a fénykorában mintegy 600 mérnököt foglalkoztató, alkalmazott kutatásokra szakosodott GTI megszűnt. Az egykori intézet többek között a hegesztéstechnika, sajtolás, mélyhúzás, edzés, hőkezelés, NC programozás, automatizálási szoftverfejlesztés vagy éppen műanyagfröccsöntés területén mutatott fel figyelemreméltó eredményeket. Az ott dolgozó szakemberek érthető módon keresték azokat a lehetőségeket, amelyek révén továbbvihették folyamatban lévő munkájukat, fejlesztéseiket.

Falk György és Voloncs György

Falk György és Voloncs György az intézet Automatizált Mérnöki Tevékenységek Főosztályán dolgozott, ahol a ’80-as évek második felében már AutoCAD-alapú fejlesztésekkel foglalkoztak, elsősorban a konstrukciós tervezés és a gépgyártás-technológia területén. Ekkor valószínűleg még nem gondolták, hogy évekkel később az AutoCAD-et fejlesztő amerikai Autodesk szoftvercég vezető magyarországi partnerévé válnak, méghozzá saját cégükkel.

Nem csoda, hiszen az eddig vezető út egyáltalán nem volt akadálymentes. Az új gazdasági rendszer társasági törvénye 1989 februárjában lépett hatályba, egy hónappal később a két kutató már a Fabi Kft. résztulajdonosaként tevékenykedett tovább. – Az átmenetek korát éltük akkor, és ez a vállalkozás is átmeneti volt. Mai szemmel nézve ebben nincs semmi különös, hiszen 16 magyar magánszemély és négy külföldi cég alapította. A hazai tulajdonosi kör gyakorlatilag „konyhapénzét” fektette a vállalkozásba, aminek elsődleges célja az volt, hogy egyáltalán dolgozhassunk.

Orvostanhallgatók oktatását segító modell készítése
Orvostanhallgatók oktatását segító modell készítése
Annak ellenére, hogy a cégen belül sok tehetséges szakember dolgozott, méghozzá ígéretes fejlesztéseken, ez a felállás nem bizonyult életképesnek, legalábbis számunkra nem. A tevékenységi kör túlságosan szerteágazó volt, és érhető módon minden szakember a saját területét látta a legfontosabbnak – emlékezett vissza Voloncs György, aki 1991-ben Falk Györggyel és egy amerikai befektetővel (ma csendestárs) együtt új céget alapított. A Fabicad Kft. mérnöki tervezői szoftverek, elsősorban Autodesk-termékek értékesítésére specializálódott, de a szoftverkereskedelmet plotterek, mérnöki szkennerek és munkaállomások értékesítésével is kiegészítették, így komplett megoldásokat kínáltak a piacon.

A Fabicad mellett egy másik céget is alapítottak: a Landinfo Kft.-t, amely üzleti és műszaki térinformatikai, infrastruktúra-kezelési és digitális térképkészítési megoldásokra szakosodott. Az e területeken vezetőnek számító szoftvermegoldásokhoz, illetve azokra alapozva saját szoftverfejlesztésekbe is belekezdtek, továbbá rendszerintegrációval komplett, intelligens megoldásokat alakítanak ki ügyfeleik számára. Ez a tevékenység jelenleg is meghatározó üzletága a cégnek, amely ma már nem a Landinfo nevet viseli.

A cikk teljes terjedelemben az MCAD Magazin 2011/1. számában olvasható.

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[89292] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés