hirdetés
hirdetés

Orion

Készen áll első Hold-missziójára a NASA űrkapszulája

A közelgő, legénység nélküli küldetés alatt a rendszer életképességét fogja ellenőrizni az űrügynökség.

hirdetés

Július 20-án volt 50 éve, hogy az első ember a Holdra letette a lábát, és furcsa lett volna, ha az évforduló alkalmából a NASA nem rukkolt volna elő valamilyen, a témához szorosan kapcsolódó hírrel. Szerencsére senkinek sem kellett csalódnia, mivel Mike Pence, az űrügynökséget is tulajdonló USA alelnöke jubileumi beszédében megerősítette, hogy megépült a szervezet Orionra keresztelt űrkapszulája

A jármű az Artemis 1 kódnevű 3 hetes misszió keretében 6 napot fog keringési pályán mozogni a Hold körül. A szakemberek a küldetés alatt a Space Launch System nevű, óriási hordozórakéta, az Orion és a kapcsolódó támogató rendszerek működőképességét fogják ellenőrizni.

Orion (Forrás: Lockheed Martin)

A kaland kritikus pillanata lesz, amikor az Orion visszaérkezik a Föld légkörébe, az űrhajó hőpajzsa ugyanis ekkor tehet majd tanúbizonyságot a hatékonyságáról.

A jelenlegi fázisban a szervizmodul és a kapszula összekapcsolására, illetve a rendszer tesztelésére koncentrálnak a mérnökök. A kilövésre 2020-ban kerülhet sor.

Az immár legénységgel végrehajtott Artemis 2 misszió kivitelezése 2022-re van beütemezve.

A kapszula modern pilótafülkével, automata dokkolórendszerrel és 12 hajtóművel rendelkezik. Mindez soknak tűnhet, de fontos figyelembe venni, hogy a NASA a későbbi, aszteroida-, valamint Mars-missziókat is ezzel a járművel tervezi lebonyolítani.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Origo)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés