hirdetés
hirdetés

IT és kommunikáció

Keskeny sávon, több csatornán

A keskeny sávú rádiómodulok szakértője, a Circuit Design Inc. LMD-400-R típusjelű adó-vevő egysége egyaránt megfelel az EN 300113 (EU) és az FCC Part 90 (USA) szabványoknak.

hirdetés

LMD-400-R telepes tápellátású hordozható alkalmazásokhoz

Az LMD-400-R adóvevő alapjellemzői a PLL (fáziszárt hurok) frekvenciaszintetizátor, a 10 mW kimeneti teljesítmény, a GFSK moduláció, valamint a 4800 bps adatsebesség. A modult a licencköteles európai és az amerikai frekvenciasávok számára fejlesztették ki, ahol fokozott követelmények merülnek fel a vevőteljesítménnyel és a keskeny sávú adatátvitellel szemben.

Két kontinens szabványai – szélesebb piac

A rádióátvitelre vonatkozó európai EN 300113 szabványnak (European Land Mobile Service Specification) való megfelelés feltételezi a nagy zavarállóságot, amely az LMD-400-R esetében olyan kedvező paraméterekben ölt testet, mint a szomszédos csatornára vonatkozó szelektivitás, az intermodulációs távolság, a mellékhullám-csillapítás vagy a szomszédcsatorna-teljesítmény. Az amerikai FCC Part 15 szabványnak megfelelő tipikus low cost rádiómodulokkal ellentétben a Part 90 előírás szerinti eszközöknél követelmény, hogy keskeny sávúak legyenek, vagyis csatornatávolságuk 6,5 kHz, 12,5 kHz vagy 25 kHz lehet.

Frekvenciastabilitás tekintetében a szabvány 12,5 kHz csatornatávolság esetén 2,5 ppm értéket vár el. Az LMD-400-R teljesíti ezeket a rövid hatótávolságú OEM adó-vevő modulokkal szembeni igen szigorú feltételeket. Az európai és az amerikai mobil rádióátviteli piacon széles körben alkalmaznak nagy teljesítményű, sokfunkciós, nagy és drága adat- és hangátviteli végtermékeket beállítható sávszélességgel. Ezekkel ellentétben az LMD-400-R egy egyszerű, kompakt, teljes mértékben árnyékolt és viszonylag olcsó, a felhasználói rendszerekbe építhető OEM adó-vevő modul.

Az EN300220-konform STD-302N-R adóvevő európai alkalmazói számára az LMD-400-R kedvezőbb lehetőséget teremt, mivel ezután eszközeiket az USA- és a licencköteles európai piacon egyaránt forgalmazhatják, bővítve üzleti lehetőségeiket. Az LMD-400-R egység három alapváltozata a 438–442 MHz, a 458–462 MHz (EN 300113-konform) és a 458–462,5 MHz (FCC Part 90-jóváhagyás) frekvenciasávban működik. Ezeket egészítheti ki – nagyobb darabszámoknál – a 400 MHz-es sávban, 4 MHz kapcsolási sávszélességgel dolgozó felhasználóspecifikus változat.

Tipikus alkalmazás: telepes készülékek

Az LMD-400-R jól megfelel telepes hordozható készülékek és más napelemes vagy telepes készülékek számára, illetve általában azok az alkalmazások emelhetők ki, ahol nem áll rendelkezésre vezetékes tápellátás. Ide tartoznak tipikusan az ipari rádió-távvezérlő és telemetriai rendszerek. Az ilyen felhasználásoknál gyakori mostoha körülményeket is jól viseli kiváló rezgés- és ütésállóságának, illetve nagy mechanikai terhelhetőségének köszönhetően. Működésihőmérséklet-tartománya –20 és +60 °C közé esik.

Mivel az LMD-400-R-t telepes tápellátású hordozható alkalmazásokhoz szánják, ezért áramfelvételét és geometriai méretét, tömegét a lehető legkisebb értéken kellett tartani (52 mA TX, 42 mA RX, illetve 50 mm×30 mm×9 mm, 25 g), ehhez pedig a HF kimeneti teljesítményt 10 mW-ra hangolták be. A hatótávolság növelésére lehetőség van külső teljesítményerősítő csatlakoztatására. Ezzel az LMD-400-R alapból 10 mW-os adójele könnyen erősíthető 20-30 dB-lel anélkül, hogy átlépnék a szomszédos csatornákra meghatározott teljesítményhatárt.

(forrás: Circuit Design)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés