hirdetés
hirdetés

Mars

Keményen meggyötörte roverszállító űrhajóját a NASA

A tesztek célja az volt, hogy a jármű esetleges hiányosságaira rávilágítsanak.

hirdetés

2020-ban a NASA újabb rovert kíván eljuttatni a Marsa, és a jármű szállítására megépített űrhajót most rendesen megsanyargatta, hogy fényt derítsen az esetleges hibáira. A tesztekre a kaliforniai Sugárhajtás Laboratóriumában (Jet Propulsion Laboratory, vagyis JPL) kerített sort a hivatal.

Az első szakaszban „egetrengető”, 150 decibeles hanghatásnak tették ki a járművet, hogy felmérjék, mennyire képes ellenállni a felszálláskor jelentkező vibrációnak.

Ezt követően a tudósok egy óriási vákuumkamrába vetették a gépet. Miután a helyiség 16 tonnás kapuját rázárták, -129 °C-ra hűtötték le körülötte a levegőt, és erős xenonlámpafényt irányítottak rá. Ezekkel a kísérletekkel az űrben esetlegesen jelentkező hőmérsékleti viszonyokat és napsugárzás-intenzitást reprodukálták – vagyis megvizsgálták, hogy kibírná-e a „nagy utazást” a berendezés.

A tesztre kész szerkezet (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

„Ez a legátfogóbb stresszteszt, amit itt a Földön egy űrhajón el tudunk végezni – fogalmazott egy sajtóközleményben David Gruel, a JPL rakétakilövésekért felelős vezetője. – Egy hétig és egy napig repültünk az általunk létrehozott, szimulált űrbéli környezetben, és közben az összes fedélzeti rendszer és alrendszer teljesítményét folyamatosan ellenőriztük és újra ellenőriztük.”

A szakember szerint minden nagyszerűen működött, ami azért örömteli, mert legközelebb a jármű akkor fog vákuummal „érintkezésbe lépni”, amikor úton lesz a Mars felé.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés