hirdetés
hirdetés

World Manufacturing Forum

Jövőnk záloga az ipari termelés

Németország és egész Európa egyik legfejlettebb ipari övezete, a Stuttgart központú régió látta vendégül október 16. és 18. között az ipari, tudományos és politikai élet rangos szereplőit a második World Manufacturing Forum rendezvényen.

hirdetés

A nemzetközi gazdasági környezetben az elmúlt évtizedben köztudottan drámai változások zajlottak le. A világméretű pénzügyi és gazdasági krízis, Földünk erőforrásainak szűkössége, valamint a globális környezeti problémák az elsődleges tényezők, amelyek hatására mára kulcskérdéssé vált az innováció és ennek előmozdítója, a technológia és a szakértelem a gazdaság valamennyi ágában.

Egyre inkább felértékelődnek a globális értékteremtési láncok, miközben élesedik a verseny a szűkös energiaforrásokért és nyersanyagokért. A termelés a fenntartható gazdasági fejlődés, növekedés és jólét első számú globális motorja, miközben napjaink gazdasági környezetére számos kihívás nyomja rá a bélyegét, ezzel párhuzamosan pedig számos lehetőség bontakozik ki.

Könnyebb a hozzáférés a nemzetközi fogyasztói piacokhoz, az OECD tagországok hatalmas pénzeket költenek kutatás-fejlesztésre, miközben a BRIC országok gazdasága óriási üzemben fejlődik, és sok kormányzat igyekszik különféle intézkedésekkel saját ipara innovációs erejét erősíteni, hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki.

Nemzetközi fórumon vitatják meg

Az említettekkel összefüggésben lévő kérdésekben az ipari, tudományos és politikai élet egész világról meghívott hangsúlyos szereplői közötti párbeszédet célozta a tavaly életre hívott World Manufacturing Forum, amelynek első alkalommal az észak-olaszországi Comói-tó partján fekvő Cernobbio település adott otthont.

Mintegy 400 résztvevő a fórumon több mint 40 ország képviseletében

Ennek folytatásaként idén október 16. és 18. között Stuttgartban rendezték meg többek között a stuttgarti Gyártástechnológiai és Automatizálási Fraunhofer-intézet (IPA), az intelligens gyártórendszerekkel foglalkozó IMS szervezet, a Milánói Műszaki Egyetem (Politecnico di Milano) és a Milánói Műszaki Alapítvány (Fondazione Politecnico de Milano) támogatásával a második Word Manufacturing Forum nemzetközi konferenciát.

Ezen hét szekció előadásain és kerekasztal-beszélgetésein kerülhetett közelebb a vállalatvezetők, a tudományos élet szereplői és a kormányok, valamint az Európai Bizottság álláspontja a gyártóipar fejlődését, az erőforrásokkal való gazdálkodást, az innovációs együttműködést érintő aktuális problémákról.

Az idei World Manufacturing Forum jelmondatául választott Smart Policies for Global Manufacturing Innovation kifejezte, miszerint a szervezők legfőbb célként azoknak az intelligens stratégiáknak, vezérelveknek a kialakítását, megvitatását jelölték meg, amelyek a globális gyártástechnológiai innováció szolgálatába állíthatók. A 2012-es világfórum jelentőségét jól mutatta, hogy a rendezvényt az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso videoköszöntőjével nyitották meg.

Célzott helyszínválasztás

A Word Manufacturing Forum idei helyszínének megválasztása tökéletesen illeszkedik a termelés, mint a válságból való kilábalás egyik legfőbb motorja feltevéshez, hiszen Stuttgart és környéke ehhez nagyon sokat hozzáadni képes vállalatoknak ad otthont. Baden-Württemberg tartomány székhelye, illetve az azt körülvevő régió nemcsak Németország, hanem egész Európa egyik legfejlettebb ipari övezete.

A Bosch dízelbefecskendező rendszereit a világ nagy autógyárai beépítik termékeikbe
A Bosch dízelbefecskendező rendszereit a világ nagy autógyárai beépítik termékeikbe

Az itt megtelepült számos multinacionális megacégen felül közepes és kisvállalatok hosszú sora járul hozzá a kiugró gazdasági eredményhez. Stuttgartban és közelében minden adott ahhoz, hogy megtalálják a megoldást napjainknak a világfórumon is felvetett problémáira: kifinomult high-tech gyártási eljárások, a szabadalmak európai elsőségében megnyilvánuló innovációs erő és kreativitás, egyetemek és kutatóintézetek stabil hálózata, máig sok esetben családi kézben lévő felelősségteljes vállalatvezetés, az ipari termelés “csúcsát” jelentő gép- és autóipar hangsúlyos jelenléte.

Mintegy a nemzetközi rendezvényen megvitatott kérdések gyakorlati oldalának megvilágítására szerveztek „ipari túrát” a fórummal egy időben a résztvevők és az újságírók számára. Ezen a stuttgarti régió több jól ismert innovatív vállalata, így a világvezető tisztítástechnológát kínáló Alfred Kärcher GmbH, az egyedi igények szerinti csomagolórendszereivel széles körben jelen lévő Harro Höfliger Verpackungsmaschinen GmbH, a pneumatikus és villamos automatizálási technológia nagy hagyományú éllovasa, a Festo AG, a vezető ipari és orvosi lézeres technológiát kínáló Trumpf GmbH, valamint a világ legnagyobb autóipari beszállítója, a Robert Bosch GmbH dízelfejlesztési részlege engedett betekintést az érdeklődőknek technológiájába.

A könnyebb jövőért

Az említett vállalatok innovációinak sorát szinte végelláthatatlanul lehetne bemutatni, elemezni, de ha egy olyan fejlesztést szeretnénk kiemelni, amely talán a legjobban több visszaadja megalkotójának elkötelezettségét a jövőnk iránt, akkor az a Festo ExoHand nevű eszköze lehetne. A kesztyűhöz hasonló a kézre húzható, a megfogást és a megérintést könnyebbé és pontosabbá tevő vázszerű szerkezet célja az emberi kéz fogáserősségének és fogástartásának kiterjesztése, a manuális tevékenységek terének kibővítése és nagyobb függetlenség biztosítása idősebb korban is.

A Festo innovatív újdonsága az ember-gép együttműködést segítő ExoHand
A Festo innovatív újdonsága az ember-gép együttműködést segítő ExoHand

Mindennek jelentősége napjainkban az átlagéletkor emelkedésével egyre nagyobb, amikor az emberek idős korig aktív munkavégzők maradnak, illetve ha a magánéletben segítségre szorulnak függetlenségük megőrzésében. Az úgynevezett szoft robotikán alapuló pneumatikus megoldás a jövőben nagymértékben hozzájárulhat az emberek és gépek közötti együttműködéshez ipari környezetben, lehetővé teszik például szerelési feladatok hibátlan elvégzését a kor előre haladtával csökkent manuális képességek esetén is. Képes a kézfej mozgásainak felvételére és azok átvitelére egy robotkézre az eredeti mozgással valós időben.

Ezzel kiválthatóvá válnak monoton és megerőltető tevékenységek, valamint távolsági manipulációra nyílik lehetőség a dolgozókra egyébként veszélyes környezetben. Az aktív kézprotézis nyolc aktuátorával már ma is jó szolgálatot tehet szélütésen átesett betegek rehabilitációjában.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[117302] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés