hirdetés
hirdetés

Városlakó

Jövőálló otthonokat alakítanak ki

Olyan modern, jövőálló okosotthonok készülhetnek, amelyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel.

hirdetés

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Chameleon Smart Home
  • Alkalmazási terület: Okosházrendszer
  • Cégnév: Ignis Computer Kft.
  • Web: www.chameleon-smarthome.com

A Chameleon egy új digitális réteget képez az okosházrendszerben. Ez a réteg lehetővé teszi az átjárást és az interoperabilitást különböző gyártók rendszerei és eszközei között (nemcsak az IoT-eszközök, hanem komplett smart home rendszerek között is) akár smart home ready kiépítésben is, így sem az ingatlanberuházó, sem a végfelhasználó nincs rákényszerülve arra, hogy elkötelezze magát egyetlen okosházszolgáltató vagy -márka iránt, és ezáltal üzleti és technológiai kockázatnak tegye ki magát. Ezzel a megoldással bekapcsolhatók az okosotthonokba az ezrével épülő társasházi lakások is.

Mitől innovatív a termék?

A termék az egyedülálló szolgáltatási és működési modelljének köszönhetően olyan szereplőket tud bekapcsolni a smart home piacba, akiknek eddig nem volt használható megoldásuk az okosotthonok terén. Szerkezeti felépítésének köszönhetően jövőállóvá teszi a kiépített otthonokat. A Chameleon Smart Home rendszer a világon elsőként képez hidat a ház eszközei és más gyártók smart home rendszerei, az érzékelők és a beavatkozók között. Nevéhez hűen kapcsolódni tud a legtöbb nagy gyártó rendszereihez, és elfedi a gyártók közötti kommunikációs problémákat. Alkalmazkodik a külső eszközökhöz, a központi vezérlőkhöz. Akár több teljesen különálló rendszer funkcióit, eszközeit képes egyetlen közös platformon kezelni. Utat mutat a társasházak okosítása terén. Megoldásával olyan modern, jövőálló okosotthonok készülhetnek, amelyek összekapcsolják az otthonok eszközeit a lakókörnyezet adta lehetőségekkel.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Egy okosotthon nem abból áll, hogy le tudjuk kapcsolni a villanyt a mobilról, és távolról szabályozhatjuk a fűtést. Ez csupán a funkciók 5 százalékát teszi ki. Az okosotthonok a számtalan kényelmi funkción kívül jelentős energiát tudnak megtakarítani társadalmi szinten. Ha a technológia mindenki számára elérhetővé válik, azzal jelentősen hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz. A megoldás társasházi szinten is mérhetővé teszi az energiamegtakarítást. A nem használt energiafogyasztók lekapcsolásán túl például víz- és hőenergiát takaríthatunk meg, ha bekapcsoljuk a redőnyöket a fűtésvezérlésbe, vagy jelenlét-érzékeléssel megforgatjuk a meleg vizet a mosdóhoz vezető csőben, hogy mire odaérünk, ne kelljen fél percet várni a meleg vízre, és több liter vizet elfolyatni. Az „elfelejtettem”-szituációk kezelésével megvédjük a felhasználókat a víz-, a tűz- és az anyagi károktól.

Új digitális réteget képez az okosházrendszerben (forrás: Chameleon)
Új digitális réteget képez az okosházrendszerben (forrás: Chameleon)

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A Chameleon Smart Home teljes csapata jelenleg tíz főből áll. Szarvas Péter (CEO és alapító) 1997-ben végzett felsőfokú programozóként a Számalk keretein belül. Tanulmányai után saját céget alapított, és egyedi rendszereket fejlesztett B2B-ügyfelek részére. Sorozatvállalkozó, a Chameleon a negyedik startup vállalkozás, amelyben aktívan szerepet vállal. Bíró Róbert (CTO) 2013-ban végzett a Dunaújvárosi Főiskola mérnök-informatika szakán, 2014. január óta dolgozik a Chameleon Smart Home-nál. Hajdu Nándor (stratégia és pénzügyek) a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Bécsi Közgazdasági Egyetemen diplomázott vállalati pénzügyek és nemzetközi menedzsment mesterszakokon, 2016 decemberében kezdett dolgozni a Chameleon Smart Home-nál.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2017 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: Chameleon/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés