hirdetés
hirdetés

Hadiipar

Jól szuperál az USA pusztító elektromágneses ágyúja

A fegyver Immár nem lőporral vagy más kémiai anyaggal hajtva bocsátja útra a lövedékeket.

hirdetés

A US Office of Naval Research (az USA haditengerészeti kutatóintézete) a múlt héten közzétett egy videobemutatót, amelyen többször „elsüti” egyik railgunját, vagyis elektromágneses alapon működő ágyúját:


Az amerikai haditengerészet így összegezte a fegyver kvalitásait: „A forradalmi railgun lőpor vagy más vegyi hajtóanyagok helyett egy masszív elektromos impulzusra támaszkodik, és Mach 6-ot [2 kilométer per másodperc] is meghaladó sebességgel akár több mint 100 tengeri mérföldre [kb. 185 kilométer] is el tudja juttatni a lövedékeket.”

A videó egy nyugat-virginiai próbahelyszínen tesz tanúbizonyságot a fegyver képességeiről.

A helyszínt körüljáró kamera képét kísérő baljós aláfestő zene (illetve „magas feszültség” táblák) hangolja rá a nézőt az eseményre. Végül megszólal a sziréna, és a railgun tüzelni kezd. (Közben többször újratöltik).

A fegyver már 2005 óta fejlesztés alatt áll, és nincs időkorlát, amelyen belül ténylegesen szolgálatba kelljen helyezni a csatahajókon. Viszont, ha ez tényleg bekövetkezik, a haditengerészet szerint például a nagy hatósugár és a rendkívül gyors reagálási idő drasztikusan meg fogja növelni az ilyen technikával felfegyverzett hajók romboló erejét.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: CNET)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[209737] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés