hirdetés
hirdetés

PLM

Itt az új CATIA 3DExperience R2015x

A CAD-Terv Kft. PLM-üzletágának célja, hogy olyan komplex, testre szabott megoldásokat adjon a termékek előállításával foglalkozó cégek számára, amelyek által tartósan jobbá és hatékonyabbá válnak versenytársaiknál.

hirdetés

A CAD-Terv PLM-üzletágának kínálata a Dassault Systèmes portfólióján alapszik, és ezt bővíti ki egyedi fejlesztésekkel, reagálva a magyar piac specifikus igényeire. A legújabb termék a 3DExperience R2015x, amely közös platformot teremt a jól ismert CATIA-, DELMIA-, SIMULIA- és ENOVIA-funkcióknak. Egy környezeten belül megoldottak a gépészeti, a gyártástervezési, a szimulációs, az adatkezelési és a kommunikációs feladatok.

Főként az autóipari beszállítókat érinti, hogy 2014 végén az autóipar átállt a CATIA V5-6R2014-re. A CAX Einsatz Gruppe német autóipari csoportosulás előre bejelentette azt is, hogy a mostani tervek szerint a következő CATIA Release-váltások 2017-ben, 2019-ben és 2023-ban lesznek esedékesek az OEM-ek részéről. Ez azért nagyon fontos információ, mert láthatók a hosszú távú tervek, és a beszállítók ennek megfelelően tudják kialakítani szoftverfejlesztési stratégiájukat.

Összeszerelés szimulációja
Összeszerelés szimulációja

Újdonság az is, hogy a CATIA V5-ből már elérhető a CATIA V5-6R2015, amelynek új képességei a 3DExperience R2015x fejlesztéseiből származnak. Az új lehetőséggel a V5-öt használók fejleszteni tudják munkamódszereiket, továbbá a gépészeti tervezés területén biztosított a két rendszer közti kétirányú kommunikáció. Természetesen vannak olyan továbbfejlesztett eszközök is, amelyek magát a tervezést gyorsítják.

3DExperience R2015x: újdonságok, előnyök

Kiugró technológiai újítás, hogy a 3DExperience R2015x-nek létezik felhőalapú, úgynevezett cloudverziója is. Ez azon cégek számára jelent perspektívát, amelyek nem szeretnének szerverüzemeltetéssel, IT-adminisztrációval foglalkozni, viszont szükségük van adatmenedzsmentre vagy PLM-megoldásra. Minden információ a Dassault által üzemeltetett, többszintű biztonsági megoldással védett szerveren tárolódik, és ezeket egy böngészőn keresztül bárhonnan a világból el lehet érni. A rendszer installálása rövid idő alatt könnyen elvégezhető, a tervezői munkához szükséges kliensprogram automatikusan telepítődik. A cloud legfőbb előnye tehát, hogy nagymértékben lecsökkenti az IT-költségeket.

A felhasználói felület jelentős változásokon esett át – az eredmény egy sokkal letisztultabb, átláthatóbb munkakörnyezet. A parancsok a Windows-programokból már ismert szalagmenüs elrendezésben kerültek csoportosításra. Lehetőség van arra, hogy egyszerre több fül tartalmát is megjelenítsük, kihasználva a képernyő teljes vízszintes szélességét. Emellett rendkívül hasznos, hogy testre lehet szabni az egyes füleket, kiemelve a leggyakrabban használt parancsokat. A parancsok meghívása is felgyorsult: legyen szó bármilyen modellezési eljárásról, az egérmutató mellett egy dinamikusan változó buborékból is elérhetők az eszközök.

Adatbázis-hírfolyam a 3DDashboard segítségével
Adatbázis-hírfolyam a 3DDashboard segítségével

A projektekről való gyors tájékozódást a 3DDashboard teszi lehetővé. Ez egy, a felhasználó által vizuálisan és tartalmilag is testre szabott hírfolyam. Egyazon felületen össze lehet állítani, hogy milyen tevékenységeket, megbízásokat szeretnénk követni, és ezekről a szoftver az összes új információt folyamatosan közli velünk. A funkció segítségével időt lehet megtakarítani, hiszen nem kell különböző lekérdezéseket futtatni.

Újítások a gyártásban

Az R2015x a gyártás terén is számos újítást hozott. Megjelentek új csomagok, mint például a szegecselőgép-programozó környezet. Segítségével gyorsabb megtervezni és ellenőrizni a műveleti sorrendet, továbbá kiszűrhetők a gépütközések. A másik újdonság egy teljesen új számítási módot használó szerelésszimuláció. A szoftver megtervezi, hogy milyen útvonalon keresztül lehet ütközésmentesen egy egységet ki- vagy beszerelni, ennek köszönhetően már a fejlesztés korai fázisában kiszűrhetők a konstrukciós hibák. Új modul a 2D/3D-s munkautasítás-készítő. A mérnökök a meglévő CAD-adatokat felhasználva kézikönyveket tudnak összeállítani a szerelő- vagy karbantartó személyzet számára, és rögzíteni tudják a szükséges eszközöket, figyelmeztetéseket. Ezeket a dokumentumokat asztali vagy mobil eszközről is el lehet érni. Könnyebb frissen tartani a dokumentációkat, és csökkenteni lehet a papírfelhasználást.

Számos új képességgel bővült a gyártervezési és üzemeltető szakág: a virtuális térben ellenőrizhető a gyár elrendezése és termelékenysége, gyorsan és folyamatosan monitorozható az erőforrások leterheltsége és az anyagáramlások.

Gyártás monitorozása
Gyártás monitorozása

A forgácsolás terén is megjelentek új technológiák. A felhasználói felület átalakításának köszönhetően kevesebb kattintással lehet elvégezni a műveleteket. A megmunkálási stratégiákat a szerszám üresjárati mozgásainak csökkentése érdekében tovább optimalizálták. Kiemelendő a keményfémek megmunkálásához használható adaptív körkörös stratégia, itt az új számítási módnak köszönhetően növelhető a szerszáméltartam és csökkenthető a megmunkálási idő. Új opciók jelentek meg az alkatrész-előkészítésében, amelyek javítják a furatminták létrehozásának folyamatát. Eddig azoknál az alkatrészeknél, ahol olyan egymáshoz kapcsolódó bordák voltak, amelyeknek felső felületei nem egy síkban helyezkedtek el, a simítást csak több lépésben lehetett elvégezni. Az új operációval a felső felületek kiválasztása után elkészül a teljes simítási megmunkálás, figyelembe véve a bordák {{z}} irányú magasságváltozását.

Öttengelyes megmunkálás esetén nagy súly esik a megmunkálási programok ellenőrzésére. A CAM-szoftverrel létrehozott szerszámpálya esetében, egy összetett folyamatnál a teljes megmunkálási szimuláció pontossága maximum 90 százalék lehet. Ennek oka, hogy a posztprocesszorok a vezérlőnek megfelelően hozzáadhatnak a programhoz egyedi utasításokat (például az asztal kifelé legyen megdöntve, hogy a gépkezelő lássa, mi történik a darabbal). Egy ilyen beállítás magával hozza a mozgások transzformálását, és ütközéseket okozhat. A Delmia a hibamentes gyártás érdekében egy olyan emulátormegoldást nyújt, amellyel a posztprocesszált ISO-kódot lehet szimulálni – akár soronként léptethetjük a programot, és követhetjük, hogy milyen mozgásokat indukál. Azoknak a cégeknek ajánlják ezt a megoldást, amelyek a háromtengelyes megmunkálásnál összetettebb, magasabb szintű technológiákat használnak.

Van újdonság a szimuláció terén is

A 3DExperience R2015x platformban az alapvető mechanikai, termikus és frekvenciaanalíziseken kívül már kifáradás- és élettartam-számítások is elérhetők. A gépészeti szerkezetekben előforduló meghibásodások több mint 60 százaléka kifáradási eredetű, ezért a mérnöki gyakorlatban szükségszerű az ismétlődő igénybevételek hatásainak figyelembevétele. Az új programcsomagokkal meghatározhatók az alkatrészek kritikus területei, és becsülhető a várható élettartam, ezzel támogatva a versenyképességet és a megbízhatóságot.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés