hirdetés
hirdetés

Creo

Itt az áttörés?

Paradigmaváltást ígérnek a CAD rendszerek világában

Az amerikai PTC szoftvercég október végén olyan technológiai innovációkról számolt be, amelyek – a fejlesztők ígérete szerint – jelentős előrelépést hoznak a CAD rendszerek átjárhatósága és hatékonyága terén. Ezzel eljött a Creo ideje is – mondja Nyirő Ferenc, a PTC megoldásokat Magyarországon képviselő S&T Consulting Hungary Kft. PLM üzletágának vezetője.

hirdetés

Leginkább Pro/Engineer (Pro/E) tervezői szoftveréről és a Windchill PLM rendszeréről ismert amerikai PTC menedzsmentje október 28-án olyan innovációkról beszélt, amelyek együttese jelentős változásokat hoz majd a CAD rendszerek világában. Miről van szó pontosan?

A PTC történelme során nem először tesz le olyan innovatív megoldásokat az asztalra, amelyek évekre vagy akár évtizedekre is technológiai trendeket határozhatnak meg. A 80-as évek második felében ilyen volt a mára már minden CAD rendszerben meglévő parametrikus modellezés bevezetése a Pro/E-vel. Az októberi bejelentés is hasonló léptékű fejlődést vetít előre. Az alapok megértéséhez ismerni kell a PTC menedzsmentjének vízióját a CAD rendszerekről. A vállalat irányítói szerint a mostani vezető CAD rendszerek között minimális eltérések mutatkoznak a használat módjának tekintetében.

Nyirő Ferenc
Nyirő Ferenc: A meglévő termékekre alapozunk
Márkától függetlenül mindegyikre igaz, hogy abszolút értékben nehezen használhatók, és messze nem érik el azt a hatékonysági szintet, amely napjainkban elvárható lenne. A PTC új megoldásának célja, hogy gyökeres változást idézzen elő ezen a téren.

Ehhez olyan CAD rendszer megjelenésére van szükség, amely a licenc beszerzése és aktivizálása után azonnal, szinte tanulási folyamat nélkül használható. Olyan szoftverre, amely nem köti le feleslegesen sem a tervezők, sem a hardverek kapacitását, hanem intelligens módon igazodik az elvégzendő feladatok, a tervezői szerepkörök igényeihez.

A hatékonyságjavulás másik alapvető feltétele a különböző modellezési módok – 2D-s, 3D-s direkt, 3D-s parametrikus – közötti intelligens átjárhatóság megteremtése, valamint a technológiai „röghöz kötöttség” megszüntetése a különböző CAD rendszerek adatainak újrahasznosításával. A mai világban a termékek variációinak sokaságát kell kezelni a tervezőknek – elég, ha egy személyautó rendelhető extráira gondolunk –, ennek támogatására azonban eddig hiányoztak a hatékony eszközök. A PTC ezek szükségességéből indult ki legújabb fejlesztéseinél úgy, hogy a parametrikus technológia első számú hordozóját, a Pro/E-t, vezető direktmodellező CAD szoftverét, a CoCreate-et, valamint saját PLM rendszerét, a Windchillt is alapul vehette elképzelései megvalósításához.

Melyek ezek a fejlesztések, és milyen hatásuk lehet?

A PTC az említett négy általános CAD-problémára keresett és talált választ négy új meghatározó technológia kifejlesztésével. Ezek a technológiák a PTC új generációs termékfejlesztő platformjában, a Creóban öltenek testet. Az új névvel a PTC azt hangsúlyozza, hogy valami egészen más úton indultak el, mint amelyen eddig jártak, és amelyen mások járnak. Itt valóban technológiai paradigmaváltásról van szó. A koncepció az volt, hogy a PTC birtokában lévő technológiákat elemeikre bontsák, és ezekből friss szemlélettel építsenek fel egy olyan új megoldást, amellyel elérhető a CAD-világ működését nehézkessé tevő gátak lebontása.

AnyData Adoption – a kommunikáció új szintje a CAD rendszerek között
AnyData Adoption: a kommunikáció új szintje
Rendelkezésre állt a Pro/Engineer parametrikus CAD rendszer, a ProductView megjelenítő szoftver, valamint a Magyarországon éppen idén ősszel bevezetett CoCreate direktmodellező CAD szoftver. A direkt modellezés a 2D-s világban megszokott egyszerű szerkesztési módszereket terjeszti ki a 3D-be, így az alkalmi felhasználók is gyorsan produktívvá válnak segítségével. A CoCreate képes sajátjaként kezelni és szerkeszteni a más rendszerekből importált modelleket. A Creo a meglévő termékekre alapozva, azok evolúciójával hoz létre egy teljesen új termékfejlesztő platformot, amely skálázható, feladatorientált és átjárható alkalmazások sokaságából áll össze.

Az alkalmazások közös adatmodellre és közös PLM-gerincre épülnek, valamint egységes felhasználói felülettel rendelkeznek. Az AnyRole Apps a megfelelő tervezői eszközt adja a mérnök kezébe a megfelelő pillanatban. Az AnyMode Modeling a különböző modellezési módszerek közötti, információveszteség nélküli adatátvitelben, az AnyData Adoption pedig a CAD rendszerek közötti hatékony átjárhatóságban jelent áttörést. Az AnyBOM Assembly a konfigurálható, variábilis elemekből álló, nagy összeállítások kezelésére, illetve azok zökkenőmentes gyártására kínál megoldást.

A CAD-piac vezető márkaneveinek egyikét, a Pro/E-t egyik napról a másikra nyugdíjazni meglehetősen bátor lépésnek tűnik. Mivel magyarázta ezt a PTC?

A Creo megjelenése nem volt egészen váratlan, azonban még a szoftvervilágban is rendkívülinek számító hírzárlat kísérte a fejlesztéseket. A lepel lehullásával aztán napvilágot látott a Creo név és azok a névváltást is magyarázó, jövőbe mutató megoldások, amelyek révén ez a rendszer több és hatékonyabb, mint elődei, és más, mint a piacon lévő versenytárs megoldások.

A PTC az új generációs Creo platform bejelentésével egyidőben átnevezte a meglévő, aktuális termékeit is, amelyek változatlan műszaki tartalommal továbbra is elérhetők. A Pro/Engineer új neve Creo Elements/Pro, a CoCreate a Creo Elements/Direct, a ProductView a Creo Elements/View nevet kapta. Ezzel az átnevezéssel a PTC a technológia folytonosságát, a felfelé kompatibilitást kívánta kifejezni. Mindenki, aki a mai Creo Elements szoftvereket alkalmazza, a legjobb úton halad az új generációs Creo szoftvercsaládhoz.

Milyen tartalmi többletre kell gondolni a Creóban?

A gyökeres változások egyike a nagy CAD rendszerek monolitikusságának üzent hadat. Annak, hogy a tervezőknek egy bizonyos modul használatakor ne kelljen megörökölniük a teljes keretrendszert, hiszen ilyenkor – például egy analízis esetében vagy éppen egy fotórenderelésnél – a képernyőn látható funkciók döntő többsége szükségtelen. A CAD-felhasználó tehát „túl van szolgáltatva”, mert az információ- és funkciótenger figyelmet, szellemi kapacitást köt le, gyengíti a munka hatékonyságát, nem mellékesen pedig hardverkapacitást használ feleslegesen.

AnyRole Apps – haladó vizualizáció egyszerűen
AnyRole Apps: haladó vizualizáció egyszerűen
Olyan ez, mint amikor valaki egy csavar gyors meghúzásához adott méretű villáskulcsot kér, de egy egész, szerszámokkal tömött szerelőkocsit tolnak mellé. A PTC azt gondolta: ha ez a CAD rendszerek hatékonyságjavulásának egyik gátja, akkor bontsuk le. Megalkották az AnyRole Appseket. Az elnevezés is árulkodó: olyan alkalmazásokról van szó, amelyek „mögött” feladatorientált tudáscsomagok vannak, különböző feladatkörben dolgozó szakemberek számára kialakított, testreszabott funkciókkal.

Nem több és nem kevesebb funkcióval, mint amennyire ténylegesen szükség van, hogy minden tervezéshez szükséges eszköz kéznél legyen, így a szoftver használata rendkívüli módon leegyszerűsödik, illetve felgyorsul, és értelemszerűen nagyon letisztult felületet lát az alkalmazó. Erre azért van szükség, mert a tervezési folyamatokban eltérő feladat- és szerepköröket láthatunk. A vezető tervezők jellemzően főterveket, kinematikai, 2D-s vázlatokat alkotnak, a részletek kidolgozását, a modell felépítését már mások végzik 3D-ben, például kinyomtatott 2D-s skiccből, vagyis offline módon. Vannak olyanok, akik kizárólag analízissel foglalkoznak – döntő többségük nem hoz létre geometriát, hanem megkapja azt tervező kollégáitól.

Az ő feladatuk az analízis futtatása, és előkészítésként a modell célszerű leegyszerűsítése, tehát a CAD rendszerekben elérhető funkciók többségére nekik sincs szükségük. Az AnyRole Appsekkel ténylegesen megvalósítható, hogy minden szakember azt az eszközcsomagot kapja a kezébe (monitorjára), amellyel az előtte álló feladat megoldható. A szerep- és feladatköröknél maradva: előterv készítéséhez adott esetben egy 2D-s alkalmazás hatékonyabb lehet. A modellt részleteiben felépítő tervező számára pedig a parametrikus, 3D-s szoftver az ideális. Van egy harmadik modellezési módozat is, a direkt modellezés, amelyet leginkább készüléktervezők használnak, például bonyolult öntvényekhez, kovácsalkatrészekhez szükséges megfogók, rögzítők tervezésénél.

AnyRole Apps – letisztult integrált CAM
AnyRole Apps: letisztult integrált CAM
Számukra inkább akadály egy „túl nagy” CAD rendszer, mert egy olyan arzenált ad a kezükbe, amelyből csak egy kisebb részt használnak ki. E felhasználói körnek így a direkt modellezés lehet az ideális. Látható, mindhárom módozatnak van létjogosultsága, van azonban néhány probléma is, amely sokszor bénítóan hat. Amikor van egy 2D-s rajzom, azt nem igazán lehet összefüggésbe hozni a 3D-s modellel. Egy parametrikus 3D-s modellt nem lehet átadni információvesztés nélkül a direkt modellezéssel dolgozó kollégának, illetve az utóbbi sem képes erre fordított irányban. A PTC ezeket a korlátokat is szét kívánta feszíteni, és sikerrel járt.

Új adatmodellt hozott létre, és kifejlesztette az AnyMode Modeling technológiát, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy adatokat hozzanak létre és osszanak meg egymással akár úgy is, hogy egymástól eltérő modellezési módozattal dolgoznak, vagy egyikük 2D-ben, míg a másik 3D-ben tervez. A PTC mindezt nagyon látványosan mutatta be nemzetközi felhasználói találkozóján, egy parametrikus motormodellen. A motor modelljéből kivettek egy komponenst, majd a modellt a gyártómérnök kezdte szerkeszteni, de már nem a parametrikus, hanem a direkt, explicit modellező környezetben. Ott nem látszott a modellfa, a történetiség, a felhasználói felület mindössze néhány ikont tartalmazott.

A gyártómérnök elvégezett néhány gyártáshoz szükséges módosítást, illetve kiegészítette a modellt. Lementette a modellt, majd a tervezőmérnök megnyitotta azt az általa használt parametrikus rendszerben, és az explicit környezetben létrehozott építőelemek is parametrikussá, élővé váltak, megjelentek a méretek. A két világ között tehát úgy lehet adatot átvinni, hogy nem veszik el az intelligencia, a logika és az információ a modellből, ráadásul a parametrikus rendszerben dolgozó mérnök látja, hogy a direkt modellezést végző technológus kollégája mit változtatott a modellen, és ezeket jóváhagyhatja vagy elvetheti. A két világ közti átjárót sikerült kiépíteni a PTC-nek, és ez az átjárhatóság áttörés a CAD világában.

Valósággá válhat a különböző CAD rendszerek közötti átjárhatóság, vagy annak közeli elérése is?

AnyRole Apps – intuitív formatervezés
AnyRole Apps: intuitív formatervezés
A teljes kompatibilitás valószínűleg még várat magára egy ideig, de a PTC egy másik új technológiájával, az AnyData Adoptionnel már nagyon közel jutott hozzá. E megoldáshoz az a probléma vezetett, amellyel a mindennapi gyakorlatban is sűrűn lehet találkozni: a CAD-világ valamennyi vállalati homogenizációs törekvés ellenére heterogén marad, hiszen még egy adott CAD szoftver mellett zászlót bontó óriásvállalatot is felvásárolhat egy másik cég, amely eltérő CAD rendszert használ. Valamennyi beszállítónak, kiváltképpen a kulcspozícióban lévőknek szinte lehetetlen „előírni”, hogy milyen CAD rendszert használjanak, így a piaci realitás az, hogy marad a heterogén közeg, és ezzel nincs is baj.

A PTC a realitás talaján áll, így nem számol azzal, hogy a piac egyszer homogénné válik, ami – lássuk be – meglehetősen valószerűtlen és értelmetlen is lenne. Éppen ezért arra törekszik, hogy a CAD rendszerek között is nagyobb átjárhatóságot teremtsen. Ezt szolgálja az új AnyData Adoption technológia, amely bármely „idegen” CAD rendszerből érkező adatot képes csaknem úgy kezelni, mintha az a sajátja lenne, és az importált modellek módosításához a megfelelő eszköztárat biztosítja. Ráadásul képes kezelni az importált modellekkel asszociatív kapcsolatban lévő 2D-s rajzok szinkronban tartását a változásokkal.

A konfigurálható, változó komponensekből álló nagy összeállítások kezelése kapcsán is technológiai áttörésről beszél a PTC. Itt milyen megoldással álltak elő a fejlesztők?

Amikor például egy mobiltelefont kell megtervezni, a konstruktőrnek bizonyos szempontból egyszerű dolga van, hiszen e termék jellemzően egy vagy csak néhány variációban kerül piacra. A járműipari tervezők azonban már nem ilyen „szerencsések”, hiszen egy autótípus a gyakorlatban több ezer vagy tízezer változatban készül el felszereltségtől, kialakítástól függően. A CAD rendszerek ezt a kihívást ma még nem kezelik megfelelően. Jellemző, hogy az ilyen esetekben – a gigantikus adatmennyiség elkerülése érdekében, valamint a PLM rendszerben való kezelhetőség miatt – a tervezők egyetlen általános CAD modellt készítenek, a variációkat pedig táblázatba foglalva teszik mellé.

AnyRole Apps – interaktív szerviz dokumentumok készítése
AnyRole Apps: interaktív szerviz dokumentumok készítése
A gyakorlat azt mutatja, hogy mindez nem problémamentes gyakorlat, elsősorban azért, mert az ezernyi, tízezernyi komponensből kialakítható termékvariánsok között lehet olyan, amelyben a beépítendő komponensek ütköznek, nem működnek együtt megfelelően. Van, hogy minderre a gyártásban derül fény, és ez többletmunkát, késedelmet, vagyis költséget, veszteséget okoz. A PTC többek között az ilyen helyzetek elkerülésére alkotta meg az AnyBOM Assembly-t a PLM technológia és a CAD házasításával. Itt is elkészül az általános CAD modell, és ebben a CAD modellben definiálhatók a variábilis termékek, eközben a lentről felfelé és fentről lefelé tervezési lehetőség is megmarad a szoftverben.

A lényeges előrelépés az, hogy az összeállítást, illetve a variábilis komponensekből álló különböző összeállításokat grafikus szerkesztői felületen is össze lehet rakni, kis téglalap alakú panelek formájában. Grafikus termékfaleírás készül, a folyamat végén pedig a szoftver egyetlen gombnyomásra – a ProductView alkalmazásával – a grafikus panelekből elkészíti a CAD modell célszerűen leegyszerűsített, az eredeti adatmennyiségnek csupán a 2-3 százalékát kitevő változatát. Ez a modell már integrált a PLM rendszer folyamataiba, azonnal továbbküldhető, vagyis divatos kifejezéssel élve internet ready.

A mérnök számára nagy könnyebbség, hogy nem a „heavy” modellt kell küldeni. A konfigurációmenedzsment-eszköznek tekinthető AnyBOM Assembly alkalmazásával elérhető, hogy még gyártás előtt ellenőrizni lehessen a konfigurációkat, akár analízis futtatásával is, így elkerülhetők az ütközések, a nem megfelelő kialakítások. Ez a környezet alapul szolgálhat a különböző szerelési útmutatók elkészítéséhez is.

Mikortól dolgozhatnak a tervezők a Creóval?

Az új technológiák hordozója a Creo 1.0 lesz, amely 2011 nyarától válik elérhetővé, de a márciusra tervezett bétaverzió révén már előbb megismerhetik az újdonságokat a felhasználók. Az érdeklődők tábora pedig folyamatosan növekszik, ami jelzi azt, hogy a PTC a fejlesztésekkel valós problémákra kínál megoldást. A szoftveralkalmazóknak az is lényeges lehet, hogy a most átnevezésre került eddigi CAD-megoldások 100 százalékban kompatibilisek lesznek felfelé az új generációs Creóval, azaz az új változatokban minden korábbi verzióban született adatot fennakadás nélkül lehet hasznosítani, kezelni.

A Creo fejlődési útját valószínűleg az is erősíti majd, hogy a PTC saját korábbi gyakorlatával szembe menve határozottan nyitott a külső fejlesztések felé, vagyis szabad lesz a pálya a Creóhoz kiegészítő alkalmazásokat fejlesztők számára. Mindez előrevetíti egy úgynevezett „alkalmazásbolt” kialakításának lehetőségét is, amely révén a felhasználók könnyen és reális áron juthatnak hozzá olyan pluszszoftverekhez, amelyek nagyban segíthetik majd munkájukat.

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Itt az áttörés?
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés