hirdetés
hirdetés

Mesterséges intelligencia

Itt a világ leggyorsabb AI tréning számítástechnikai erőműje

A 2019-es Connect kiállításon leplezte le legújabb innovációját a Huawei Technologies. Az Atlas 900 a világ leggyorsabb AI tréning klasztere, amelynek segítségével a jövőben könnyebben lesz elérhető a mesterséges intelligencia használata a tudományos kutatás és üzleti innováció különböző területei számára.

hirdetés

A mesterséges intelligenciára épülő, számítástechnikai erőműként is tekinthető Huawei innováció új lehetőségeket biztosít a tudományos kutatás és az üzleti innováció számos területén, legyen szó a csillagászatról, az időjárás előrejelzésről, az automatizált vezetésről vagy az olaj felleléséről. Az Atlas 900 a Huawei elmúlt tíz évben kifejlesztett technikai erősségeire építve ezernyi Ascend processzor erejét egyesíti magában. A klaszter mindössze 59,8 másodperc alatt oktatja a mélységi információfeldolgozásra képes ResNet-50 hálózatot, amely az AI tanítási teljesítményének mérésére szolgáló műszaki aranyszabvány. Az Atlas 900 a tesztek alapján a fenti folyamatot tíz másodperccel gyorsabban végzi el, mint a korábbi világcsúcs teljesítményt nyújtó egységek bármelyike.

A gyártó felhő alapú felületén, a Huawei Cloud-on is elindította klaszterszolgáltatásként az Atlas 900-at, így kivételes számítási ereje széles körben elérhetővé vált a felhasználók számára. A Huawei új szolgáltatásait világszerte kedvezményesen bocsátotta az egyetemek és tudományos kutatóintézetek rendelkezésére. Az iparág számítástechnikai szemléletmódja olyan technológiákból indul ki, mint a szabályalapú, illetve a statisztikai modellek, amelyek mind a gépi tanulás (machine learning) alapját képezik. A Huawei becslései szerint a statisztika alapú számítástechnika általánossá válik majd, és az AI-alapú megoldások felhasználásának aránya öt éven belül szerte a világon elérheti akár a 80 százalékot is. Zheng Yelai, a Huawei Felhő Üzletágának elnöke szerint a mesterséges intelligencia felhasználása számos különböző területen lehetséges. A vállalat képviselője több mint tíz iparágban lefolytatott, közel 500 projekt tapasztalataira alapozva rámutatott, hogy az iparági AI épp most lép át egy kereskedelmi szakadékot, és hamarosan kulcsfontosságú szereplő lesz a vállalatok digitalizációjának átformálásában.

4 lépés a jövő felé

„A számítástechnika jövője rendkívüli, több mint kétbillió amerikai dollár értékű piac” – mondta Ken Hu, a Huawei alelnöke. „Stratégiánkban négy kulcsfontosságú területre összpontosítunk: szélesítjük az architektúrák határait, fejlesztjük a minden forgatókönyvre kiterjedő processzorokat, világos üzleti határokat szabunk meg, valamint nyitott ökoszisztémát építünk”. A piac térnyerés érdekében a Huawei négy területre összpontosít számítástechnikai stratégiája során. Az architektúra innováció területén jelentős újításként a Huawei Technologies 2018-ban bemutatta az úgynevezett Da Vinci architektúráját. Az innovatív processzor-kialakítási mód lényege a megfizethető számítási erő folyamatos és bőséges biztosítása a felhasználók számára. A vállalat a jövőben is nagy figyelmet fordít a hasonló fejlesztésekre.

Ken Hu, a Huawei alelnöke ismerteti a Huawei számítási stratégiáját a HUAWEI CONNECT 2019 rendezvényén
Ken Hu, a Huawei alelnöke ismerteti a Huawei számítási stratégiáját a HUAWEI CONNECT 2019 rendezvényén

A Huawei számos különböző processzorcsaláddal rendelkezik. A Kunpeng lapkák az általános számításokért, az Ascend a mesterséges intelligenciáért, a Kirin az okoskészülékekért, a Honghu processzorok pedig az okoskijelzőkért felelnek. A vállalat célja, hogy továbbra is innovatív és minden forgatókönyvre kiterjedő processzorokkal szerelje fel jövőbeli csúcskészülékeit, hordozató okoseszközeit, tabletjeit, PC-it és hálózati berendezéseit egyaránt. A Huawei nem közvetlenül értékesíti különböző chipkészleteit. Ehelyett a jövőben világos üzleti határok mentén, felhasználóinak felhőszolgáltatások, partnereinek pedig alkatrészek formájában biztosítja azokat – előtérbe helyezve az integrált megoldások támogatását. Az elkövetkező öt évben a vállalat további 1,5 milliárd amerikai dollár értékben fektet be fejlesztői programjába. A beruházás célja, hogy a program további ötmillió fejlesztő támogatásával bővüljön ki, valamint a Huawei nyitott ökoszisztémát biztosítson ahhoz, hogy partnerei világszerte maguk is fejleszthessék az intelligens alkalmazások és megoldások következő generációját.

Szakmai együttműködések

Gao Wen, a Chinese Academy of Engineering tagja, valamint a Peng Cheng Lab igazgatója egy jövőbeli együttműködést vetített elő a Huawei és a fenti szervezetek között. Wen elképzelései szerint a labor és a vállalat többek között azon dolgoznak majd együtt, hogy kiépítsék Kína első fejlődő AI szuperszámítási rendszerét, ami támogatja az exascale számítást is. A két vállalat továbbá szintén közösen munkálkodik majd az AI kutatást és innovációt támogató újgenerációs platformok létrehozásán. „Ez a felfedezések új korszaka” – emelte ki Ken Hu. „Előttünk áll a lehetőségek végtelen óceánja, de egy hajó kevés, hogy áthajózzon rajta. Ma ezernyi hajót mutattunk be. Dolgozzunk együtt, ragadjuk meg ezt a történelmi lehetőséget és fejlesszük az intelligenciát új magasságokba” – tette hozzá a Huawei alelnöke.

(forrás: Huawei/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés