hirdetés
hirdetés

Távközlés

Internetsugárzó léggömbökkel segítenek Puerto Ricónak

A több mint 80 százalékban lerombolt bázisállomások helyett így próbálnak hálózati kapcsolatot teremteni az egymástól távol eső vidékek között.

hirdetés

Project Loon, az Alphabet ernyőmárka X nevű laborjának ballonos internetsugárzó kezdeményezése most egy lépéssel közelebb került, hogy a hurrikán-sújtotta Puerto Rico rekonstrukcióját érdemben elősegítse. Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) „kísérleti engedélyt” adott arra, hogy az X a romokban heverő országban sürgős jelleggel vezeték nélküli adatátviteli szolgáltatást indítson.

A cég csapata szeptember 29-én tette világossá, hogy a lerombolt államot kisegíti, éppúgy, ahogy azt tette márciusban, Peruban, ahol történetesen szélsőséges esőzések és árvizek tarolták le az országot. Ez utóbbi államban azonban a Telefónica távközlési szolgáltatóval karöltve a cég már a pusztításokat megelőzően is tesztelgette egy kicsit a technológiáját.

A Project Loon egyik léggömbje (Forrás: Wikipédia)

Egy nem rég kiadott jelentésben az FCC 83 százalékra becsülte Puerto Ricóban a tönkrement bázisállomások arányát. A bizottság éppen ezért külön munkacsoportot hozott lére, hogy a katasztrófa által szétdúlt területeken visszaállítsa a szolgáltatásokat.

Az X szóvivője így fogalmazott:

„Hálásak vagyunk az FCC és a Puerto Ricó-i hatóságok támogatásáért, és keményen dolgozunk, hogy lássuk, lehetséges-e a szigeten e nehéz időkben Loon léggömbökkel sürgősségi kapcsolatot teremteni. Ahhoz, hogy az emberek eszközei számára jelet adjon, a Loont egy távközlési partner hálózatába is integrálni kell – a léggömbök egyedül erre [a jelek közvetítésére] képtelenek. Jól haladunk, hogy ezt a következő lépést megtegyük, és szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik mindebben segítséget nyújtott nekünk.”

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés