hirdetés
hirdetés

Karrier

Interaktív oktatási program 2.0

Az idei tanévben a Bayer Hungária „Making Science Make Sense“ (MSMS) Tudáspont oktatási programja a látásra, a szem felépítésére és működésére fókuszál. Az interaktív természettudományos és egészségedukációs oktatási program keretében idén 40 workshopon több mint ezer diák vehet részt. 

hirdetés

A Bayer Hungária hazánkban tavaly októberben indította – a nemzetközi szinten több mint húsz éves múltra visszatekintő – „Making Science Make Sense” (MSMS) Tudáspont oktatási programját, amely idén csatlakozik A Fény Nemzetközi Éve 2015 eseménysorozathoz is.

Az MSMS program célja, hogy tapasztalati, élményalapú tanulással népszerűsítse, közelebb hozza és érhetőbbé tegye a természettudományokat (azon belül is elsősorban a biológiát és a kémiát) a diákok számára, és sajátos módon összekapcsolja ezeket az egészségtudatos élet és az egészségmegőrzés kérdéseivel. A program további célja, hogy hatékonyan támogassa a tanárok erőfeszítéseit, valamint egyszerűen megvalósítható, mégis látványos, érdekes kísérlet-ötleteket biztosítson a számukra mindennapi munkájukhoz.

A kép illusztráció (Shutterstock)
A kép illusztráció (Shutterstock)

Az előző tanév foglalkozásai során kiderült, hogy a programra regisztrált iskolák nagy részében félévente csupán néhány alkalommal van lehetőség a gyakorlatban is kipróbálni a tanultakat, pedig mind a diákok, mind a pedagógusok részéről lenne erre igény. Az osztályokat kísérő tanárok szerint éppen ez a program egyik nagy előnye, hogy lehetőséget teremt a gyakorlati ismeretszerzésre.

Tervek az idei tanévre

A 2014/15-ös évben 20 tudományos diák workshopon 500 tanuló és kísérő tanár vett részt, amit idén dupláznak a szervezők. 2015. októbertől 2016. júniusig a tavalyi 20 helyett már 40 workshopon vehetnek részt a 10-14 év közötti osztályok és szakkörök. Az ingyenes, élményalapú, interaktív workshopokra több mint 1000 felső tagozatos általános iskolást várnak. Ahogy az elmúlt évben, a workshopokon maguk a diákok is belebújhatnak a kutatók bőrébe: laborköpenyt, szemüveget és kesztyűt ölthetnek és a tantermi oktatás keretein kívül szerezhetnek bővebb, gyakorlati ismereteket.

A tanároktól kapott visszajelzésekre és a nagy érdeklődésre való tekintettel a Bayer az idei évben már tanárok számára is elérhetővé tette az interaktív foglalkozásokat. Összesen közel 50 szaktanár és szaktanácsadó vehetett részt az MSMS Tudáspont programjára épülő, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében, az MTA TTK épületében megrendezett, kétszer egy napos, az MTA TTK kutatólaboratóriumának megtekintésével egybekötött mélyítő képzésen.

A látványos kísérleteket – mint például a Süvöltő lángcsóva vagy a Fényre pukkanó lufi nevet viselő kísérleteket – ezúttal is a Budapesti Műszaki Egyetem Szent-Györgyi Albert Szakkollégium önkéntes fiatal kutatói dolgozták ki és ők is mutatják be a diákoknak és tanároknak szervezett workshopokon egyaránt.

Az idei tanév MSMS programját az Európai Fizikai Társulat által kezdeményezett A Fény Nemzetközi Éve inspirálta. Ezért az iskolákban zajló természettudományos órákat hatékonyan kiegészítő, október 6-án indult interaktív foglalkozások fókusza most a fény, a látás, a szem működése és funkciója, valamint a vizualitás lesz.

Az MSMS Tudáspont helyszíne – az új tematikai elemhez méltóan – a Millenárison található Láthatatlan Kiállítás, amelyet a foglalkozásokon részt vevő csoportok a kísérlet-bemutatók után egy vezetett túra keretében, ingyenesen látogathatnak meg.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés