hirdetés
hirdetés

CAD

Crowdbeamer, avagy interaktív prezentáció a 21. században

Mindenkivel előfordult már, hogy egy érdekes előadáson ülve a prezentáció közben szembesült vele, hogy nem sikerült a megfelelő ülőhelyet kiválasztania, és nem látja jól a kivetített képet, mert valaki eltakarja azt, vagy kicsik a betűk, esetleg túl gyorsan léptet az előadó, és nincs elegendő idő jegyzetelni vagy lefotózni a képeket. Gondoljuk bele egy olyan megoldásba, ahol nem kell egy előadást több száz emberrel együtt egy előadóteremben végigülni, hanem lehetőség lenne akár egy kávézóban vagy parkban megtartani az előadásokat!

hirdetés

Első hallásra filmbe illőnek tűnik, ahogy egy parkban, virágillattal körülvéve, a fák árnyékában ülve lehet prezentálni, tárgyalásokat folytatni vagy előadásokat tartani. A saját notebookunkon vagy okostelefonunkon kényelmesen meghallgathatjuk, és később visszanézhetjük a prezentációt, viszont személyes kapcsolatunk van a többi résztvevővel és az előadóval, ami elősegíti a kapcsolatépítést, üzletkötést.

Ezt az idilli képet képes a Roryco a Crowdbeamerrel megvalósítani (forrás: CAD-Terv)
Ezt az idilli képet képes a Roryco a Crowdbeamerrel megvalósítani (forrás: CAD-Terv)

Mi az a Crowdbeamer?

Röviden: egy interaktív multimédiás megosztóeszköz. Bővebben: egy olyan eszköz, amellyel azonnal megoszthatjuk a prezentációinkat másokkal. A hardver egy kis 10 cm×15 cm-es doboz, amely a zsebünkben is elfér. Az előadó csatlakoztatja a Crowdbeamert a számítógépéhez vagy a telefonjához. Ezután a Crowdbeamer létrehoz egy 30 méter sugarú Wi-Fi-hálózatot. A szoftveralkalmazást a hallgatóság telepíti a saját számítógépére, táblagépére vagy okostelefonjára. Így saját készülékünkön azonnal láthatjuk az előadás anyagát, lementhetjük magunknak, megjegyzést fűzhetünk hozzá, vagy megoszthatjuk a grafikonokat, képeket, videókat, más anyagokat. A belső antennával rendelkező verzió megközelítően 200 felhasználót szolgál ki, míg a külső antennás változat nagyobb hallgatóságot céloz meg. Az eszköz akkumulátorról működtethető, így válik lehetővé az irodán vagy előadótermen kívüli munkavégzés, prezentálás.

A Crowdbeamer működését az alábbi video szemlélteti.

A CAD-Terv-mérnökség szerepe a fejlesztésben

A Crowdbeamer termék összetettsége és a fejlesztési projekt sokszínűsége miatt szinte tankönyvszerűen lekövethetők a teljes terméktervezési folyamat egyes lépései, valamint a CAD-Terv-mérnökség tevékenységein keresztül a termék életútja az ötlettől a megvalósításig.

A Crowdbeamer-projekt alapvetően két fő tervezési területet fedett le: az elektronikai tervezést és a terméktervezést, amely a burkolati elemek megtervezésén túl is átfogó tevékenységet jelentett, ezzel az elektronikai tervezőcsapat és a terméktervezők együttműködését tette szükségessé. Az elektronikai tervezést végző PCB Design Kft. a terméktervezés megkezdése előtt – így a CAD-Terv mérnökségének a projektbe való becsatlakozását megelőzően – már rendelkezett egy működő nyomtatott áramköri kártya (PCB) prototípusával.

Elektronikai tervezés és terméktervezés együttműködése a Crowdbeamer-projekt során
Elektronikai tervezés és terméktervezés együttműködése a Crowdbeamer-projekt során

A megrendelő, a Roryco pedig már konkrét elképzeléssel bírt a termék formájára, megjelenésére vonatkozóan. A PCB-prototípus azonban sem méretében, sem elrendezésében nem volt a formatervhez eredeti formájában illeszthető, így többszörös iterációs folyamat mentén az elektronika és a burkolat megtervezése egymással párhuzamosan folyt.

A fejlesztési folyamat lépései

1. Információgyűjtés A tervezést megelőzően annak érdekében, hogy a tervezőcsapat átfogó képet kapjon a termékről, valamint a piaci környezetről és a konkurens termékekről, irodalomkutatást végeztek a hasonló funkcióval rendelkező elektronikai készülékek körében mind a formai megjelenést, mind pedig a funkciókat vizsgálva.

2. Koncepcionális tervezés Már a projekt kezdeti szakaszában, az elektronikai előterv és a formaterv részletes elemzését követően létrejött az a termékkoncepció, amely választ adott a felmerülő sarokponti kérdésekre, úgymint az eltérő méretű és helyzetű csatlakozók hozzáférhetősége esztétikus burkolatosztások mellett, a fő PCB-n túl a további elektronikai elemek elrendezése, valamint a dizájn jellegzetességét adó narancssárga bordák megvalósíthatósága, amire a kétkomponensű fröccsöntött felső burkolatfél jelentett megoldást. További súlyponti terület volt az elektronika hűtésének megtervezése a PCB-re szerelt hűtőborda által. Az alkatrészszám meghatározásakor a szerelhetőségi követelményeket is figyelembe kellett venni.

Burkolati elemek robbantott nézetben
Burkolati elemek robbantott nézetben

3. Kidolgozás A termékkoncepció létrejöttét követően meghatározásra került a PCB-tervezők felé, hogy melyek azok a módosítások és limitációk, amelyeket a burkolati elemek geometriája és a szerelhetőségi követelmények tesznek szükségessé, ezt követően pedig megkezdődhetett mind a PCB, mind pedig a burkolati elemek részlettervezése.

4. Gyártáshelyes dokumentáció elkészítése Az egyes alkatrészek végső geometriája a 3D-nyomtatott prototípuson végzett teszteket követően került kialakításra, immár megjelenítve a szerszámozási irányokat is (osztásvonal, szerszámnyitás iránya). A fröccsöntéshelyes geometriákat draft analisys eljárással vizsgálták.

A Crowdbeamer mobilon, tableten és laptopon is működik
A Crowdbeamer mobilon, tableten és laptopon is működik

Projektmenedzsment szerepe a fejlesztés sikerében

A hatékony fejlesztés elengedhetetlen eleme a projektben részt vevők együttműködését és kommunikációját segítő projektmenedzsment, amelynek szerves része a folyamatos riportolás a megrendelő felé, a megbeszélésekre való felkészülés, valamint a fejlesztésben részt vevők összefogása, az információáramlás biztosítása. A CAD-Terv-mérnökségen a fejlesztési, tervezési feladatokon túl a szakemberek megoldást kínáltak a partnerek bevonásával a prototípusgyártás és a sorozatgyártás megvalósítására, ezzel is támogatva egy olyan induló vállalkozást és annak első termékét, mint amilyen a Roryco, illetve a Crowdbeamer multimédiás megosztóeszköz.A Roryco tulajdonosainak nyilatkozata a belga Trend magazinban itt olvasható.

Ipar Napjai 2016
A CAD-Terv Kft. a Hungexpón, az Ipar Napjai kiállításon az A pavilon 105/A standján, 2016. május 24–27. között várja az érdeklődőket, akik akár egy ingyenes 10 órás mérnöki konzultáción is részt vehetnek.
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés