hirdetés
hirdetés

Városlakó

Okosiroda extrákkal

Intelligens fűtés- és világítás-szabályozási rendszer, frisslevegő-szabályozó, napeleminverterek és elektromosautó-töltőállomás – pár megoldás Budapest egyik új, intelligens irodájából. A megoldásokkal 40 százalékkal kevesebb energiát használ fel az épület egy hagyományoshoz képest.  

hirdetés

Budapest egyik új irodaépülete, a Nordic Light a hagyományos épületekhez képest átlagosan 30 százalékkal kevesebb villamos energiát használ fel évente, ami 100-110 kWh/m2-nyi fogyasztást jelent – mondták el az irodabejáráshoz kapcsolódó sajtótájékoztatón a Schneider Electric képviselői. Ez csak a villamos energia fogyasztás, összesen 40 százakalékkal kevesebb energiát használ el az épület egy évben, mint egy hagyományos, azonos méretű irodaház. 

A szabályozórendszereket mobilról is lehet irányítani
A szabályozórendszereket mobilról is lehet irányítani

A Nordic Light intelligens megoldásairól azért a Schneider válallat beszélt, mert a cég energiahatékonysági és automatizálási megoldásait használja az irodaház, és ide költözött át a vállalat egy része is. A Schneider Electric 350 fős budapesti képviselete 3200 négyzetmétert foglal el az okosirodából. Mindez pedig a közös dolgozói terekben lévő automatikus és intelligens (vagyis érzékelőkkel, viselkedést figyelő és követő rendszerekkel ellátott) fényerő-szabályozástól, hőmérséklet-szabályozástól, vagy redőnymozgatástól nevezhető okosnak.  Az irodában 10-15 asztalonként termosztáttal vezérelt hőmérséklet-szabályozás történik. Ha az automatikus szabályozás nem lenne tetszetős a munkavállalóknak, a termosztátok mellett elhelyezett nyomógombokkal lehetőség van az automatikus fény- és hőszabályozás felülbírálására, kézi működtetéssel.

Az érintőképernyős kijelző, a rendszer agya
Az érintőképernyős kijelző, a rendszer agya

A jelenlét-érzékelés és időprogram alapú fény- és hőmérséklet-szabályozó a szokások figyelembevételével napközben is energiahatékony (érzékeli a természetes fényviszonyokat, automatikusan reagál az időjárásváltozásra), éjszaka és hétvégén pedig alvó állapotba kerülve jelentős energiát takarít meg a világítás lekapcsolásával és a hőmérsékletszint készenléti üzemmódba helyezésével.

A tárgyalókban a levegőminőség-érzékelők mérik a szén-dioxid-szintet és a páratartalmat, így szükség esetén a klíma átforgatásával biztosítanak felfrissülést. Hétvégi vagy éjszakai üzemmód is beállítható a teljes szintre a referenciatárgyalóban elhelyezett érintőképernyős kijelzőegységen, ami tulajdonképpen az egész rendszer központi agya: ilyenkor minden világítás lekapcsol, a termosztátok 18 fokra állnak, és a redőnyök is a megfelelő helyzetbe kerülnek. Mindez távolról, egy laptop vagy egy okostelefon segítségével is irányítható.

Ezek mellett van a belső udvarban is elérhető ingyenes wi-fi, a kerékpárral közlekedőknek tusolóval felszerelt öltöző, és az elektromos autók töltésére szolgáló EVLink töltőberendezés is.

A közösségi terek ergonómikusak
A közösségi terek ergonómikusak

A Schneider Electric több további megoldást valósított meg a 26 200 m2 összterületű építményben. A gépészeti automatikát, vagyis az épület gépészeti elemeinek összehangolt, hatékony energiafelhasználását a SmartStruxure automatika vezérli – ez kezeli a hűtés-fűtést, a frisslevegő-ellátást, valamint az esővíz elvezetését és újrahasznosítását felügyelő berendezéseket.

A vezérlés egyik legfontosabb eleme a mérés, ezt a Power Monitoring Expert szoftver végzi, amely az összes fogyasztással kapcsolatos adatot begyűjti, feldolgozza és megjeleníti.  

A természetes fénynek nagy szerepe van az irodában
A természetes fénynek nagy szerepe van az irodában

A gépészeti rendszerek kisegítő energia-ellátását az épület tetején elhelyezett napelemek segítségével termelt zöld energia biztosítja. Az ehhez szükséges védelmi és vezérlési feladatokat Conext inverterek látják el.

Az eső- és szennyvizet kezelő intelligens rendszerek (amelyek vízöblítésre, locsolásra stb. az esővizet használják), éves szinten akár 75%-kal csökkentik a létesítményben az ivóvíz felhasználást.

A Nordic Light a Skanska Leed Gold energiahatékonysági tanúsítványával rendelkezik.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés