hirdetés
hirdetés

Intelligens épületek

Korszerű energiagazdálkodás, -megtakarítás és kényelem

Ha belép az ember az irodába, felgyullad a villany. Ha süt a Nap, behúzódik a redőny. Az iroda mindig kellemesen temperált, nincs se túl hideg, se túl meleg. Egy igazán intelligens épület azonban ennél sokkal többet tud: ahol az épületgépészeti elemeket összeházasítják az informatikával, egységesen vezérelhető és együttműködésre képes az összes alrendszer.

hirdetés

Intelligens épületvezérléssel egyaránt lehet találkozni a lakás, valamint az üzleti célú ingatlanoknál. Míg az előbbinél általában a komfortra helyezik a nagyobb hangsúlyt, addig az utóbbinál az energiagazdálkodás és -megtakarítás a fő cél. A piacon számtalan olyan rendszer található, amely az egyes épületgépészeti, -automatizálási funkciókat szigetszerűen szolgálja ki, nagyon kevés azonban az olyan megoldás, amely az alrendszerek között szinergiát teremt, és azokat egységes felületen, egységes logikával kezeli.

Egyszerű, szigetszerű megoldás például egy beléptető- vagy egy fűtésszabályozó rendszer, ám a kettő összekapcsolása magasabb szintű intelligenciát vihet az épületbe. A számtalan lehetőség egyike a következő: amikor a beléptetőrendszer regisztrálja egy munkatárs érkezését (esetleg autójának beállását a parkolóba), tüstént magasabb fokozatra kapcsolja az irodában a fűtést. Távozáskor ugyanez a folyamat játszódik le, csak fordítva.

És ha esetleg több hétig nem lép be az irodába senki, akkor automatikusan megoldott a helyiség megfelelő temperálása. Több alrendszer esetén pontosan végig kell elemezni, hogy mely alrendszerhez, melyik funkcióhoz milyen vezérlést kell rendelni, illetve hova kell intelligenciát beépíteni. Eldöntendő kérdés, hogy az intelligenciához kik férjenek hozzá: csak az épület üzemeltetője, vagy maguk a bérlők, a felhasználók is.  

Integrált rendszerek

Noha az informatika az élet számos területén évek óta jelen van, az épületgépészetben sokáig nem voltak jellemzőek a számítógép-vezérelt, intelligens rendszerek. Sok berendezést természetesen mikroprocesszorok vezéreltek, ám ezek szigeteket képeztek. Nem csatlakoztak az internetre, azaz nem kaphattak olyan külső információkat, amelyek befolyásolhatták működésüket.

Számos lehetőséget biztosít
Számos lehetőséget biztosít
Így például alkalmatlanok voltak arra, hogy a meteorológiai előrejelzéshez igazítva indítsák vagy éppen zárják el az öntözőrendszert. „Megoldásunk lényege, hogy az épületgépészeti elemeket összeházasítottuk az informatikával; egy közös rendszerbe integráltuk a beléptető-, a tűzjelző, a fűtést-hűtést-szellőzést vezérlő, a kamera-, a távközlési és az egyéb rendszereket. Tulajdonképpen egy olyan turmixot készítettünk, amely a korszerű informatikával könnyen és egységesen vezérelhető” – tájékoztat Györgypál László, a TCT Hungary kutatás-fejlesztési igazgatója.

Lényeg az egyszerű kezelhetőség

A szakemberek tapasztalata szerint megdöbbentő, hogy milyen hatalmas az energiapazarlás, különösképpen az üzleti célú ingatlanoknál. Jellemző gyakorlat például, hogy délután, a munkaidő végeztével nem áramtalanítják a gépeket, így azok teljesen fölöslegesen fogyasztanak. Értelmes magyarázat nincs a jelenségre, pusztán hanyagság, nemtörődömség áll a háttérben. Az sem jelent igazi megoldást, ha valakinek minden nap el kell végeznie az áramtalanításhoz szükséges műveleteket.

PLC integrált vezérlési feladatokra
PLC integrált vezérlési feladatokra
„A lényeg az egyszerű kezelhetőségen van. Az intelligens épület egyik legfőbb jellemzője az egyszerűség. Az integrált rendszer kvázi kitalálja, hogy adott esetben mit kell beállítania, bekapcsolnia, kikapcsolnia. Ha például már egyetlen dolgozó sincs az üzemcsarnokban, akkor bizonyos idő után áramtalanítsa a gépeket, vagy vegye lejjebb a termosztát hőmérsékletét. Ne kelljen neki mindezt minden alkalommal megmondani, az intelligens rendszer legyen öntanuló” – hívja fel a figyelmet Györgypál László. Az igazán intelligens rendszer természetesen nem él önálló életet, mindig mód van az emberi beavatkozásra.

Ha mondjuk az eredeti beállítás szerint 18.30-kor lekapcsol az irodaházban minden villanyt (hiszen akkor többnyire már üresek az irodák), akkor a sokáig dolgozók, például mobiltelefonjuk segítségével, egyetlen kattintással felkapcsolhatják irodájukban a lámpákat. Az energiatakarékosság jegyében természetesen be lehet állítani egy újabb központi villanyoltást, amivel tovább csökkenthető a villanyszámla. Hasonlóképpen lehet intelligensen vezérelni az épületek fűtő-hűtő rendszereit.

Az elektronika a szoba hőmérsékletétől függően állítja be a különböző fokozatokat, illetve határozza meg, hogy milyen hőmérsékletű víz keringjen a rendszerben. Automatikusan képes fűtés üzemmódról hűtésre váltani, illetve másképpen szabályozni hétköznapokon és hétvégeken, illetve munkaidőben és éjszaka. E funkciók – amelyekkel számottevő költségek takaríthatók meg – szoftveres úton egyszerűen beállíthatók.

A cikk teljes terjedelemben a Gyártástrend Magazin 2011/1-2. számában olvasható.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Intelligens épületek
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés