hirdetés
hirdetés

Top 30 innováció

Intelligens asszisztens a kötöttpályás közlekedéshez

Az iCOM Assist egy olyan innovatív vezetőtájékoztató rendszer (DAS), amely hozzásegíti a vonatvezetőt az energiahatékony közlekedéshez. 

hirdetés

Az innováció

Alapadatok

Az iCOM Assist számos szempont figyelembevételével, valós időben határozza meg az optimális sebességprofilt, és ennek megfelelően látja el a vezetőt tanácsokkal végig a vonatút során, aminek következménye az energiafelhasználás és amortizáció csökkentése, a menetrend pontosságának növelése, valamint a vonatvezetői készségek fejlesztése. Akár teher-, akár személyvonatokról van szó, a fogyasztást nagyon sok tényező befolyásolja. Az optimális sebesség megválasztásához a szoftver felhasználja a menetrendet, az aktuális vonat tömegét és hosszát, a gyorsítási és fékezési karakterisztikákat, a gördülési és légellenállást, valamint a pályaemelkedést is. A rendszer még arra is figyel, hogy az elektrodinamikus vagy pneumatikus féket célszerű-e használni a lassítás során. Az állandó GPS-kapcsolat biztosítja, hogy a műholdak segítségével nyomon kövessék a vonatokat, így szerezve tudomást az aktuális helyzetről, a GSM-adatkapcsolat pedig a backoffice-szal való szinkronizálást teszi lehetővé. Az iCOM Assist már valós körülmények között is bizonyított a DB-Schenker, a London Midland és Southern, valamint a Vossloh vonatain is. Összehasonlítás kimutatta, hogy az iCOM Assist használatával mind a CO2-kibocsátás, mind az energiafelhasználás akár 20%-kal csökkenthető. A termék sajátossága, hogy nem igényel drága szenzorokat és költséges telepítést, csupán egy, az ablakra tapasztható GPS-antennára és egy tablet méretű kijelzőre van szükség a használatához.  

Az iCOM Assist csökkenti az energiafelhasználást
Az iCOM Assist csökkenti az energiafelhasználást

Mitől innovatív a termék?

Az energiafogyasztás szempontjából optimális sebesség meghatározása gráfelmélet alapján történik, ami újdonságnak számít ezen a területen. Ezen technikai megoldásra a Knorr-Bremse több szabadalmi bejelentést is benyújtott az Európai Szabadalmi Hivatalhoz. A másik újdonság a termék installációjának egyszerűségében rejlik. Az iCOM Assist csupán egy tablet méretű egységgel és egy szélvédőre tapasztható kis antennával működik.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

Az iCOM Assist mint innovatív termék jelenleg a vasúti teher- és személyszállításban alkalmazható, de a későbbiekben továbbfejleszthető közúti használatra is. Előnyei közé tartozik a csökkentett energiafelhasználás, az érkezési és indulási idők tartása, a csökkenő amortizáció, illetve a hosszú üzemműködési idő.

Csapat vagy cég rövid bemutatása

Az iCOM Assist terméken több mint 30 fejlesztő és tesztelő dolgozik a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél.

A Knorr-Bremse a világ piacvezető vasúti szerelvény- és haszongépjármű-fékrendszerek fejlesztője és gyártója, 2015-ben csaknem 6 milliárd euró árbevételt ért el. A vállalat 30 országban 25 000 munkatársat foglalkoztat, akik fék-, beszálló-, vezérlő- és energiaellátó rendszerek, fűtő-, szellőző- és légkondicionáló rendszerek, vezetőasszisztens-rendszerek, valamint erőátviteli és átvitelvezérlő megoldások fejlesztésével, gyártásával és szervizelésével foglalkoznak. Budapest a vasúti fékrendszerek tervezésének és gyártásának a központja, ahol több mint 1400 munkavállaló – köztük 500 mérnök – foglalkozik a high-tech vasúti fékrendszerek előállításával a tervezéstől kezdve a gyártásig. A vállalat 17 országba viszi termékeit Brazíliától az Egyesült Államokon és Svájcon keresztül Kínáig. Jelenleg a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest több világszínvonalú termékének gyártási volumenét növeli Magyarországon 2016–2017 folyamán: komplett fékvezérlési és levegőellátási termékcsaládok fejlesztése és gyártása Budapesten kerül kialakításra.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: Knorr-Bremse/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[202631] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés