hirdetés
hirdetés

Gazdaság

Integrációs törekvések

Német elemzés az ASEAN-országokról

Ázsia gazdasági fellendülésével – Kína és India mellett, mind kereskedelmi partnerként, mind befektetési telephelyként – a fejlett ipari országok számára egyre inkább felértékelődnek az ASEAN-országok.

hirdetés

Az 1967-ben Bangkokban még csupán öt ország által életre hívott Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége ez idő szerint tíz tagállama a jelenlegi laza együttműködést 2015-re szeretné egy európai típusú gazdasági közösségé továbbfejleszteni; más kérdés, hogy az egyes tagországok között meglévő fejlettségbeli különbségek megnehezítik az integráció és liberalizáció gyors megvalósulását.

A GTAI német szövetségi külgazdaság-fejlesztési társaság február közepén nyilvánosságra hozott és a térség országainak gazdaságát bemutató elemzése szerint a csaknem 600 millió lakost számláló térség bruttó hazai terméke 2010-ben 1.859 milliárd amerikai dollárra rúgott. A közösség országainak teljes külkereskedelmi forgalma – ugyancsak 2010-ben – 2.047 milliárd dollárt tett ki, melyből a szervezet országainak egymás közötti forgalma 25,4 százalékkal részesedett.

A térség országai gazdasági kapcsolatrendszerük 2015-re célul tűzött teljes liberalizálásával szeretnék együttműködésüket szorosabb fűzni, a globális versenyben a térség pozícióit erősíteni, nemzetközi befolyásukat tovább növelni. A térség országainak gazdasági növekedése az utóbbi időszakban meghaladta a világgazdasági átlagot. 2010-ben Szingapúrban 14,5, Thaiföldön 7,8, a Fülöp-szigeteken 7,3, Malajziában 7,2, Vietnamban 6,8, míg Indonéziában 6,1 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék mennyisége.

Szingapúr különösen kedvező célpont lehet
Szingapúr különösen kedvező célpont lehet

Az OECD előrejelzése szerint az ASEAN-országok éves átlagos gazdasági növekedése 2012 és 2016 között országonként szintén eltérő mértékű lesz: Indonéziában 6,6, Vietnamban 6,3, Malajziában 5,3, a Fülöp-szigeteken 4,9, Szingapúrban 4,6, míg Thaiföldön 4,5 százalékos átlagos éves gazdasági növekedést prognosztizálnak a fejlett ipari országok gazdasági együttműködési szervezetének szakértői.

Ígéretes piac az európai cégeknek is

A GTAI értékelése szerint az európai vállalatok – nem utolsósorban az erős ázsiai versenytársak jelenléte következtében – eddig korlátozott mértékben profitáltak az ASEAN-országok gyorsnak nevezhető gazdasági fejlődéséből. Az Európai Unió tagországainak az ASEAN-országokba irányuló exportja 2010-ben 60,6 milliárd euró, a teljes EU-export 4,5 százaléka volt, s e forgalom több mint felét a gépek és szállítóeszközök termékcsoport tette ki.

Az ASEAN-országoknak az EU-országokba irányuló exportja ezzel szemben 86,9 milliárd euróra rúgott, ami az unió tagországai teljes importjának 5,8 százaléka, s amelyből a gépek, szállítóeszközök (SITC 7.) termékcsoport 43,8 százalékkal részesedett. Az Eurostat adatai szerint 2010-ben az EU-országok ASEAN-térségbe irányuló exportjának két ötödét, 24,1 milliárd euró értékű árut Szingapúr vette fel, megelőzve Malajziát (11,2 milliárd), Thaiföldet (10,0 milliárd), Indonéziát (6,4 milliárd) és Vietnamot (4,7 milliárd). Az EU-országokba irányuló export nagyságát tekintve Malajzia áll az első helyen (2010. évi forgalom: 20,8 milliárd euró), mögötte Szingapur (18,7 milliárd), Thaiföld (17,3 milliárd), Indonézia (13,9 milliárd) és Vietnam (9,6 milliárd).

A 2007-ben az EU-val egy szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról megkezdett tárgyalások a legtovább Szingapurral jutottak: a városállammal kötött megállapodás 2012 második felében életbe lép és a vámok általános lebontása, valamint a szolgáltatások piacra jutási feltételeinek javítása mellett kiterjed a „zöld technológiákra”, a vízgazdálkodásra és az energia-takarékosságra is. Malajziával hivatalosan 2010 szeptemberében kezdődtek meg a szabadkereskedelmi tárgyalások, míg Vietnammal, Indonéziával, a Fülöp-szigetekkel és Thaifölddel még csak tervezik a tárgyalások megkezdését.

Az EU tagországai 2009-ben 7,5 milliárd dollárt ruháztak be a térségben, s ezzel csaknem 20 százalékos részesedést értek el a térség országaiban befektető országok sorában. A GTAI rendelkezésére álló adatok szerint a térség országaiban végrehajtott külföldi beruházások állománya 2010-ben megduplázódott, 75,8 milliárd dollárra emelkedett. A politikai szándékok ellenére az egyes tagállamok közötti nyomasztó jövedelmi különbségek nagyban megnehezítik az ASEAN-közösség gyors összenövését.

Miközben ugyanis Szingapúrban az egy lakosra jutó csaknem 44 ezer dollár nagyságú bruttó hazai termék a világ egyik leggazdagabb országává teszi a térségbe irányuló közvetlen beruházások két ötödét felvevő városállamot, addig Mianmarban és Kambodzsában az egy lakosra jutó éves GDP nem éri el az ezer dollárt, s ezzel a világ legszegényebb országai közé tartoznak, olvasható a német kereskedelem-fejlesztési és befektetési intézet elemzésében.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[104827] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés