hirdetés
hirdetés

Innovációk home office-ból

Az igus az elmúlt egy év kifejezetten nehéz körülményei között is több mint 150 műanyagipari innovációt hozott létre – ezekből szemezgetünk cikkünkben.

hirdetés

Az igus a járvány ellenére megnövelte az innováció ütemét: a digitalizációba, a logisztikába és a távoli tanácsadásba történő nagy beruházások 2020-ban 30 százalékkal növelték az online értékesítést, és 4,8 százalékkal enyhítették az értékesítés csökkenését. A mozgó műanyag alkatrészek legfőbb gyártója a fenntarthatóság és a termékinnováció terén is új utat tör, 2021 tavaszán minden eddiginél több újítást mutat be 168 tribo-polimer termékeivel. Ezen túlmenően idén az igus előad a Hannover Messe Digital Editionön, sőt saját virtuális szakkiállítást is rendez – az igus Motion Plastics Show (imps) május eleje óta látogatható az igus weboldalán –, itt bemutatják az idei tavasz összes innovációját.

Az új standot az előző évi több ezer virtuális ügyféltalálkozó és szakmai virtuális túra tapasztalatai alapján optimalizálták. Összesen 55 ezer látogató érkezett a világ minden tájáról a narancssárga virtuális kiállítási standhoz.

A második világháború után nagy fejlődésnek indult a vegyipar Észak-Rajna-Vesztfáliában, és 1964-ben egy kölni műhelyben, mindössze egy fröccsöntő géppel indult az igus vállalkozás, amely mára a mozgó műanyag (motion plastics) termékek nemzetközileg is elismert gyártójává vált. Ma az igus világszinten piacvezető a tribológiai szempontból optimalizált műanyagból készült siklócsapágyak és energialáncok piacán, világszerte nagyjából 3500 dolgozóval képes erre a teljesítményre. 

A ReBeL felgyorsítja a költséghatékony automatizálást

Az igus tavaszi innovációi között mutatta be a robotikában alkalmazható hullámhajtóművét, amellyel 6 szabadsági fokú (DOF), azaz hattengelyes robotok készíthetőek. A moduláris ReBeL hajtóműrendszerrel megépíthető az egyedi igényeket kiszolgáló robot, de előre konfigurált darabok is beszerezhetők. A ReBel különlegessége, hogy a teljesen integrált egyéni hajtómű tartalmazza a motort, a vezérlőrendszert és a jeladót is – egyetlen alkatrészben.

Az ipari, nagy robotok területén az igus piacra dobja a TRX energiaellátó rendszert, amely egy megoldás optimalizálja a robottömlők működését. A teleszkópos triflex R TRX a triflex R energialáncot és a visszahúzó rendszert egyesíti. A kombináció helytakarékos telepítést tesz lehetővé, az e-lánc hossza pedig akár 40 százalékkal növelhető, ráadásul a hosszkorrekció segítségével megakadályozza a hurok kialakulását a robotnál.

Az Igus Motion Plastics Show 2021 (IMPS 2021) újdonságai közül

Iglidur I151 tribofilament (nyomtatószál) alkalmas nagy kopásállóságú alkatrészek nyomtatására, mivel az anyag szilárd kenőanyagokkal dúsított. Kifejezetten az élelmiszer- és csomagolóiparban való felhasználásra fejlesztették ki.

Az Iglidur TX2 siklócsapágyak a kifejezetten magas terhelésű alkalmazásokhoz lettek kifejlesztve. Az anyagban lévő szilárd kenőanyagnak és a magas szilárdságú tekercselt textilkonstrukciónak köszönhetően jó siklási tulajdonságú és karbantartásmentes üzemet biztosít minden külső kenés nélkül.

21-szeres élettartamú száraz futású golyóscsapágyak

Helytakarékos és teleszkópos Triflex-TRX rendszer kiegészíti a triflex R-sorozat funkcióit, és most teleszkóppá alakítja azokat. A TRX láncszemei akár 40 százalékos hosszúsági kompenzációt tesznek lehetővé anélkül, hogy a kapcsolat a láncszemek között vagy a csavarodási képesség gyengülne.

Drygear karbantartásmentes bolygókerekes hajtómű kompakt, könnyű és több fogaskerékre osztja el a terhelést, ezért magas nyomatékok közvetítésére is alkalmas. A sima, csendes működésről pedig a nagy teljesítményű polimer alapanyag gondoskodik.

A hosszabb élettartamú és kenést nem igénylő alkatrészek jelentősen hozzájárulnak a környezet védelméhez.

A műanyag fenntartható erőforrássá válik

Az igus sem úgy indult, hogy a fenntarthatósági szempontokat helyezte volna előtérbe, amikor megjelentek a piacon az első, mozgó alkatrészek gyártására szánt nagy teljesítményű műanyaggal. Ma már a műanyaghulladék 99 százalékát újrahasznosítják, a hulladékot granulátummá dolgozzák fel, amelyet visszacsatornáznak a gyártási folyamatba.

Vegyi újrahasznosítás | Mura HydroPRS-technológia

A Cat-HTR betűszóval rövidített, szabadalmaztatott katalitikus hidrotermikus reaktor technológiáját még 2007-ben fejlesztették ki, majd Ausztráliában egy próbaüzemben tíz éven át tesztelték az eljárást. A Cat-HTR-technológiának köszönhetően lehetővé vált a korábban újra nem hasznosítható műanyaghulladék újrafelhasználása, aminek nyomán mindössze 20 perc alatt olajjá lehet visszaalakítani a hulladékot. Energiafelhasználási szempontból ez az eljárás sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos szénhidrogén-bányászat. A műanyag alkotóelemeit kizárólag víz, magas hőmérséklet és nagy nyomás segítségével választják szét, majd egyesítik újra. Egyetlen ilyen üzem évente 20 ezer tonna műanyag feldolgozására alkalmas, és mintegy 28 180 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást. Ez a mennyiség 5983 gépkocsi éves fogyasztásának vagy 4914 háztartás éves energiaigényének felel meg.

2020 januárjában az igus 5 millió eurót fektetett a Mura Technology Limited nevű vállalatba, ezáltal pedig az első ipari célú Cat-HTR-reaktor felépítésébe.

Cikkünk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg. 

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés