hirdetés
hirdetés

Karrier

Informatikusok és mérnökök a munkaerőpiacon

Harmincszázalékos fizetésemelés az a határ, aminél az informatikusok közel harmada már otthagyná meglévő munkahelyét. Szakmai előmenetelük legfontosabb tényezőjének a szakmai tudást és a szorgalmat tartják.

hirdetés

Hiány van műszaki szakemberekből, Magyarországon és Európa-szerte nagy a kereslet a jól képzett mérnökök, informatikusok iránt. Gyakran hallani, hogy informatikusdiplomával a zsebben könnyű elhelyezkedni, az IT szakemberek kedvükre válogathatnak az állásajánlatok között, és a fizetésükre sem lehet panasz. A Tárki Zrt. a Morgan Stanley megbízásából 210, legalább 25 éves és minimum 3 év szakmai gyakorlattal rendelkező hazai informatikai szakembert kérdezett meg – többek között – arról, miként látja munkaerő-piaci helyzetét, társadalmi megbecsültségét.

Szinte minden válaszadó egyetértett abban, hogy csak úgy tudnak versenyképesek maradni a munkaerőpiacon, ha folyamatosan fejlesztik tudásukat. Az informatikusok döntő többsége (86 százaléka) úgyszólván tudomásul veszi, hogy munkaideje hosszabb, mint napi 8 óra. Érdekes, hogy a 40 évesnél idősebbek nagyobb arányban értenek határozottan egyet ezzel az állítással, mint a fiatalabbak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a fiatalabb generáció jobban védi (jobban meri védeni) magánéletét, szabadidejét, mint az idősebbek.

A válaszadóknak közel a fele véli úgy, hogy a jó informatikus problémamegoldó, így a monoton munka helyett a folyamatos kihívásokat keresi. Kevesen gondolják úgy, hogy informatikusként válogatósabbak lehetnek a munkaerőpiacon, mint más diplomás munkakeresők. Mindössze az IT szakemberek egyharmada értett egyet ezzel az állítással, és csupán 5 százalékuk érezte határozottan így. Az IT szakemberek több mint kétharmada ugyanakkor elégedettnek tűnik pályaválasztásával. Erre utal, hogy kétharmaduk ajánlaná egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak, hogy informatikus legyen, és mindössze egytizednyien voltak, akik inkább nem vagy határozottan nem ajánlanák. Az informatikusok egynegyede úgy érzi, hogy foglalkozásának megítélése inkább pozitív. Az IT szakmában mozgó nők nagyobb arányban érzik a foglalkozásukból származó pozitív megítélést.

Fontos a sok jó képességű kolléga

A kutatás során rákérdeztek, hogy milyen munkahelyi környezetben érzik jól magukat az informatikusok, illetve mennyire fontos nekik a munkatársaikkal való jó viszony, a munkatársaik szakmai rátermettsége. A felmérés arra is kitért, hogy az informatikusok mit gondolnak a multinacionális cégekről, illetve milyen előnyei és hátrányai lehetnek számukra egy világcég alkalmazásában állni.

A válaszokból kiderül, hogy az informatikusok általában jó kapcsolatot ápolnak a kollégákkal: 61 százalékuknak a kapcsolata kiváló, ebből 13 százalék még munkaidőn túl is rendszeresen összejár. A kiváló kollegialitás, a rendszeres, munkahelyen kívüli összejárás a 4–10 fős cégekre nagyobb arányban jellemző. Az informatikusok döntő többsége fontosnak tartja, hogy hasonló vagy jobb képességű kollégával legyen körülvéve, mert így folyamatosan átbeszélhetik a felmerülő problémákat és szakmailag fejlődhetnek. Ugyancsak jellemző, hogy az életkor növekedésével párhuzamosan nő ennek a szempontnak a fontossága.

Ebben a kérdésben a cégméret meghatározó: a 250 főnél nagyobb létszámú cégnél dolgozó informatikusok szinte egyöntetűen fontosnak tartják, hogy kollégáik jó képességűek legyenek. Az IT szakemberek szerint a multinacionális környezetnek számos előnye és hátránya is van. A megkérdezettek kétharmada vallja, hogy egy multinacionális cégnél nehézkesebb, hierarchikusabb a döntési folyamat. Ezzel szemben egy multinál kellemes irodában, színvonalas infrastruktúrában dolgozhatnak (64 százalék), továbbá nagyobb esélyük van a szakmai fejlődésre (59 százalék).

Az IT szakembereknek körülbelül a fele egyetértett azzal, hogy egy multinál változatosabb feladatokkal találkozhatnak, illetve hogy biztosabb a megélhetésük. Az informatikusoknak kisebb része úgy érzi, hogy egy multinacionális vállalatnál túlszabályozott munkakörülmények között kellene dolgoznia, illetve hogy kifacsarnák, túlhajszolnák.

A cikk teljes terjedelemben elolvasható a GyártásTrend Magazin 2013/7-8. számában.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[136466] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés