hirdetés
hirdetés

Robotika

Chimp, a négy lábon járó katasztrófaelhárító robot

A Carnegie Mellon Egyetem androidja 25 gép egyikeként fog számot adni tudásáról az USA Védelmi Minisztériumának Robotics Challenge nevű erőpróbáján.

hirdetés

25 robot fogja összemérni erejét a DARPA (az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) Robotics Challenge nevű hároméves versenyének végső összecsapásán. A gépek szimulált katasztrófa sújtotta övezeten fognak egymásnak feszülni, ahol is jókora törmelékhegyek meghódítása, vaskos falak keresztülfűrészelése, illetve egy jármű tovanavigálása lesz a feladatuk. Kétmillió dollárért folyik a küzdelem.

A Carnegie Mellon Egyetem Highly Intelligent Mobile Platform (Chimp) nevű robotját éppen kiszámíthatatlan terepekre tervezték. „A humanoid robotok számára az egyensúly a legnagyobb kihívás” – állítja Clark Haynes, a szoftverért felelős csapat feje. „Chimp statikus stabilitással rendelkezik, tehát soha nem áll fenn a veszély, hogy fel fog borulni, és aktívan soha nem is egyensúlyoz, hiszen nem kell neki.”

CHIMP (Fotó: Carnegie Mellon Egyetem)

Működés közben

Chimp önállóan is boldogul, ám távolról intézett parancsokkal működtethető a leghatékonyabban. Mindezt megkönnyítendő hat kamerájával 360 fokos panorámaképet közvetít a kezelőjének, illetve egy fényforrással felszerelt radarral is rendelkezik. A robot vállai a 4,3 láb (131,064 cm) hosszú karjait meghosszabbítandó kicsit előredőlnek. Emberszabású lábai dacára Chimp nem gyalogol, hanem gumírozott lánctalpain tank módjára kúszik a terepen. Stabilitásának növeléséhez akár négykézlábra is le tud ereszkedni.

A hézagos kommunikáció ellehetetlenítheti a robot végtagjainak „külső” mozgatását. Chimp képes arra is, hogy számítógépes látásával maga lokalizálja a környéken fellelhető szelepeket, illetve szerszámgépeket. Ezt követően a robot különböző algoritmusai segítségével már önállóan meg tudja ragadni, illetve működésbe tudja hozni az eszközöket. 

A gép egyébként szilárdan áll a talajon, ami azt jelenti, hogy sem energiát, sem „szellemi kapacitást” nem kell pazarolni a robot kiegyensúlyozására. Még több erőforrás megspórolásához a szerkezet a használaton kívül álló illesztékeit „parkoló pályára” teszi, az áramellátás teljes megszűnése esetén pedig Chimp rögzítőfékkel stabilizálja magát a talajon.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés