hirdetés
hirdetés

Kiterjesztett valóság

Íme a Google Lens közelebbről

A szolgáltatás hűen tükrözi, milyen rohamos léptekkel is távolodunk a hagyományos számítástechnikai beviteli eszközöktől a gépi hallás és látás felé.

hirdetés

A Google kezdetben azért vált híressé, mert a maga gyors kereső algoritmusával némi rendszerezettséget csempészett az internet áttekinthetetlen és szövevényes hálózatába. A Lens lényege ugyanez, amikor is számítógépes látás (felismerés) és mesterséges intelligencia segítségével akár már a minket körülvevő valós világban is képes „virtuális rendet vágni”.

A program tulajdonképpen egy Google keresőmotor a kijelzőn kívül eső teljes környezethez.

A Lensszel a Google továbbra sem tér el a pályafutása elején megfogalmazott célkitűzésétől, mely szerint katalogizálni kívánja a világot érintő információkat, hogy aztán könnyen elérhetővé és hasznossá tehesse őket.

Az új szoftver a Google Segéden keresztül például azonosítani tudja az éppen megfigyelt virágot, vagy képes előhívni az éppen a látóterébe kerülő boltokról a vonatkozó értékeléseket, illetve kritikákat. Kifinomult adottságaival, ha a kamerát egy koncertterem homlokzatára applikált felirat felé irányítjuk, digitálisan könnyedén vásárolhatunk jegyeket az előadásokra vagy pedig az időpontjukat bejegyezhetjük a naptárunkba. Csupán a routerek beléptetési információira ráközelítve máris a WiFi-hálózatokra kapcsolódhatunk. A sort napestig sorolni lehetne.

Google Lens (Forrás: Techcrunch)

A Google Goggles és a Yelp Monocle nevű szolgáltatásaiból már képet lehetett alkotni a kiterjesztett valóságban (augmented reality – AR) rejlő potenciálról, de az igazat megvallva ezek még kicsit kiforratlan próbálkozások voltak. Pillanatnyilag viszont a fejlettebb számítógépes felismerés algoritmusaival, a jobb kamerákkal és a fokozott teljesítményű készülékekkel és hálózatokkal sokkal tágabb tér nyílik az AR számára, hogy érvényre juttassa a képességeit.

Ha igazán meg akarjuk érteni a Lens jelentőségét, látnunk kell, hogy merre halad a számítástechnika.

Ma már egyre messzebb kerülünk a régebbi beviteli mechanizmusoktól, úgymint az egértől és a billentyűzettől, és az olyan technikák felé vettük az irányt, mint a hangvezérlés és a komputeres látás. A jövő eszközeinek már látnia és hallania kell, hogy értelmezhessék az őket felölelő világot. A Google a Lensszel, a Home-mal és a mesterséges intelligencia felé forduló „metszőbb tekintetével” immár felült a számítástechnika következő hullámára.

Mindez akkor is igaz, ha az elképesztő lehetőségek mellett még mindig fenntartható némi kétely az innováció tévedhetetlenségével kapcsolatosan. Előfordult már például, hogy a cégóriás által használt mesterséges intelligencia a Fotók nevű applikációban esetenként majomként azonosította az egyes felhasználókat. Márpedig minél jobban a környezetünket érintő információk gépi meghatározására és katalogizálására hagyatkozunk, annál fontosabb lesz, hogy az algoritmusok az egyes identitások közötti akár nüánsznyi eltéréseket is azonosítani tudják.

Ha sikerül kiküszöbölni a hibákat, akkor tényleg a technológiai fejlődés új szakaszába léptünk.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés