hirdetés
hirdetés

Ilyen lesz a Berlin melletti Tesla gyár

Egy nagy erdei tisztás közepén látható a 300 hektáros gyárterület, azon a fotón, amit Elon Musk osztott meg a Twitteren. A Tesla első európai Gigafactory-ja a Berlinhez 10 kilométerre lévő Grünheidében épül.

hirdetés

A Teslának nyilván nincsen szüksége PR és marketing csapatra, hiszen Elon Musk minden órában posztol a Twitterre. Most a berlini Gigafactory-ról. Természetesen, amint Musk megosztotta a Twitter-közönségével a Giga Berlin illusztratív fotóját és mellé egy rövid kommentárt, rögtön megjegyzéseket tettek rá, de az olyan kérdésekre, mint "napelemek vannak a tetőn?" – megadta a válaszokat, ez esetbe, hogy "igen". Természetesen a zseniális üzletember az olyan javaslatokat is elfogadta, hogy legyen medence a tetőn. A 300 hektáros telek Brandenburg tartományban található, Berlintől keletre, a telek elhelyezkedése egy fakivágásra telepített, a környék természetes növényvilágához idegen fenyveserdő mellett van, így elég sok fát kivágtak az építkezés miatt. Musk azt ígérte, hogy cserébe 900 hektért újrafásít, ami a gyár egész területének a háromszorosa.

Az első európai üzem az Y-modellre – a Tesla SUV-típusú járműve – fog összpontosítani és az 1. szakaszban 12 ezer munkavállalót fog foglalkoztatni, akik a helyi területekről és Európából érkeznek. Mérnöki és más tevékenységekre máris lehet jelentkezni. A gyár befejezése 2021-re várható. Tesla arra koncentrál, hogy környezettudatos legyen, számos víztakarékossági módszert alkalmaznak, valamint a berlini Giga tetejét napelemek fedik le, hogy megújuló villamos energiát állítsanak elő. A Deutsche Welle értesülései szerint a Tesla 4 milliárd eurót költ majd az új gyárra, a kivitelezés pedig 2020-ba nelkezdődik, hiszen az engedélyeket is megkapták. A beruházást a Tesla 4 milliárd euróján túl az Európai Unió is támogatja 300 millió euróval a Bild am Sonntag című német lap értesülései szerint.

Ahogy a Villanyautósok portálja beszámol róla, 2020 közepére az első fázishoz szükséges több mint 90 hektárt megtisztították a fáktól, a gyökerektől, feltöltötték a területet, szervizutakat és közműveket építettek, megcsinálták a festőüzem alapozását és a napokban megkezdték az első oszlopok felállítását is. Épülnek a csarnokok és eddig időarányosan a kínaihoz hasonló a készültség szintje, ahol a Tesla első Amerikán kívüli gyára épült meg nagyjából 11 hónap alatt. Az előrejelzések szerint a következő év tavaszán megindulhat a gyártósorok telepítése és egy év múlva akár a gyártás is.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés