hirdetés
hirdetés

Fenntarthatóság

Ilyen egy környezetbarát jacht elektromos hajtása

A legszigorúbb fenntarthatósági követelményeknek megfelelő szuperjacht építéséhez az ABB két 2,5 megawattos Azipod egységet, valamint hajtásláncokat és vezérlőket szállít a luxusjachtokat építő, holland Oceanco cégnek. 

hirdetés

Szakmai körökben közismert tény, hogy az Azipod-rendszer a hagyományos rendszerekhez képest kiváló üzemanyag-hatékonyságot és jó irányíthatóságot garantál a tengeri körutazásra gyártott luxushajók, valamint a tartályhajók és a kompok esetében is. Az Azipod-hajtómű skálázhatóságának köszönhetően tökéletesen megfelel a környezettudatos szuperjacht-piacszegmens szereplőinek is, akik különösen nagyra értékelik a legmagasabb szintű kényelmet nyújtó, s egyben alacsonyabb zajkibocsátást és kisebb vibrációt garantáló megoldásokat.

Az Azipod-technológia olyan kormányozható hajtásrendszeren alapul, amelynek elektromos hajtáslánca egy, a hajótesten kívül a tengerbe merülő, 360 fokos szögben elfordítható hajócsavart magába foglaló hajtóműből áll. A három évtizeddel korábban piacra dobott Azipod-hajtás a környezetbarát hajóépítési technológia terén ágazati szabvánnyá, referenciává vált, köszönhetően annak, hogy alkalmazásával a hagyományos, tengelyvonalú hajtásrendszerekkel összevetve akár 20 százalékkal is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás.

Az utóbbi időben mindkét vállalat hangsúlyozta a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét és azokat az ambiciózus célokat, amelyek jelentősen hozzájárulnak majd a tengerhajózási szektor dekarbonizációjához is. Az ABB a 2020 novemberében elindított Fenntarthatósági stratégia – 2030 részeként, saját tevékenységeiben szén-dioxid-semlegességet fog elérni, és megoldásaival elősegíti, hogy ügyfelei legalább 100 megatonnával, azaz 30 millió belsőégésű motorral hajtott autó éves emissziójával csökkentsék a CO2-kibocsátásukat. Ezzel párhuzamosan, a szuperjachtokat építő Oceanco elindította az Oceanco NXT elnevezésű programját, amelynek keretében a cég több üzleti szektor szereplőivel együttműködve arra törekszik, hogy kibocsátásmentes szuperjachtokat tervezzen és építsen.

(forrás: ABB )
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés