hirdetés
hirdetés

Szimuláció

Így néz ki a tüsszentés

A Solid Edge szimulációs környezet funkciói bővültek a hőtani szimulációk területén, valamint lehetővé vált a kinematikai és dinamikai mozgások vizsgálata is – akár még a tüsszentés is szimulálható a Solid Edge FloEFD megoldásával.

hirdetés

Az utóbbi időszakban egyre több médium foglalkozik a koronavírus, azaz a COVID-19 elképesztően gyors terjedésével, megfékezésével, illetve lassítási lehetőségeivel. A Solid Edge portfóliójába tartozó szimulációs modul pedig számos vizsgálatra nyújt lehetőséget, kezdve a kinematikai szimulációtól egészen az áramlástani szimulációig. Ez utóbbi kapcsán merült fel az az ötlet, hogy lemodellezzék magát a tüsszentést, és megvizsgálják, hogyha a szánkat eltakarjuk a kezünkkel, akkor ennek tükrében milyen módon és sebességgel terjed maga a tüsszentés. A szimuláció elvégzéshez három szerelés készült Solid Edge-ben.

Az első szerelésben azt vizsgáltuk, hogyan terjed a tüsszentés, ha a képen látható modell eltakarja az száját.

Ezt követően megnézzük, hogyan terjed a tüsszentés, ha a modell a karjával takarja el a száját.

Majd, hogy milyen irányba megy a tüsszentés, ha sem kézzel, sem alkarral nincs eltakarva a modell szája.

Miután elkészültek a képen látható szerelések, szükséges volt adatot keresni a világhálón a tüsszentés sebességére, ami akár óránként 50 mérföld (azaz 22,35 m/s) is lehet és az időtartama kb. 0,05 másodpercre becsülhető. A vizsgált folyamat két keveredő közeg időfüggő szimulációjaként vizsgálható. Az egyik közeg a FloEFD beépített anyagmodelljei közül a levegő, a másik a Tüsszentés névre keresztelt saját anyag, ami a levegőnél egy picivel nehezebb.

A szimulációk során, minden esetben a gravitáció be volt kapcsolva, az alapértelmezett közeg a levegő, ami áll és teljes mértékben kitölti a szimulációs teret (ez a kezdeti állapot). A tüsszentés a Tüsszentés nevű közeggel történik. Időfüggő szimulációk esetén peremfeltétel megadásánál az fx gombra kattintva a felugró ablakban idő alapon is lehet definiálni a beáramlás (jelen esetben a tüsszentés) időtartamát, így a szimuláció első 0,05 másodpercében 22,35 m/s sebességgel, utána 0,075 másodpercig 0 m/s-ra lineárisan lassulva történt a tüsszentés szimulációja. Majd a szimuláció végéig (1 másodperc) nem tüsszent többet a modell.

Tüsszentés terjedése

A következő videókban és ábrákon a piros szín azt jelenti, hogy a közeg 100%-ban levegő, a kék szín azt, hogy a közeg 97,5% vagy annál kevesebb levegőt tartalmaz, azaz a térrészben 2,5%-nál több tüsszentés található. 

A tüsszentés terjedése a kézzel takart esetben a következő:

A tüsszentés terjedése az alkarral takart esetben a következő volt:

A tüsszentés terjedése takarás nélkül a következő volt:

Összehasonlítás

Tüsszentés terülése kézzel takart esetben 1 másodperccel a tüsszentés után:

Tüsszentés terülése alkarral takart esetben 1 másodperccel a tüsszentés után:

Tüsszentés terülése takarás nélküli esetben 1 másodperccel a tüsszentés után:

A következő képeken a takart felületekről visszaverődő tüsszentés látható a modelleken, vagyis a kékkel jelölt felületek mutatják azokat a területeket, amelyeket maga a kiáramló levegő elért.

Alkarral takarás esetén:Kézzel takarás esetén:

Takarás nélkül:Vírusos időszakban javasolni szokták, hogy mindennap mossunk hajat fürdés közben és gyakran cseréljünk a ruházatot is. Saját meglátásunk szerint ennek az oka az előző ábrákon látható. Ezen felül javasolt a gyakori kézmosás is függetlenül attól, hogy tüsszentünk-e, hiszen számos kontaktuspont fordulhat elő a mindennapokban. Ezzel kapcsolatos a következő ábra helyes kézmosást illusztrálja.

Tudjon meg többet az ingyenesen elérhető Solid Edge 2D Drafing megoldásról – Webinar 03.31.

Hetyei Csaba , Ügyféltámogató mérnök – Enterprise Group
a szerző cikkei

(forrás: Enterprise Group, Milyen gyors a tüsszentés?, Kézmosás szabályai)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés