hirdetés
hirdetés

Digitalizáció

Így éri meg adatot gyűjteni

Ha valamit nem értesz, ellenőrizd az adatokat! – így lehetne összefoglalni a General Electric saját digitális megoldását, amely javította a hatékonyságot a veresegyházi gyárában. Barikádok nélküli forradalmat láttunk. 

hirdetés

Az egyik legtrendibb téma a gyártóiparban a negyedik ipari forradalom, a digitalizáció és a felfoghatatlan méreteket öltő big data. A szervezetek sorra hívják össze az ipar képviselőit, gyárvezetőket, infótechnológiai szakértőket, hogy a digitális transzformáció minden kihívását megbeszéljék, saját jó gyakorlataikat bemutassák. Kétségtelen, hogy a digitalizáció megváltoztatja a gyártást, az értékesítést és fontos felkészülni rá, de ahogy mondják, van, aki beszél róla, és van, aki csinálja. A GE Magyarország azért hívta össze szakmai konferenciáját, hogy bemutassa azokat a digitális megoldásait, amelyekkel javítja a hatékonyságát a veresegyházi gyárnak és ezzel jelentős költségmegtakarítást produkál.

Ne olyan legyen, mint a gimis szex

Lencsés Gergő, a GE Power veresegyházi gyárának igazgatója már több digitális transzformációval foglalkozó konferencián elmesélte a GE egyik érdekes példáját, amely kiválóan bemutatja a digitalizáció hasznosságát. A kis- és közepes teljesítményű gázturbinás erőművekhez alkatrészeket gyártó üzemben az éves karbantartási költségek felét hat nagy értékű plazma spray berendezésnek a cseréje, és folyamatos karbantartása teszi ki. Ezen folyamatok digitalizációjával sikerült a korábbi karbantartási költségeket 50 százalékkal csökkenteni. A plazma sray-k eddig meghibásodás nélkül 2-4 magas üzemi hőmérsékletnek kitett gázturbina-alkatrészt tudtak megfesteni. Korábban, mielőtt elromlottak volna, megváltozott az üzemhangjuk – erre az eszközzel dolgozó munkások figyeltek fel.

Gázturbinalapát a GE veresegyházi gyárában (fotó: GE)
Gázturbinalapát a GE veresegyházi gyárában (fotó: GE)

Miután a gyárvezető értesítették a jelenségről, hanganalizátorokkal kezdték mérni a pisztolyok hangját, a mérési adatokból pedig kiderült, hogy a meghibásodás előtt az addigi legmagasabb hangfrekvencia eltűnik. A mérési eredmények alapján a gyár szakemberei a berendezések működési paramétereit megváltoztatták – kevesebb nitrogént és több argont fecskendeztek be, így az argon kisebb súrlódási együtthatójával jobb lett a pisztoly hangja –, háromszorosára növelve ezzel a berendezések élettartamát. Ez az egy fejlesztés közel 100 millió forinttal csökkentette a veresegyházi gyár karbantartási költségét. Bár a hiba előrejelezhetőségét az emberi hallás kifinomultságának köszönheti a gyár, viszont a pontos adatok a digitalizáció nélkül nem állnának rendelkezésre. Lencsés elmondta, hogy a jelenleg begyűjtött adatok összesen 2 százalékát használják, de legalább már nem úgy vannak a big datával, mint a gimiben a szexszel, amiről mindenki beszélt, de senki sem csinálta. Lencsés szerint pillanatnyilag a legfontosabb feladat, hogy minden és mindenki adatot hozzon, mert az igaz, hogy fogalmuk sincs, hogy miért változik meg a plazma pisztoly hangja, de nekik elég az is, hogy az adatok alapján optimalizálni tudják a működést.

A GE, annak érdekében, hogy a digitalizáció segítségével még inkább optimalizálni tudja a termelést, tavaly év elején bevezette a Predix felhőalapú informatikai platformot, amely megfelelő eszköz az iparban keletkező nagy mennyiségű és rendkívül heterogén adatok kezelésére, valamint az ipar igényeinek megfelelő adatelemzési, tervezési és modellezési hátteret is biztosít. Adatelemzési és analitikai megoldásokkal segíti az energetika, az egészségügy, a járműipar, a vegyipar, a szállítás és közlekedés, az olaj- és gázipar valamint a gépgyártás területén működő GE ügyfeleket és a vállalat saját gyárait abban, hogy üzemeltetési és termelési hatékonyságukat javítsák.

Készül a gázturbina (fotó: GE)
Készül a gázturbina (fotó: GE)

Kapcsolat a két világ között

A GE félnapos konferenciájának a második felében Dr. Mihálydeák Tamás Sándor, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja elmondta: az Iot, az ipari internet egy eszköz, amellyel a saját lehetőségeinket tudjuk bővíteni, de mindez csak az algoritmizált gondolkodás helyettesítésére alkalmas, tehát ilyen feladatokra kell alkalmazni.

Dr. Váncza József, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium laborvezetője szerint az ipar digitalizációja valójában a kibernetikai gyártórendszereket és az intelligens eszközök összekötöttségét jelenti, a digitális és a valós világ közötti kapcsolatot teremti meg.

Dr. Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a kibernetikai biztonságra hívta el a figyelmet, mert szerinte hatalmas a harc az etikus és a nem etikus digitális forradalmárok között, és meg kell tanulni kordában tartani az adatainkat, mert egy-egy hackertámadás milliárdos károkat okozhat, és ez egyértelműen korlátozza a fejlődést.

A veresegyházi gyárban már gyűjtik az adatokat. Ezzel évi nagyjából 100 millió forint karbantartási költséget takarítanak meg (fotó: GE)
A veresegyházi gyárban már gyűjtik az adatokat. Ezzel évi nagyjából 100 millió forint karbantartási költséget takarítanak meg (fotó: GE)

A GE számításai szerint, ha az európai összkiadás mértékét a digitalizáció és adatgyűjtés segítségével akárcsak 1 százalékkal tudnánk csökkenteni a hatékonyság- és termelékenység növelése révén, akkor az Európai Unió összesített GDP-je évi 2,8 billió euróval bővülne 2030-ra, ami a jelenlegi gazdasági mérték negyede.  

Jut is, marad is

A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, 2012-óta a kormány stratégiai partnere, legutóbb 3 milliárd forintot kapott támogatásként – ebből közel 700 millió forint a most áruba bocsátott GE világítástechnikai ágának fejlesztésébe ment.

Joerg Bauer, a GE Hungary elnöke elmondta, hogy az elmúlt 3 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége mellett. A közelmúltban nyitotta meg hat Digitális Fejlesztési Központja egyikét Budapesten és még idén 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértő felvételét tervezi. 

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés