hirdetés
hirdetés

Állag

Idáig ismeretlen halmazállapotra leltek

Bár nem tudták bebizonyítani, az excitonium létezését már csaknem ötven éve megelőlegezték.

hirdetés

Amerikai kutatók minap egy új, furcsa és rejtélyes halmazállapotra akadtak. Az állag létezését már csaknem fél évszázada megelőlegezték a tudósok, és excitoniumnak nevezték el.

Az Illinois Egyetem szakemberei dikalkogén-titán-diszelenid (1T-TiSe2) átmenetifém-kristályok tanulmányozása közben jutottak el a felfedezésig.

Az excitonium excitonokból áll; ezeket a részecskéket egy megszökő elektron és az általa hátrahagyott űr alkotja (sic!). A két egység kvantummechanikai kötéssel kapcsolódik egymáshoz. A lyuk úgy viselkedik, mintha egy pozitív töltésű részecske lenne, és magához vonzza az elrohanó elektront. Amikor a menekülő elektron a maga negatív töltésével hozzákapcsolódik ennen hűlt helyéhez, egy exciton keletkezik.

„Az eredmény kozmikus jelentőséggel bír – fogalmazott Peter Abbamonte, a fizika professzora. – Mióta csak az 1960-as években Bert Halperin, harvardi elméleti fizikus megalkotta az excitonium kifejezést, a fizikusok folyamatosan azon voltak, hogy bebizonyítsák a [halmazállapot] létezését.”

Excitonium (Koncepciórajz; Forrás: Peter Abbamonte, U. of I. Department of Physics és Frederick Seitz Materials Research Laboratory)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Metro)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés