hirdetés
hirdetés

Varinex-évzáró

Huszonöt év három dimenzióban

Az idén 25 éves Varinex Informatikai Zrt. eddigi történetének legsikeresebb évét zárta 2015-ben. Árbevétele a tervezett 15 százalékhoz képest 31 százalékkal haladta meg az előző évit, ezzel 1,8 milliárd forint fölé emelkedett köszönhetően annak, hogy a virtuális és a fizikai prototípusgyártás, a 3D-s nyomtatás, az építőipari BIM-alkalmazások, valamint a térinformatikai rendszerintegráció területe mind jól teljesített.

hirdetés

A társaság jelentős növekedést ért el az Autodesk szoftveralkalmazásai területén. A gépészeti PLM-, az építőipari BIM- és a térinformatikai alkalmazások forgalma az Autodesk január 31-én zárult pénzügyi évét alapul véve mintegy megduplázódott, ezzel történetében első alkalommal a Varinex piaci részesedése a teljes hazai Autodesk-forgalom tekintetében 50 százalék fölé emelkedett. Az Autodesk nemcsak a forgalmi adatai miatt ismeri el Gold Partner státussal a társaságot, hanem figyelembe veszi a terméktámogatásban és a más magas hozzáadott értéket nyújtó szolgáltatásokban testet öltő tevékenységét is.

Voloncs György és Falk György, a Varinex Informatikai Zrt. vezetői bíznak az eredmények megismétlésében (forrás: Varinex)
Voloncs György és Falk György, a Varinex Informatikai Zrt. vezetői bíznak az eredmények megismétlésében (forrás: Varinex)

Az Autodesk CAD-rendszereire épülő vagy azoktól függetlenül is alkalmazható Open Mind hyperMILL CAM-megoldása kiemelkedő támogatást nyújt az öttengelyes megmunkálóberendezések programozásához. A rendkívül precíz megmunkálástervezést lehetővé tevő rendszert Magyarországon is sokan használják, köztük jelentős multinacionális gyártók. A virtuális prototípusgyártás során alkalmazott MSC Software, Autodesk, Simufact és Next Limit szimulációs megoldások a legszélesebb igények lefedésére alkalmasak a CAD-rendszerbe integrált megoldásoktól a magas szintű matematikai háttérismereteket feltételező csúcstechnológiás nemlineáris, dinamikai vagy kifáradásvizsgálatokig, az Autodesk Simulation Moldflow fröccsszimulációs rendszer pedig évek óta a hazai termékfejlesztő és szerszámgyártó cégek kedvenc alkalmazása.

Változások a licencelésben

Az Autodesk háza táján jelentős innováció, hogy a több évtizede változatlan formában működő hagyományos szoftverlicencelési konstrukció (úgynevezett örök licencek) helyett egyre inkább előtérbe kerül a korszerűbb, a felhasználóknak gazdaságosabb, a projektekhez jobban illeszthető szoftverbérleti lehetőség, hivatalos nevén a Subscription. Ennek során nem szükséges az azonnali magas összegű beruházás és utána az évenként fizetendő szoftverkarbantartás megvásárlása, hanem elegendő a szoftvereket csak egy adott, előre tervezett időszakra megfizetni. Ezáltal egyrészt a projekt zárása után vagy a tevékenység bármilyen átstrukturálása következtében feleslegessé váló licencek nem vesznek kárba, másrészt a szoftverek mennyiségét és összetételét időtől időre könnyedén a pillanatnyi igényekhez lehet igazítani.

Nem elhanyagolható előny a szoftverekre fordítandó kiadások egyenletesebb eloszlása, és különösen fontos, hogy a beruházás sokkal kisebb invesztícióval elindítható. Természetesen ez a tény az Autodesk és forgalmazó partnerei számára egy átmeneti időszakban bevétel-visszaesést okozhat, de a Varinex ennek ellenére sem számít idei üzleti terveiben árbevételének csökkenésére: 2016-ban az előző évi kiugró eredmények megismétlésére készül.

Nem csak prototípusok készülnek

A 3D-nyomtatás és -prototípusgyártás területén a 2015-ös év legjelentősebb eseménye az új, 350 négyzetméteres digitális gyár megnyitása volt. Itt az érdeklődők ipari körülmények között ismerhetnek meg négy különböző 3D-nyomtatási technológiát használó gyártóeszközt. A poliamid porral dolgozó szelektív lézerszinterező (SLS) technológia segítségével gyakorlatilag fröccsöntési minőség érhető el – természetesen fröccsszerszám nélkül.

A professzionális FDM (Fused Deposition Modeling, olvasztott huzallerakásos) technológia hőre lágyuló műanyagokból készít kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező alkatrészeket, immár nem kimondottan a prototípusok világa számára, hanem kis sorozatú közvetlen gyártásra (DDM, Direct Digital Manufacturing) is. Ezeket a nyomtatott alkatrészeket ma már a járműipar, ezen belül a repülőgépipar is felhasználja. A digitális gyárban használt Objet Polyjet és Connex technológia továbbra is a 3D-nyomtatás legprecízebb, akár 16 mikronos rétegvastagságot is lehetővé tevő alkalmazásának számít.

Térinformatikai rendszerintegráció

A térinformatikai rendszerintegráció húzóalkalmazásai 2015-ben is a víziközmű-, a távhő- és a telekommunikációs szolgáltató cégek számára készített és testreszabott műszaki információs rendszerek voltak. Jelentős az igény az úgynevezett e-közmű-adatszolgáltatást biztosító megoldásokra, a szolgáltatók ezen törvényi kötelezettségét a Varinex alkalmazásai akár az ügyfél szerveréről, akár saját szerverparkjáról képesek biztosítani. (x)

(forrás: Varinex/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés