hirdetés
hirdetés

Murrelektronik

Hosszú távra tervez az automatizálás szakértője

Tradíciót, jövőképét, termelő- és az azt kiszolgáló egységeit, valamint nem utolsósorban az ipar 4.0 koncepció cégen belül értelmezését, az ezzel összefüggő kutatásait, fejlesztéseit mutatta be a múlt szerdán a német Murrelektronik csoport.

hirdetés

Többek között az előtérbe helyezett kelet-közép-európai jelenléte és az erre a térségre fókuszáló rendkívüli növekedési tervei adtak alapot annak a február 17-ei eseménynek, amelyen a német Murrelektronik GmbH a magyar, az osztrák és a szlovák szaksajtó képviselőit tájékoztatta oppenweileri központjában. A Baden-Württemberg tartomány székhelyétől, Stuttgarttól nem messze fekvő kisvárosban 1975-ben alapított vállalatot ma a decentralizált automatizálási technika szakértőjeként tartják számon a nemzetközi színtéren. Termékválasztéka négy fő pilléren nyugszik. Az elsőt mindazok az elektronikák alkotják, amelyeket hagyományosan a kapcsolószekrénybe építenek. A második csoportba a kapcsolószekrények és a terepi eszközök közötti összeköttetést megteremtő interfészek tartoznak, a harmadik kategóriát a vezérlés, illetve a szenzorok és a beavatkozók összekapcsolására szolgáló ki- és beviteli (I/O) elemek képezik. A negyedik termékcsoport pedig mindazokat a kábeleket és csatlakozókat tartalmazza, amelyek a csoport egyik vezértémájának, a kapcsolószekrény nélküli automatizálásnak, az úgynevezett zero cabinetnek teremtik meg a lehetőségét.

A Murrelektronik oppenweileri székhelyén folyó elektronikai gyártás egyik eleme a felületszerelésű alkatrészek automatikus beültetése (forrás: Murrelektronik) A képre kattintva galéria nyílik meg
A Murrelektronik oppenweileri székhelyén folyó elektronikai gyártás egyik eleme a felületszerelésű alkatrészek automatikus beültetése (forrás: Murrelektronik) A képre kattintva galéria nyílik meg

A Murrelektronik sikerességét mi sem támasztja alá jobban, mint a konszern „egészséges” növekedése. Az elmúlt években töretlen fejlődés volt tapasztalható a foglalkoztatotti létszámban, az termékek aktív felhasználóinak számában, az évenkénti kiszállított árumennyiségben, a termékféleségek számában és az árbevételben egyaránt – mondta el bevezető előadásában Marcus Schyboll ügyvezető igazgató, aki a növekedés alapját három tényezőben, a jól képzett munkatársakban, a folyamatosan kiváló termékminőségben és a vevőorientált szemléletben látja. A cégcsoport a vásárlóival kiépített, stratégiájában meghatározó viszonyát a hosszú távú gondolkodás jegyében alakítja, és a műszaki értelemben vett összekapcsolódást szolgáló termékek mottószerű jellemzése mellett a vevőkkel való folyamatos kapcsolattartás igénye és fontossága is visszatükröződik a „stay connected” jelmondatában.

30 százalék előny, többszörösen

A konszern növekedési terveiben fontos szerepet tölt be a kelet-közép-európai (CEE) régió, amelynek irányítását a Bécs melletti Schwechatban található ausztriai és kelet-közép-európai központ végzi. Andreas Chromy, Ausztria és a CEE régió vezérigazgatója a térségre kifejezetten nagyra törően dinamikus fejlődést helyezett kilátásra 2016-ra. E szerint az ide szállított intelligens installációs megoldásokkal akár 30 százalékos forgalomnövekedést is elérhetnek, amelyben húzóerőt jelenthet a Magyarországon és Szlovákiában különösen erős autóipari felvevőágazat. De az átlagon felüli növekedés a több (sőt, sok) lábon állásnak is köszönhető, hiszen az együttműködő iparágak közé a reptéri technológia, a gépgyártás, a logisztika, az épülettechnika, a csomagolástechnika és a mobil technológia éppen úgy beletartozik. Vagyis a Murrelektronik pozíciójára a „worldwide” mellett az „industrywide” ugyanúgy érvényes.

Andreas Chromy, a CEE régió vezetője a termékek elektromágneses terekkel szembeni ellenálló képességét vizsgáló, speciális elnyelőkkel kialakított helyiségben (forrás: Murrelektronik)
Andreas Chromy, a CEE régió vezetője a termékek elektromágneses terekkel szembeni ellenálló képességét vizsgáló, speciális elnyelőkkel kialakított helyiségben (forrás: Murrelektronik)

A kilátásba helyezett kiugró növekedés másik alappillérét a kiszállított termékekkel elérhető akár 30 százalékos megtakarítás jelenti. A decentralizált automatizálás a Murrelektronik kulcskompetenciája, és az ehhez fejlesztett intelligens megoldások a zero cabinet rendszerek megvalósítását teszik lehetővé. Ha pedig e szerint az elv szerint az automatizálási elemek a kapcsolószekrényből kikerülnek közvetlenül az üzemi környezetbe, akkor az installációs költségekben elért százalékos megtakarítás bőven kétszámjegyű lehet.

Hogyan jutunk a kiberfizikai rendszerekhez?

A rohamos technológiai fejlődés az ipari forradalmak egymásra épülésével szemléltethető, ahogyan az ipari termelés eljutott a víz- és gőzgépek alkalmazásától a futószalagos tömeggyártáson, majd a PLC-kkel fémjelzett automatizáláson keresztül az elkövetkező időszakra vizionált fázisig, a maximálisan hálózatosított, kiberfizikai rendszerek által jelképezett ipar 4.0-ig. A negyedik ipari forradalom cégen belüli értelmezését Jörg Krautter, a Murrelektronik automatizálásért felelős alelnöke adta meg a sajtóesemény résztvevőinek.

A nagymértékben automatizált logisztikai központól naponta majdnem kétezer összeállított csomagot szállítanak ki a megrendelőknek
A nagymértékben automatizált logisztikai központól naponta majdnem kétezer összeállított csomagot szállítanak ki a megrendelőknek

A német kormány által is felkarolt, napjaink egyik technológiai vezértémájának számító kezdeményezés egyszerű, ám nagyon is „földhöz ragadt” megközelítése a cégcsoport részéről: hogyan tehetjük könnyebbé az ügyfeleink életét? Ez a gyakorlat nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy a különböző kutatóintézetekkel, szakmai szervezetekkel, illetve ágazati szereplőkkel folytatott együttműködésben a vállalat olyan termékeket fejleszt és állít elő, amelyek lehetővé teszik akár egydarabos sorozatok maximálisan az ügyfélre szabott gyártását, a nagymértékben rugalmas gyártási folyamatok kialakítását, a központi vezérlésnek decentralizált önszerveződésre való átalakítását, illetve az energia- és erőforrás-takarékos automatizálás, a fenntartható termelés megvalósítását.

Tények, adatok

A tavaly 40 éves fennállását ünneplő, máig családi tulajdonban lévő Murrelektronik világszerte 50 országban képviselteti magát, és jelenleg globálisan több mint 2000 munkatársat foglalkoztat. Szerte a világon mintegy 22 000 vevőjének szállít, tavalyi árbevétele megközelítette a 250 millió eurót. A termelés öt gyártóegységben összpontosul. Az elektronikus alkatrészek előállítása az európai piacra közvetlenül Oppenweilerben, valamint a szintén németországi Stollbergben és a csehországi Stodban folyik. Kínában a sanghaji gyártóhely fő profilja a csatlakozók és a tápegységek, az ötödik termelőüzem pedig az USA Georgia államában, Atlantában található.
Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés