hirdetés
hirdetés

Zöld energia

Hordozható szélturbinák lephetik el a városokat

A szemeteskukákra valamelyest emlékeztető Powerpod állítólag olcsóbb a napelemeknél, és a kevésbé napsütötte helyeken is kiemelkedő termelékenységet tud felmutatni.

hirdetés

Sajátos kialakítású, hordozható szélturbinán dolgozik egy Halcium nevű, Salt Lake City-i vállalat.

A társaság szerint a Powerpodnak hívott találmány olcsóbb, mint a napelemek, és azokon a területeken, ahol évente kevesebb mint 300 napot süt a Nap, hatékonyabb is náluk. A hírek szerint ráadásul az 1 kW teljesítményű berendezés a hagyományos szélturbináknál is sokkal eredményesebben dolgozik.

Forrás: Halcium

A Powerpod kiemelkedő hatékonyságának kulcsa állítólag az egység felépítésében keresendő.

A gépezet oldalán felsorakozó folyosók először is rabul ejtik a bármilyen(!) irányból érkező, mozgásban levő levegőt. A szerkezet belsejébe vezető nyílásokig a járatok egyre szűkebbek lesznek, amitől a bennük száguldó légnemű anyag felgyorsul. A felerősített szelet a Powerpodon belül egy egyedi kialakítású turbina fogadja. A hagyományos turbinák forgatásához szükséges munkavégzés oroszlánrésze általában a lapátok végeire összpontosul; a Halcium éppen ezért határozta el, hogy találmányába egy körvonal alakú turbinát integrál.

Hagyományos turbina

A Powerpod turbinája

Ez a dizájn sokat lendít a termelékenységen.

Tekintve, hogy a kompakt szélerőmű úgy néz ki, mint egy futurisztikus szemeteskuka, a városi látképbe remekül illeszkedik. Minthogy az apparátus külső mozgó komponensekkel nem rendelkezik, a környező élővilágra (pl. lakosság) állítólag semmilyen veszélyt nem jelent.

Feltételezésünk szerint ugyanakkor a hébe-hóba felbukkanó Powerpodok a rovarok életét különösebben azért nem fogják megkönnyíteni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[270341] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés