hirdetés
hirdetés

Haditechnika

Hogy fognak kinézni a jövő csatahajói?

Egy brit tengerészeti szellemi műhely megálmodta a 2050-es évek halálos, vízi „ragadozóit”.

hirdetés

A repülőgépek megjelenése tulajdonképpen „halálos sebet ejtett” a csatahajókon. A több évszázados újítások után a hatalmas, ágyúval felszerelt hadihajókat gyakorlatilag lefegyverezték a legújabb kor lövegmentes, lapos tetejű monstrumai: a repülőgép-hordozó anyahajók az ágyúknál messze nagyobb hatótávolságú vadászgépeket és bombázókat tudtak szállítani a fedélzetükön. Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy végleg bealkonyult volna a csatahajóknak.

Egy Startpoint nevű szellemi műhely és tervezőcsapat a Brit Királyi Haditengerészet és a Védelmi Minisztérium anyagi támogatásának köszönhetően nemrég bemutatott egy koncepciórajzot, hogy milyennek is képzeli el a 2050-es évek csatahajóit. Az általuk megálmodott modell a hadihajók és a repülőgép-hordozók legjobb tulajdonságait egy kicsiny, diszkrét alkalmatosságba sűríti össze.

T2050 koncepciórajz (Startpoint 2015)

A T2050 kódnevű harci jármű első blikkre az USA kísérleti, Sea Shadow nevű hajójának, egy trimaránnak és egy G.I. Joe játékkészletnek elegyét juttathatja az eszünkbe. A T2050 a kialakítás tekintetében sok elemet az Amerikai Haditengerészet Zumwalt nevű, nagymértékben automatizált rombolójától vett kölcsön; ilyen például az „úszó ragadozó” hátsó fertályán kialakított leszállóterület is. Az említett placcról egyidejűleg két drón elindítására nyílik lehetőség, ám a fedélzeten kialakított hangárba akár nagyobb, emberi irányítású helikoptereket is bekvártélyozhatunk.

A T2050 elején az amerikaiak által kifejlesztett szuperfegyver, az ún. railgun kapna helyet. Az ilyen ágyúk elektromágneses erővel katapultálják a lövedéket, melyek aztán a hangsebesség sokszorosával csapódnak a kipécézett célobjektumba. A Pentagon 2020-ra állítólag már szívesen hadrendbe állítana néhányat a módfelett korszerű harceszközökből.

A koncepció része még egy hátsó, a víz alatti robotok elindítására és fogadására alkalmas dokk, valamint egy belső parancsnoki központ, ahonnan a kis létszámú legénység a repülő- és búvárrobotokat irányítani tudja. Míg tehát a második világháború előtt a hadihajók, utána pedig a repülőgép-hordozók uralták a tengereket, a jövő már az ágyúkkal és légi járművekkel egyaránt „felvértezett” kicsi, de halálos, úszó harci járműveké lehet. 

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés