hirdetés

Additív gyártás

Hibrid 3D-nyomtató a gyártásnak

Akár 20 méter hosszú, 4 méter széles és 4 méter magas alkatrészek vagy késztermékek is nyomtathatók a hibrid 3D-nyomtatóval.

hirdetés

Már a gyakorlatban is forradalmasítja a termelést a 3D-s nyomtatás lehetősége. Nagy méretű tárgyak is könnyen elkészíthetők. Akár 20 méter hosszú, 4 méter széles és 4 méter magas alkatrészek vagy késztermékek is nyomtathatók azzal a hibrid gyártógéppel, amelyet Iván Monzón, katalán ipari mérnök és csapata fejlesztett. "Szinte korlátlan lehetőséget jelent, hogy csak betöltjük az anyagot a gépbe, és ha a tervezés tökéletes, akkor akkor a 3D-nyomtatás szinte késztermék minőségben hozza létre a tárgyat. Persze felületkezelésre szükség lesz, de sokkal kisebb mértékben, mint a fejlesztések kezdetén. Komplex struktúrák, bonyolult formák esetén ez is számít." – mondta a mérnök, a Euronewsnak.

Az első tapasztalatok szerint a 3D-nyomtatással történő termelés a jelenlegi technológiáknál gyorsabb és produktívabb. Akár 40 százalékkal gyorsulhat fel a folyamat és 25 százalékkal növelhető a termelékenység. A formázás történhet gyantával vagy poliuretán pasztával. Óránként 120 kiló anyag elhelyezésére képes a berendezés. A technológia lehetővé teszi bonyolult formák kialakítását is.

"A 3D-nyomtatás olyan formájú tárgyak, alkatrészek gyártásában jelent valódi áttörést, amik hagyományos módszerekkel csak több lépésben voltak előállíthatók. A nyomtatófej egyben tud megalkotni olyan alakzatokat, amiket eddig több darabból kellett összeilleszteni. Fontos nem csak a mozgékonyság fejlesztése és a lehetséges méretek növelése, hanem a fizikai terhelésnek ellenálló töltőanyagok kifejlesztése, amivel a nyomtató dolgozik." – mutatta be a technológiát Iván Monzón.

Alumíniumot óránként 10 kilométeres lerakódási sebességgel nyomtat, hőre keményedő polimerek használatakor 180 kilogrammos lerakódás lehetséges óránként.
Alumíniumot óránként 10 kilométeres lerakódási sebességgel nyomtat, hőre keményedő polimerek használatakor 180 kilogrammos lerakódás lehetséges óránként.

A bonyolult formájú alkatrészek egyszerű és gyors gyártása nagy segítség például az autóiparban vagy az építőiparban. Mindkét esetben fontos a magas minőség, a gyártási hibák kiküszöbölése. A terméknek ellenállónak és hosszú élettartamúnak kell lennie. Berta Gonzalvo, fejlesztési vezető azt nyilatkozta, hogy "Már azon dolgozunk, hogy újabb lehetőségeket táljunk a 3D-nyomtatás és a mesterséges intelligencia összekapcsolására. A digitális másolatok készítéséhez sok ötletet ad az emberi erővel zajló termelés. Az is a fejlesztések célja, hogy minél több ipari területen, minél szélesebb körben lehessen használni az új technológiát."

Az első fejlesztéseket a tehetősebb ágazatok tudják finanszírozni, így például az autóipar. Ezért említik a kutatók, hogy a jövőbeli feladatok egyike a technológia széleskörű alkalmazásának megteremtése. José Antonio Dieste, a projekt gépészmérnöke szerint: "Nem csak az autóipart, de a repülőgépgyártókat is inspirálja az új technológia. Ugyanígy érdeklődik a hajóipar, ami érthető, hiszen számos yachtnak kifejezetten egyedi formája van. A vasúti közlekedéstől az energiaszektorig minden ágazatnak új lehetőség a 3D-nyomtatás." A fejlesztők arra is felhívják a figyelmet, hogy nem csak a munkafolyamat egyszerűsödik. A gyártáshoz kevesebb helyre lesz szükség, ami olcsóbbá teszi a terméket.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés