hirdetés
hirdetés

MSV 2018

Hatvanadik ipari kiállítás kilencvenéves vásárvállalattól

Számos évforduló és a hozzájuk kapcsolódó nagyszabású események még emlékezetesebbé tették az évtized legnagyobb MSV nemzetközi gépipari vásárát a csehországi Brünnben. Egy történelmi szobor például a látogatók szeme előtt született újjá.

hirdetés

Október 1. és 5. között a brnói vásárterület – amely idén tulajdonosával, a BVV brnói vásárvállalattal együtt kilencvenéves fennállását ünnepli – jubileumi MSV szakvásárnak adott otthont. Az első, akkor még a fogyasztói és az ipari szereplőknek vegyesen megrendezett 1958-as rendezvény hatvanadik kiadása a neves évfordulóhoz méltóan rekordszámokat hozott: harminckét országból 1651 vállalat mutatta be a legfrissebb technológiákat képviselő termékeit az öt napon, és a kiállítói terület nagysága meghaladta a 45 ezer négyzetmétert, amivel a rendezvény az utóbbi tíz év legsikeresebbjévé lépett elő. A gépipari seregszemle élénksége jól leképezte a cseh gazdaságban végbemenő folyamatokat: 2017-ben 4,5 százalékot ért el a bruttó hazai termék növekedése, miután az elmúlt években is hasonló rekordértékek körül mozgott. Igaz, idénre némi lassulásra számítanak az elemzők, de még ez is eléri vagy meghaladja az uniós átlagot.

Évente mintegy 80 ezren keresik fel az MSV-t (forrás: BVV)
Évente mintegy 80 ezren keresik fel az MSV-t (forrás: BVV)

Magyarország szempontjából pedig jó hír, hogy a gazdaság bővülésével együtt az elmúlt időszakban kétszámjegyű volt a cseh-magyar gazdasági kapcsolatok növekedése. A hazai gazdaság szereplőinek kedvező kiindulási pont egy vásári megjelenés az MSV-n, ha bele kívánnak kapcsolódni az élénk kétoldalú kereskedelem vérkeringésébe. Ezzel a lehetőséggel önálló standon idén három magyar vállalat élt, további kettő pedig kinti partnere kiállítóhelyén képviseltette magát. A jövőre vonatkozóan szándék körvonalazódik közösségi magyar stand felállítására, amely lényeges több érdeklődőnek és kedvezőbb feltételekkel nyújthatna lehetőséget a bemutatkozásra.

A zászlóshajó és partnerországa

A brnói vásárcentrumban tartott számos neves ipari és más szektorokra koncentráló szakvásár között kétségtelenül az MSV-nek jut a kitüntetett szerep. Míg a nemzetközi gépipari vásár a rendszerváltozás előtti időkben a nyugatra való kitekintés lehetőségét jelentette a térségnek, addig mára a jövőre nyíló ablak szerepét tölti be – mondta Jiří Kuliš, a Brnói vásártársaság igazgatója a megnyitón, amelyen egyébként Csehország és Szlovákia miniszterelnöke egyaránt jelen volt. A világszinten előre mutató innovációkat, technológiákat ismerhetik meg az ide látogatók, mára gyakorta cseh, illetve más térségi cégek kínálatából. A slágertéma az ipar 4.0 volt, ennek elemeként főként a robotizálás és a termelési folyamatok teljesen automatikus vezérlése. A kiállítók egész Európát és több mást kontinest is képviselik, a nemzetközi részvételi arány mintegy 50 százalékos. A legtöbb külföldi cég Németországból érkezik, de Olaszország és Ausztria is hagyományosan nagy számú kiállítót küld. Idén kínai kiállítók is szép számban eljöttek Brnóba. Kelet-Közép-Európa legnagyobb ipari seregszemléje egyébként öt nemzetközi társrendezvényel együtt mutatkozott be.

Az A pavilon 1928-as építése
Az A pavilon 1928-as építése

Szimbolikus jelentőséget szántak a szervezők annak, hogy idén a partnerország Szlovákia volt, száz körüli kiállítóval. Ennek különös aktualitást adott és az egész idei MSV alapmotívumaként szolgált Csehszlovákia száz évvel ezelőtti megalakulása, a köztársaság és vele együtt a cseh és a szlovák ipar és technológia jubileumának megünneplését is szolgálta a rendezvény. Sajátos újabb kerek évforduló, hogy negyedszázada annak, hogy a Csehszlovák állam Csehországra és Szlovákiára bomlott fel, amely két ország között szükségszerűen, a tradíció miatt és a jelen kor kölcsönös kihívásainak ésszerű teljesítésére is rendkívül erős gazdasági, infrastrukturális, kulturális kapcsolatok állnak fenn.

Száz legenda

A százéves köztársaság tiszteletére a vásár legrégebbi, A pavilonjában 100RIES (azaz Stories, a szto csehül százat jelent) az elmúlt évszázad cseh és szlovák műszaki legendáiból nagyszabású kiállítást rendeztek az MSV ideje alatt. Az "élőben" bemutatott ritkaságok, számszerint 45 között 11 olyan szerepelt, amelyből a világon csak ez az egy példány fellelhető. A kiállított legendák között volt például egy Jawa 350-es motorkerékpár, a Zetor Chystal traktor egykori és mai modern változata, a Blanik L 13 vitorlázórepülő, amely már 1959-ben is ott függött a látogatók feje fölött, egy 26-os ultrakönnyű gépfegyver, több ikonikus Škoda és Tatra gépkocsi, egy eredeti Favorit kerékpár és egy Babetta robogó is. Egy vadonatúj koncepcióautó, a hibrid Škoda Vison pedig innen egyenesen a Párizsi Autószalonra vette az irányt.

Ipari robot készíti a látogatók gyűrűjében a történelmi szobor másolatát
Ipari robot készíti a látogatók gyűrűjében a történelmi szobor másolatát

Az egyik legnagyobb látványosságot Csehszlovákia egyik alapítója és első elnöke, Tomáš Garrigue Masaryk háromméteres szobrának újjászületése jelentette azon a helyen, ahol az A pavilon 1928-as megnyitóján az alkotás azóta elveszett eredetijét elhelyezték. A mű egy fennmaradt és a TGM900 projekt keretében beszkennelt modellje alapján 3D-technológiával a vásár ideje alatt a látogatók szeme láttára elkészült az alkotás másolata. A szobrász ezúttal egy Kuka ipari robot volt, amelynek vezérlőszoftverébe a szkenneléssel kapott adatokból előállított 3D-s szobormodellt táplálták be, a robotkarba befogott szerszám pedig a felesleges anyag eltávolításával hozta létre a remekművet. Olyannyira tökéletesen, hogy még az egykori elnök Eszterházy-kockás öltényének finom textúrája is élethűre sikerült.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés