hirdetés
hirdetés

PLAN

Háromgerincű fregattot készül építeni Kína

Az általában trimaránnak elnevezett típusok például a tengeren bevetendő kisebb hajók mozgatására is kiválóan alkalmasak.

hirdetés

Kína szemlátomást trimarán (háromgerincű) fregattot készül építeni az ország Népi Felszabadító Hadseregének Haditengerészete (PLAN) számára. Ja, és exportra.

A trimarán hajótest az egytestű vízi járműveknél jóval nagyobb szélességet tesz lehetővé az alkalmatosságok közepénél.

A február 19-e és 23-a között megtartott, abu-zhabi IDEX show-n mutatták be a kisebbfajta úszó erőd modelljét, amelynek ugyan számos megálmodott tulajdonsága úgy a PLAN-es verzión, mint az exportra szánt változatokon felbukkanhat, a jelenleg épített hajókról nem feltétlenül fog majd visszaköszönni.

A hajtóműről, a fegyverzetről, az érzékelőkről és a harci rendszerről nem születtek még meg a végső döntések.

A kiállított makett mellé csatolt adatok szerint a nagytestvér tömege 2540 tonna lenne, a hossza 142 m-re, legnagyobb szélessége 32 m-re, a merülése pedig 6,2 m-re rúgna. A motorra, mint egyfajta „tengeri elektromos meghajtó rendszerre” hivatkoznak a tervezők. A hajtómű elméletileg 25 csomós utazósebességet tud biztosítani a fregatt számára, de olykor akár 30-35 csomós sprinteket is lehetővé tesz számára. A modellen a kisebb hadihajókat jellemző fegyvereket lehetett megtalálni: 76-100 mm átmérőjű ágyúk, az ágyú mögött és a felépítmény előtt függőleges indítási rendszerek föld-levegő rakétákhoz, a hajó közepén föld-föld rakéták kilövésére szolgáló rendszer, közeli fegyverrendszerek, stb.

 A különböző érzékelőket könnyű fregattok méretére szabták.

A modell oldalajtókkal elzárható duplahangárokat tudott még felmutatni, ahonnan további kisebb hajókat is útnak lehet indítani. A pilótafülke meglehetősen alacsonyan, a vízhez közel helyezkedik el.

2018 előtt nagy valószínűséggel nem fognak nekiveselkedni a PLAN-es trimarán fregatt megépítésének.

A kínai trimarán makettje (Fotó: Christopher P. Cavas / Staff)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: DefenseNews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés