hirdetés
hirdetés

Hangosból hasznos

Hangszórók újrahasznosítása

A Birminghami Egyetem szeptember 30-án, Nagy Britanniában jelentette be egy új projekt érkezését, amely a hangszórókban található értékes ritkaföldfémek újrahasznosítását szemlélteti.

hirdetés

Hozzávetőlegesen a ritkaföldfémek 20 százalékát hangszórók gyártásában használják fel. Az egyébként hulladéklerakóra jutó ritkaföldfémek újrahasznosítása a hangszórókból jelentős forrásnak bizonyul, különösen Nagy-Britanniában, ahol nem lelhetőek fel belföldön nyersanyagként az elsődleges ritkaföldfémek.

A REAP (Rare-Earth Extraction from Audio Products) programot, amely a ritkaföldfémek hangszórókból és egyéb hangkeltő termékekből való kinyerésével foglalkozik, a Birminghami Egyetem professzora, Allan Walton alapította meg. Társalapítói ezen kívül a REAP programot vezető Hypromag Ltd. alapítóigazgatói: Rex Harris, David Kennedy és John Speight.

forrás: Adobe Stock
forrás: Adobe Stock

A HyProMag vállalat szabadalmaztatta a mágneshulladék újrahasznosítási folyamat hidrogén technológiát (hydrogen recycling of magnet scrap, vagyis HPMS). Ezt a Birminghami Egyetem fejlesztette ki és tökéletesítette.

Az eljárás első lépése a tévék és elhasználódott járművek hangszóróiban található neodímium-vas-bór ötvözetporok kinyerése és demagnetizálása. Ezután az ötvözetporok először egy tisztítási, majd egy újratömörítési folyamaton mennek keresztül, ily módon új mágneseket létrehozva, amelyek az eredeti termékhez hasonló mágneses tulajdonságokkal rendelkeznek. A projekt a hangszóró mágnesek újrahasznosításával kapcsolatos mennyiségi és gazdasági kérdéseket is meghatározta, valamint stabil felületet biztosít a program továbbfejlesztésének.

„A HyProMag rendkívül elégedett ezen úttörő projekt sikeres kivitelezésével. Eredményesen felfedeztünk egy praktikus és elérhető forrást, melyből az elhasznált mágnesek kinyerhetők és utángyárthatók gazdaságos módon” – nyilatkozta Nick Mann, a HyProMag műveleti főigazgatója.

forrás: Metaltech News
forrás: Metaltech News

 „A neodínium-vas-bór mágnesekre mind a kereslet, mind az árfolyam folyamatosan növekszik, és így a mágneshulladék újrahasznosítása gazdasági, valamint környezetvédelmi szempontból is döntő szerepet kap.”

A REAP programhoz a European Metal Recycling Ltd. is csatlakozott, amely egy, a fémhulladék-hasznosítás és fenntarthatóság terén globális eredményeket elért társaság. Tevékenységük többek közt a fémhulladékokkal, összetételük vizsgálatával, az elhasználódott termékekből való kinyerésükkel, illetve az újrahasznosítási eljárás automatizálásának lehetőségével kapcsolatos. A HyProMag és a Birminghami Egyetem pedig a kinyert mágnesek vizsgálatával vitte előre a projektet, előtérbe helyezve az újrahasznosítási, illetve piaci lehetőségeket.

„A REAP program a jövőben a ritkaföldfémek újrahasznosítására szolgáló technológia fejlesztésével foglalkozik. A projektnek nagy jelentőséget tulajdonítunk, hiszen a hangképző elektronikai estközök mágnesei minden évben a neodínium-vas-bór piac 20 százalékát teszik ki. A HyProMag a European Metal Recycling társasággal karöltve tovább dolgozik a technológia tökéletesítésén” – tette hozzá Mann.

HyProMag tervei közt szerepel egy, a neodínium-vas-bór mágnesek újrahasznosításával foglakozó létesítmény alapítása a birminghami Tyseley Energiaparkban. A létesítmény célja, hogy egy fenntartható megoldást biztosítson a mágnesek és ötvözetporok beszerzésére széles körben, többek közt az autó- és elektronikai ipar számára.

Fazekas Borbála
a szerző cikkei

(forrás: Metaltech News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés