hirdetés
hirdetés

Zöld energia

Háborgó vizekre építene napelemparkokat két olajcég

Karöltve vág neki izgalmas megújulóenergia-projektek megvalósításának kettő, a fosszilis energia területén jártas vállalat.

hirdetés

Tengerre kihelyezett fotovillamos (napelemes) projektek kivitelezését tervezi közösen egy Equinor nevű, norvég energiatermelő cég és egy Saipem elnevezésű, olasz olajipari vállalat.

A leendő létesítmények lelkét képező technológiát a Saipem Moss Maritime-ra keresztelt leánycége fejlesztette ki.

A moduláris rendszer elemeinek megépítése, szállítása és telepítése állítólag egyaránt zökkenőmentes lenne. A vízfelszíni, úszó napelemparkok nem számítanak újdonságnak, ám ezeket a komplexumokat mostanáig csak nyugodtabb víztestek (víztározók vagy tavak) felszínén alkalmazták.

A Saipem napelemparkjai a háborgó tengerek hullámain hánykolódva is megfelelhetnek majd a rendeltetésüknek.

Forrás: Saipem

Az Equinort régébben Statoilnak hívták és elsősorban kőolajvállalatként tartják nyilván. A társaság mindamellett 2017 februárjában bejelentette, hogy a napenergia-szektorban is megméretteti magát. A névváltoztatás éppen ezen szándék komolyságának kihangsúlyozására szolgált.

A Saipem szintén a közelmúltban terjesztette ki tevékenységét a megújuló energia üzletágára. Novemberben például 750 millió euró értékben egy tajvani és egy egyesült királyságbeli szélerőműpark felépítésére is szerződést kötött.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: pv magazine International)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[251749] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés