hirdetés

Automatizálás

Gyorsan megtérülő kisrobotok

Az UR robotok legnagyobb vonzereje a gyors megtérülés, ami nem elsősorban az alacsony ár, hanem a gyártási folyamat bármely pontján való egyszerű működtetés hozadéka.

hirdetés

Az Universal Robots már indulásakor elkötelezte magát amellett, hogy a kis- és közepes vállalakozások számára is hozzáférhetővé tegye a robottechnológiát. Robotjai ennek megfelelően megfizethetők, flexibilisek, valamint könnyen és biztonságosan használhatók, ezáltal hozzájárulnak valamennyi ipari folyamat automatizálásához és racionalizálásához. A kisrobotokat elsősorban a viszonylag egyszerű, pick and place típusú alkalmazásokhoz szánják, így például gépek be- és kirakásához, munkadarabok átrakásához egyik munkahelyről egy másikra vagy kamerás minőség-ellenőrzési művelet támogatásához.

A Universal Robots választékában jelenleg két robottípus szerepel. Az UR5 egy hattengelyes, csuklós karú robot, amely öt évvel ezelőtti megjelenésekor forradalmasította az ipari robotok piacát. Az UR5 tömege mindössze 18 kg, maximum 5 kilós terhek mozgatására képes, hatótávolsága pedig 85 cm. A 2012-ben a piacra bevezetett második típus az UR10-es, amely 10 kg teherbírásával és 130 cm-es lehetséges kinyúlásával nagyobb teljesítményt igénylő automatizálási feladatokra is megfelelő.

Az egyszerű felépítésű UR robotok magából a robotkarból, egy érintőképernyős, szinte betanulás nélkül programozható grafikus felhasználói felületből és egy vezérlődobozból állnak. Az egyszerűséget jól mutatja, hogy az alapegységek két – személyautóba könnyen betehető – dobozban elhelyezhetők, és összeállításuk működőképes állapotba alig 10 percet vesz igénybe.

Az UR robotok legnagyobb vonzereje a gyors megtérülés, ami nem elsősorban az alacsony ár, hanem a gyártási folyamat bármely pontján való egyszerű működtetés hozadéka. A berendezések egyedülálló módon rendelkeznek az összes jóváhagyással ahhoz, hogy minden további védelmi intézkedés nélkül közvetlenül alkalmazhatók legyenek, így elmaradnak a máskor elkerülhetetlen védőkerítések, szenzoros benyúlás elleni védelmek költségei. A robot közelében dolgozó személyzet biztonságáról a beállítható (gyárilag a maximális értékre,150 N-ra programozott) ellenállási erő gondoskodik: ha a robotkart ütközéskor ilyen mértékű nyomás éri, a berendezés automatikusan leáll.

 

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés