hirdetés
hirdetés

Factory Experience - digitalizációs roadshow

Győrben zártuk az idei ipari digitalizációs sorozatunkat

Több száz vállalatvezetőt és döntéshozót ért el magazinunk első rendezvénysorozata, az ipar 4.0 technológiákat, módszereket és jó gyakorlatokat bemutató Factory Experience roadshow.

hirdetés

Technológiai magazinként évek óta tapasztaljuk, hogy a digitális transzformáció milyen kihívások elé állítja az iparvállalatokat, gyártó kkv-kat, ezért elhatároztuk, hogy az ország nagyvárosaiban ipar 4.0-s tematikára épülő roadshowt szervezünk. Rendezvényeinken vállalati döntéshozók, műszaki szakemberek számára értékes és érdekes, gyakorlatorientált előadásokat tartottunk olyan szakértők, tanácsadók és szolgáltatók közreműködésével, akik hozzásegíthetik a magyar kis- és középvállalatokat a sikeres digitalizációhoz.

Székesfehérvár és Miskolc után Győrben tartottuk meg az idei utolsó előadásnapot. Mindhárom helyszínen igyekeztünk az adott régióból bemutatni helyi jó gyakorlatokat az ipari digitalizációs lehetőségekre, valamint minden városban jelen voltak állandó előadóink, akik prezentációikban bemutatták a digitalizáció hatásának lényegét az iparra. Vityi Péter, az IVSZ alelnöke Győrben is hangsúlyozta, hogy nemcsak nem éri meg kimaradni a kis- és középvállalkozásoknak a digitális transzformációból, de rövid időn belül ellehetetlenül a működésük az átállás nélkül. A negyedik ipari forradalom irányelvei mentén Vityi az IVSZ Mintagyárak projektjén keresztül mutatta be, hogy a hazai kkv-k, hogyan érhetik el azt a tudásbázist, ami segít nekik a új típusú technológiák alkalmazásában.

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke
Vityi Péter, az IVSZ alelnöke

További információ: ipar4.hu

Ebben a projektben magyarországi vállalatok vezetőinek lehetőségük van megismerkedni azzal, hogy az ipar 4.0 elmélete miként integrálódik a gyakorlatba, és a programban részt vevők megismerik azokat a technológiákat és gyakorlatokat, amelyek hozzásegítik őket a digitális fejlesztési terv kivitelezéséhez, és ez alapján az új módszerek, technológiák integrálásához. „Az ipar 4.0 megoldások vállalkozásának versenyelőnyt, hatékonyságot és agilitást biztosítanak, még gyorsan változó környezetben is” – mondta Vityi Péter.

Állami beavatkozás

Győrben Pomázi Gyula, az iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár (ITM) támogatási előadását hallgathatták meg a jelenlévők, amely bemutatta a kormányzat célját: innovációvezérelt vállalkozásokat akarnak, amelynek előfeltétele a feldolgozóiparban működő hazai mikro-, kis- és középvállalkozások digitális transzformációjának elősegítése, az ipar 4.0 termelési rendszereinek technológiai, ipari automatizálási megoldások iránti nyitottságának fokozása, fejlettségi szintjük növelése.

Finanszírozás

A haza támogatási program három szinten igyekszik segíteni a kkv-k digitalizációs törekvésein. Először is a legfontosabb a technológiai háttér kiépítése, hogy a gép-gép közötti kommunikáció feltételei meglegyenek. Ide tartozik az 5G hálózat kialakítása és az ezekhez kapcsolódó szabványok, amely utóbbihoz 2019-től a hazai kkv-k ingyenesen juthatnak hozzá. A második szint az adatvédelemhez és adatbiztonsághoz kapcsolódik. A vállalatok számára az adat a következő időszak meghatározó vagyoneleme, ilyenformán védeni kell, mint egyéb értékeinket. Ennek elérése érdekében is biztosít támogatást az állam. A harmadik maga a digitális transzformáció, ennek megteremtése érdekében a különböző programok mintát mutatnak a hazai vállalkozásoknak, hogy mindenki saját magára tudja értelmezni a digitalizáció kihívásait. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a technológiai adaptációt négy milliárd forinttal támogatják. 

További információk: itm.gov.hu

A támogatások bemutatásának sora – mindhárom helyszínen, így Győrött is – a banki finanszírozással zárult, Németh Péter, a Budapest Bank vállalati üzletközpont vezetője beszélt arról a forrásbőségről, amely a kkv-k számára a pénzintézeteknél rendelkezésre áll, hogy digitalizációs fejlesztéseiket végre tudják hajtani. A digitalizáció költséges, egy multinak a lehetőségei végtelennek tűnnek egy kkv-hoz képest, ezért fontos beszélni róla, hogy milyen finanszírozási lehetőségekben gondolkodhatnak. Több digitalizációhoz felhasználható hitelkonstrukciót is bemutatott – mint a vállalatirányítási rendszerek bevezetését, a digitális infrastruktúra fejlesztését vagy a tárgyi eszköz beszerzést támogató finanszírozási lehetőség.

Eszközök, célgépek, manipulátorok, eljárások 

Az elméleti előadásokat eszközök és gyakorlati esetek bemutatása követte. Első roadshow-állomásainkon kiderült, hogy rengeteg kérdés övezi a robottechnológiát, hogy mikor érdemes hagyományos, és mikor kollaboratív robotok telepítésében gondolkodni. A nagy érdeklődésre való tekintettel a győri Factory Experience előadói közé meghívtuk Bodi Pétert, a Robot-X smart projektek divízió vezetőjét, hogy beszéljen arról, hogy mikor éri meg kollaboratív és mikor hagyományos robotokat telepíteni egy üzembe. Bódi részletesen bemutatta a lényeges különbségeket a két típusú robottechnológia között, így a jelenlévők saját kihívásaiknak megfelelően tudtak választani a kobotok és a hagyományos, cellás robotok közül.

Nyirő Ferenc, az S&T Consulting PLM/CAD/CAM üzletágvezetője
Nyirő Ferenc, az S&T Consulting PLM/CAD/CAM üzletágvezetője

Kelet-Közép-Európa legnagyobb informatikai vállalata, az S&T PLM/CAD/CAM üzletágvezetője is végigkísérte a Factory Experience roadshow-t. Nyirő Ferenc bemutatta, hogyan változik meg a digitális transzformáció hatására az évezredes mérnöki gyakorlat, hogy tudjuk egyetlen rendszerben kezelni a CAD-, az ERP- és a gépi adatokat, hogyan készíthetünk EBOM-MBOM transzformációt vagy dinamikus munkautasításokat.

A nap folyamán még szó volt egy viszonylag új, működőképes technológia megjelenéséről, a beltéri helymeghatározásról, amelyet Bátori Tamás, az IBCS képviseleti vezetője mutatott be. Az IBCS innovatív megoldása valós idejű helymeghatározást teszi lehetővé, amely segítségünkre lehet tárgyak, emberek helyzetének épületen belüli lokalizációjában úgy, hogy azokat vezeték nélküli, úgynevezett RTLS tagekkel látjuk el, melyek olyan jelet bocsátanak ki, amit a fixen kihelyezett vevőegységek érzékelnek. Az adó- és vevőegységek közötti rádióhullámok terjedésének feldolgozásával behatárolható a taghez tartozó erőforrás helyzete, legyen az jármű, vagy akár egy raklap.

Horváth Ákos, a Roto-Elzett Certa Kft. ipar 4.0 projektvezetője
Horváth Ákos, a Roto-Elzett Certa Kft. ipar 4.0 projektvezetője

A régió mintagyárát, a Roto-Elzettet kértük fel, hogy digitalizációs jó gyakorlatait mutassa be a Factory Experience roadshown. Horváth Ákos, a Roto-Elzett Certa Kft. ipar 4.0 projektvezetője bemutatta a vállalat ipar 4.0-s megoldásait, többek között a gyártás vizualizációt, az ellátási lánc különböző pontjai közötti kollaborációt, a prediktív karbantartás lehetőségeit, a big data megoldásokat, a robotokkal támogatott gyártást. Kiemelte, hogy a kis sorozatú és egyedi gyártást támogató megoldások vannak előtérben az Elzettnél, amelyet a digitális technológia tett lehetővé. 

Szertics Gergely, az Al Partners ügyvezetője és a nemrégiben alakult Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője a mesterséges intelligenciával támogatott folyamatokat mutatta be nemzetközi esettanulmányok alapján. Olyan példákat hozott fel az MI ipari integrálására, mint a chatbot vagy a mintázat- és képfelismerés.

Pfeiffer Andrással, az MTA Sztaki igazgatóhelyettesével egyeztetnek a szakmai rapid randi keretében
Pfeiffer Andrással, az MTA Sztaki igazgatóhelyettesével egyeztetnek a szakmai rapid randi keretében

Az előadások közti szünetek során lehetőség volt szakmai rapid randin részt venni a vendégeknek, ezek során specifikált kérdéseket tehettek fel az előadóknak, a technológia megoldásokat szállító cégeknek, tanácsadóknak.

Rendezvénysorozatunk során kiderült, hogy a magyar vállalatok minek tulajdonítanak kiemelten fontos szerepet: az IoT, a big data, a gépek közötti kommunikáció, a robotizáció a legforróbb témák, de tudják, hogy az adatokra és azok biztonságára, valamint az ügyféligényekre is nagy súlyt kell fektetni. Tapasztalataink szerint a magyar kkv-k vezetői sem tartják már varázslatnak vagy marketingfogásnak az ipar 4.0-t, többségük átlátja, hogy mik a lehetőségek, és hogy mi szükséges a digitalizációhoz.

GyártásTrend
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés