hirdetés
hirdetés

Demográfia

Gyarapodó nagyvárosok, fogyó kistelepülések

Németországban egyre fenyegetőbb a demográfiai kihívás: az alacsony születésszám és a lakosság összetételének az idősebb korosztály irányában történő eltolódása.

hirdetés

Az előrejelzések szerint az elkövetkező tizennyolc évben a lakosság lélekszáma 3-5 százalékkal csökken a jelenlegihez képest. Az össz-lélekszám csökkenésével párhuzamosan a nagyvárosok lélekszáma folyamatosan emelkedik. Egy, a berlini szenátus által készített és az IW kölni gazdaságkutató intézet által idézett előrejelzés szerint a szövetségi főváros lakóinak száma 2030-ra 3,76 millió főre emelkedik, ami 250 ezerrel magasabb a jelenleginél.

Németország más nagyvárosaiban is emelkedik az ott lakók száma, miközben némely vidéki települések teljesen elnéptelenednek. 2009 kezdete óta Berlin lakossága 70 ezer fővel emelkedett és 2011/12 fordulóján a második világháború befejezése óta először haladta meg a három és fél milliót. Főként fiatalok költöznek a szövetségi fővárosba, melynek nyomán a születések száma is magasabb a korábban feltételezettnél. Hamburgban 1,8 millióan laknak, többen, mint a hatvanas évek óta bármikor. München lélekszáma megközelíti az 1,4 millió főt, s ezzel meghaladja az 1972. évi nyári olimpiai játékok idején elért eddigi csúcsot. A bajor fővárosban 2030-ra 1,65 millió lakost valószínűsítenek.

A népesség növekedése nem korlátozódik Németország három legnagyobb, milliót meghaladó lélekszámú településére. Hasonló tendencia valószínűsíthető Kölnben, Frankfurtban, Stuttgartban, Düsseldorfban, Lipcsében és Drezdában is. Ez pedig nagy kihívás elé állítja a várostervezőket, mert az érintett városokban kielégítő nagyságú lakóterületre, továbbá infrastruktúrára van szükség, a közlekedési hálózattól a gyermekjóléti intézményekig bezárólag.

Számos vidéki térségben ugyanakkor csökken a lakosság lélekszáma, sok lakóház teljesen kiürül, s az infrastruktúrát is valamelyest vissza kell fejleszteni. E tekintetben meg kell jegyezni, hogy nem csak falvak, hanem olyan városok is vannak, melyeket a lakosság mobilitása nem pozitívan, hanem negatívan érint. Különösen a Ruhr-vidéken vannak olyan városok, melyek lélekszáma ugyanúgy csökken, mint a legtöbb keletnémet városé.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés