Gépshopping nem csak karácsonyra

Hasznos tanácsok a megfelelő plazmavágó kiválasztásához

A gyártóknak és műhelyeknek számos tényezőt kell figyelembe venniük egy plazmavágó berendezés beszerzésének előkészítésekor. E tényezők közé tartozik a vágóteljesítmény, a vágásminőség, a megbízhatóság, a munkaciklus, a könnyű használhatóság és az üzemeltetési költség.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Első lépésben – logikusan – azt kell meghatározni, hogy milyen típusú plazmavágást tervezünk végezni. Kézi vagy asztali (gépi) vágásra lesz szükség? Bizonyos plazmavágó eszközök alkalmasak mindkettőre, könnyen átállíthatók kéziről gépi vágásra és vissza. Néhány rendszer tartalmaz CNC-illesztőfelületet és belső feszültségosztót is, ami még nagyobb lehetőséget biztosít a gépesített alkalmazásokhoz.

Vastagság és minőség

Az egyszerű kezelés egy plazmavágó szerszám esetében alapkövetelmény
Az egyszerű kezelés egy plazmavágó esetében alapkövetelmény
A plazmavágás típusának meghatározását követően a vágandó anyagvastagság kérdését kell megvizsgálni. Általános szabály, hogy olyan ajánlott vágóteljesítményű rendszert érdemes választani, amely megfelel az üzemidő 80 százalékában vágni tervezett anyag vastagságának. Például akkor, ha elsősorban 0,5 hüvelyk (12,7 mm) vastagságú fémet kell vágni, és ennél valamelyest vastagabbat (például 0,75 hüvelyk, vagyis 19,05 mm vastagságút) csak esetenként, akkor választható a kisebb anyagvastagsághoz optimális, 0,5 hüvelykes rendszer is.

Meghatározó szempont a vágásminőség. A vágás minősége nemcsak a kész munkadarabok minőségét befolyásolja, hanem időmegtakarítást is eredményezhet a gyártás későbbi fázisaiban. Ideális esetben tiszta, sima éleket szeretnénk elérni, hogy ne kelljen sok időt fordítani az utómunkákra. A tiszta vágásokon túl a fejlett plazmavágó rendszerek lényegesen kisebb vágásszélességgel dolgoznak, vagyis pontosabb vágás érhető el és kevesebb fémhulladék marad.

Megbízhatóság

A legmegbízhatóbb plazmavágó rendszerek tervezésénél, építésénél a gyártók törekednek arra, hogy azok minél kevesebb alkatrészből álljanak, és ahol lehetséges, ott szoftvert használjanak hardver helyett, gyártásukkor pedig gondosan ügyelnek a szigorú ISO szabványok betartására, illetve alapos bevizsgálásokat végeztetnek. Ideális esetben a rendszert központi ventilátorral alakítják ki, amely a hideg levegőt a rendszer közepén vezeti át, vagyis ott, ahol a túlmelegedésre leginkább érzékeny alkatrészek találhatók. Ez folyamatos és hatékonyabb hűtést eredményez, így nagyobb, ipari mértékű munkaciklust tesz lehetővé.

Minőséget egyszerűen

Az üzemeltetési költség kulcsfontosságú
Az üzemeltetési költség kulcsfontosságú
Az egyszerű kezelés egy plazmavágó szerszám esetében alapkövetelmény. Nyilvánvaló, hogy egy tapasztalt gépkezelő számára a könnyű használhatóság lehetővé teszi, hogy egy adott munkát gyorsabban és hatékonyabban végezzen el, ugyanakkor a kevésbé tapasztalt vagy teljesen tapasztalatlan szakmunkások is jó eredményeket érhetnek el. A tapasztaltság mértékétől függetlenül a plazmavágó eszközöket használó gépkezelők képesek gyorsan és jó minőségben elvégezni a munkákat, betartva az időérzékeny projektek szigorú határidőit.

Amennyiben gyakoriak a terepi, kiszállásos megbízások, vagyis a műhelytől távol kell elvégezni a munkát, akkor a berendezések mérete és súlya is szerepet kell, hogy játsszon a kiválasztási döntésben. A műszaki fejlesztések eredményeképpen már elérhetők a piacon olyan könnyűsúlyú rendszerek, amelyeknél a kisebb méret nem megy a teljesítmény rovására. Egyes plazmavágó rendszereket olyan technológiával kínálnak, amely automatikusan beállítja a gépet a különböző feszültségekhez és feszültségváltozásokhoz, ez pedig hasznos akkor, amikor generátor nélküli munkavégzésre van szükség.

Zsebre megy!

Az üzemeltetési költség kulcsfontosságú. Itt szerepet játszik a vágásminőség, a vágási sebesség és a teljesítmény, de ugyanígy a kopóalkatrészek költsége is. Ezek élettartama a különböző márkájú, típusú plazmavágó rendszerek esetében jelentősen eltérhet. A hosszabb élettartam értelemszerűen fontos, mert egyrészt csökkenthető a cserék miatt kieső idő, ráadásul – ideális esetben – hosszabb távon kevesebbet kell fizetni a kopóalkatrészekért. A legjobb márkák szabadalmazott technológiát alkalmaznak az élettartam-növelésére, és egyben jó minőségű vágást is biztosítanak.

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Gépshopping nem csak karácsonyra
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés