hirdetés
hirdetés

Yellowstone

Geotermikusenergia-termelés vulkánhűtéshez

Vagy vulkánhűtés geotermikusenergia-termeléshez?

hirdetés

Az amerikai Yellowstone Nemzeti Park alatt egy óriási vulkán fortyog. E képződmény fűti a terület összes híres gejzírjét és termálvizét, vagyis a turisták valószínűleg nincsenek kibukva attól, hogy számtalan tonna magma hömpölyög a talpuk alatt. Márpedig a Yellowstone szupervulkán bármelyik pillanatban természeti katasztrófát idézhet elő.

A formáció nagyjából hatszázezer évente kitör, és hát már meglehetősen sok idő telt el az előző erupció óta. A leírtak fényében a kirobbanás maholnap megtörténhet. A kitörés után keletkező por- és hamufelhő az egész területet évekig elzárná a Naptól, és az erupció akár egy 40 kilométer széles krátert is kikeríthetne magának a talajból.

A NASA egyik tudóscsapata éppen ezért mozgat meg minden követ az esemény elkerüléséhez. A legutóbbi zseniális ötletük például az, hogy hőjének részleges „eltulajdonításával” békéltetnék meg a tűzhányót.

A Yellowstone-vulkánhoz hasonló formációk több száz vagy több ezer évig fokozatosan akkumulálják magukban a hőt, mígnem egy kritikus pontnál elegük nem lesz, és kitörnek. A gejzírekhez és a termálforrásokhoz hasonló elvezetések mindamellett a hő kiszivárogtatásával valamelyest késleltethetik az elkerülhetetlent.

A Nagy Prizma Forrás, Amerika legnagyobb természetes hőforrása a Yellowstone Nemzeti Parkban (Forrás: 123rf)

A NASA terve, hogy lyukat váj a vulkán oldalába, hogy aztán a hasadékon keresztül vizet pumpáljon a formációba. Miközben a felforrósodott folyadék visszaáramlik a résen keresztül, a képződmény lassan lehűl. A csapat azt reméli, hogy ha még nincsenek késésben, az eljárás elegendő hőt kisajátíthat ahhoz, hogy elejét vegye az erupciónak. Bónuszként a tudósok elképzelése szerint a felforrósított vizet geotermikus energiaforrásként is fel lehetne használni. Folyamatosan termelő geotermikus generátorok mellett is a vulkán semlegesítéséhez elég hő kiszivattyúzása akár több száz vagy több ezer évet is igénybe venne.

Ha viszont más aspektusból nézzük, a tűzhányó akár évezredekig is elláthatja a környezetét geotermikus energiával.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés