hirdetés
hirdetés

Csillapítás

Futócipő kímélő terheléshez

Bármennyire egészséges is a sportolás, az atlétáknak problémát okoz az ízületek terhelése, amely a sok futással járó sportágaknál káros hatással lehet a térdre és a bokára.

hirdetés

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) hallgatói projektjének célja egy olyan, változó csillapítású futócipő kifejlesztése adott terheléshez, amely illeszkedik a viselő testtömegéhez és edzettségéhez, valamint a talajviszonyokhoz. Egy ilyen univerzális cipőt különösen a kocogás szerelmesei fogadnak majd örömmel, akik a terep-, az erdei és a betonon való futáshoz külön-külön cipőt viselnek. A fiatal mérnökök a JointWatchR projekt keretében olyan csillapítórendszert fejlesztettek ki, amely érzékelők segítségével méri a beható erőket, és felvázolja a lábfej mozgási profilját.

Érzékelők mérik az erőket, és a csillapító hatás ennek függvénye (forrás: Igus)
Érzékelők mérik az erőket, és a csillapító hatás ennek függvénye (forrás: Igus)

Emellett egy külön okostelefonos alkalmazás révén a cipő sarkába épített rugózás is az adott körülményeknek megfelelően feszesebbre vagy lágyabbra állítható. A sporteszközben az Igus mindössze 3 mm átmérőjű, kenés- és karbantartásmentes műanyag siklócsapágya gondoskodik arról, hogy a polimer csillapítóelem előfeszítését és ezáltal a futócipő csillapítási karakterisztikáját szabályozó fogaskerék hajtó csigakereke ne mozdulhasson el.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés