hirdetés
hirdetés

Forró drót: kommunikációs boom a Távol-Keleten

Az ázsiai és csendes-óceáni térség internethozzáférésének javítását célozza a Google és a Facebook új, nagyszabású, közös kezdeményezése.

hirdetés

Az Apricot elnevezésű projekt keretében a térség számos kisebb piaci szereplőjével karöltve 12 ezer kilométernyi tenger alatti vezetéket fektet majd le a két cégóriás. A nagy teherbírású kommunikációs csatorna aktiválására előreláthatóan 2024-ben fog sor kerülni. A Japán, Tajvan, Guam, a Fülöp-szigetek, Indonézia és Szingapúr területeit összekötő kábel akár 190 terabit másodpercenkénti adatátviteli sebesség biztosítására is alkalmas.

A kép illusztráció (Forrás: Adobe Stock)

A Facebook két hasonló, a Csendes-óceánt „átívelő” vezeték lefektetésének tervét egyébként már márciusban bejelentette. Az Echo és a Bifrost nevű vonalak az Indonézia és az USA közötti internetes összeköttetés forgalmi kapacitását 70 százalékkal fogják kibővíteni. Az új kábelek együttesen érdemben segíthetnek kielégíteni a szélessávú, illetve a 4- és 5G-szolgáltatások iránti növekvő ázsiai keresletet. 

A globális internetes forgalom 98 százaléka tenger alatti kábeleken keresztül történik, az új kábelprojekteknek a 80 százalékát a Facebook és a Google finanszírozza.
Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[275773] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés