hirdetés
hirdetés

Perlan 2

Fontos rekordot állított fel a hajtómű nélküli repülő

Amint az kiderült, nem feltétlenül kell motor a lebegési magasság világcsúcsának megdöntéséhez.

hirdetés

Szeptember 2-án az Airbus Perlan 2 nevű vitorlázórepülőgépe 76 000 láb (23 km) magasra emelkedett Argentína El Calafate régiója fölött. A jármű fedélzetén két pilóta utazott, és megdöntötte a Lockheed Martin U2 kémrepülógép 1989-es magassági világrekordját.

Az utóbbit sugárhajtómű működtette.

A Perlan 2 repülésének különlegességét az adja, hogy a küldetést hajtómű nélkül, csupán erős légáramlatokra támaszkodva hajtotta végre. A gép számára a kialakítása és könnyű súlya tette lehetővé, hogy az égbolt ennyire távoli tartományaiba is ellátogathasson.

A Perlan 2 csupán 1800 fontot (kb. 810 kg) nyom a képzeletbeli mérlegen, ami nagyjából egy 1967-es Volkswagen Bogár súlyának felel meg. Igazi különlegessége a szárnyainak arányaiban hatalmas, 84 lábas (25 m) fesztávolsága. Az orra csúcsától a farka hegyéig 33,33 láb (10 m) hosszú a légi közlekedési eszköz.

Forrás: YouTube
Perlan 2 (Forrás: YouTube)

Amikor az erős légáramlatok hegynek ütköznek, dinamikusan felfelé veszik az irányt. Argentínában az Andok-hegységben ezek a légáramlatok évente néhány héten keresztül ráadásul a déli-sarki állandó ciklontól egy jókora lendületet is kapnak. Ilyenkor akár 100 000 láb (30 km) magasságba felszökő légköri nyomáshullámok is keletkezhetnek. A Perlan 2 hosszú szárnyai kellően nagy felületet biztosítanak ahhoz, hogy a hullámok vertikális irányban felettébb messzire taszítsák a repülőgépet. A légáramlatok a talajról nem tudják felemelni az alkotmányt, úgyhogy az induláshoz egy vontatórepülőnek még a sztratoszféra alsó határára el kellett szállítania azt.

A hajtóműmentes repülők kiváló kutatási eszközként szolgálhatnak a tudomány számára. Motorral felszerelt társaikkal szemben sem a környezetük kémiai összetételét, sem pedig a hőmérsékletét nem befolyásolják, és így sokkal pontosabb méréseket végezhetnek el róla. A nagy magasságú repüléstől az éghajlatváltozásig számos kutatási terület profitálhatna a Perlan 2 képességeiből.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés