hirdetés
hirdetés

Fluidtech

A szabványosított pneumatika szerepe a fóliagyártásban

Szabványosított pneumatikával jelentős idő és pénz takarítható meg az egyedi gépek üzemeltetése során.

hirdetés

A komplex gyártástechnológiában ma már komoly versenyelőnyt jelent, hogy a gyártósori egységek gyors, termékspecifikus utasításokat képesek végrehajtani. Ezzel nemcsak szélesebb körben válnak fejleszthetővé a többféle terméket előállító fóliagyártó üzemek, de jelentős idő és pénz is megtakarítható a termelés során. A szabványosított pneumatikai rendszermegoldások a gyártási folyamatot biztosítva növelik az egyes gépek rendelkezésre állását, ami kiemelt fontosságú a gyártósori tekercselők és tekercstároló egységek gyártásakor.

Minőségi, megbízható alkotóelemekre alapoznak a nemzetközi fóliaiparban, hiszen a gyártósori tekercselés alapszabálya, hogy nem történhet leállás, miután egy extruder megkezdte munkáját. Számos iparághoz hasonlóan (például acél-, papír- vagy félvezetőgyártás) a termelés megszakítása egy fóliagyártó üzem esetében is komoly költségekkel járhat, a berendezések újbóli üzembe helyezése pedig igen aprólékos folyamatot jelent. Az extrudereknél az egyik legfontosabb tevékenység a letekercselés, amellyel a hengerekre helyezik a már legyártott fóliát. Ha egy henger elkészül, a fóliát el kell vágni és átirányítani, majd pontosan felhelyezni a soron következő hengerre ragasztás és megszakítás nélkül. Ezalatt az anyagfelhalmozó tárolja a következő gyártásra kerülő fóliát, a tárolt mennyiségeket és a tárolási időket pedig pontosan hozzáigazítják az automatikus tekercsváltásokhoz, illetve azok behelyezéséhez.

Az elektropneumatikus koncepcióval megbízható, teljesen automatikus, forgófejes tekercselés alakítható ki (forrás: Aventics)
Az elektropneumatikus koncepcióval megbízható, teljesen automatikus, forgófejes tekercselés alakítható ki (forrás: Aventics)

„Csak abszolút megbízható és tartós alkotóelemek használata megengedett egy komplex rendszer kialakításakor, mivel egyetlen henger vagy szelep meghibásodása megbéníthatja a teljes gyártási folyamatot, illetve komoly károkat okozhat az üzemi működésben.” – nyilatkozta Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. Elmondta, hogy cégük pneumatikus egységeit, proporcionális szelepeit, az AV szeleprendszereket, vagy például az SM6 útmérő szenzorokat jelenleg is széles körben használja a fóliaipar a gyártósori tekercselők és tekercstároló egységek gyártásakor.

Ezeknél az egységeknél a fólia feszítése kis súrlódású PRA munkahengerekkel történik, amelyek már 0,05 bar nyomásváltozás esetén is mozgásnak indulnak. E gyors reakció a nyomásváltozásra a speciális tömítésnek, az erre a célra kifejlesztett kenőanyagnak és a H9-es tűrésű alumínium hengerprofilnak köszönhető. A feszítőerőt a munkahengerben lévő nyomás növelésével, illetve csökkentésével lehet a kívánt nagyságon tartani egy, a tényleges és a célértéket folyamatosan összehasonlító ED02-es analóg elektropneumatikus nyomásszabályozó segítségével.

Elektropneumatikus nyomásszabályozóval kombinálva a folyamatosan új elemekkel bővülő Aventics AV szeleprendszer reprodukálható és dokumentálható nyomásértékekkel dolgozik. Ez olyan üzemekben lehet különösen fontos, ahol különböző termékeket tekercselnek egyazon gyártósoron, hiszen ezzel a termékspecifikus utasítások tárolhatóvá és előhívhatóvá válnak. A PLC az új paramétereket terepi buszon vagy valós idejű Ethernet protokoll használatával küldi el az E/P szelep számára, amely minden más hagyományos protokollt is támogat. Az Aventics elektropneumatikus koncepciójával megbízható, teljesen automatikus, forgófejes tekercselés alakítható ki, amely garantálja a lengőhengerek gyors és megbízható vezérlését. Ez nagyban megnöveli az egyedi gépek rendelkezésre állását, így szabványosított pneumatikával jelentős idő és pénz takarítható meg az üzemeltetés során.

(forrás: Aventics/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés