Fókuszban az optimalizált termelés

Korszerű vállalatirányítás szoftveres támogatással

Napjaink termelővállalatai számára kulcsfontosságú kérdés a költséghatékony termelés, a gyors reagálási képesség és a pontos ügyfélkiszolgálás. Ezeken a területeken nyújt hathatós segítséget a most bemutatott dSuite vállalatirányítási rendszer.

hirdetés

A dSuite vállalatirányítási rendszerben más rendszerektől eltérően kitüntetett szerepe van a termelésnek, ezért elsősorban gyártócégeknek ajánlható önálló használatra, vagy a meglévő vállalatirányítási rendszerük mellé termelésirányítási modulként. A programban a termelés integráltan kapcsolódik össze a kereskedelemmel, a raktározással és az üzemi munka vezérlésével, mindemellett egy intelligens algoritmus segítségével komoly támogatást nyújt a gyártáshoz kapcsolódó költségek csökkentéséhez.

A dSuite az üzem működésének szimulálásával határozza meg a gyártási tervet, vagyis a munkák tervezett erőforrás-hozzárendelését és időzítését. A gyakorlatban a gyártási körülmények gyakran változhatnak, gondoljunk itt elsősorban a tervezettől eltérő gyártási adatokra, az erőforrások kiesésére, illetve a változó vevői rendelésállományra. A szoftver képes arra, hogy megmutassa, milyen következményekkel járnak a változások, illetve a gyártási tervet szükség esetén menet közben hozzáigazítsa ezekhez a megváltozott körülményekhez.

Optimalizálás mesterséges intelligenciával

A gyártási terv információgazdag megjelenítése
A gyártási terv információgazdag megjelenítése
Az optimális erőforrás-allokáció összetett matematikai probléma, ahol több, gyakran egymás ellen ható feltételnek kell párhuzamosan megfelelni. A dSuite gyártástervezési modulja ennek megoldására mesterséges intelligenciát alkalmaz. Az optimalizálás során a programba épített számos „szakértő” tesz javaslatot a terv javítására, így az eredmény lépésről lépésre javul. Az eljárás bármikor megszakítható, mert a program folyamatosan rendelkezik egy érvényes gyártási tervvel, így a felhasználó maga döntheti el, mennyi időt szán az optimalizálásra.

Az optimális gyártási terv fogalmának definiálásakor a dSuite költségalapú megközelítést alkalmaz, vagyis az optimalizáló eljárás azt a gyártási tervet keresi, amelynek a legkisebb az összköltsége. Az összköltség kiszámításánál elsősorban olyan költségtípusokat vesz figyelembe, amelyek minden gyártócégnél fontosak, mint például átállási idő, gépkihasználtság, gyártási költségek, raktárköltségek, kötbér, de speciális szempontok beépítésére is van lehetőség. A felhasználóknak lehetősége van az egyes költségtípusokat eltérően súlyozni az aktuális tervezési prioritásoknak megfelelően. A tervezési eredmény könnyen áttekinthető grafikus formában jelenik meg, és ez a felület támogatja az összefüggések felderítését, valamint lehetőséget ad kézi beavatkozásra is.

Sokoldalú erőforrás-kezelés

A költségalapú gyártásoptimalizálás vezérlőpultja
A költségalapú gyártásoptimalizálás vezérlőpultja
A tervezőalgoritmus különböző típusú erőforrásokkal dolgozik, úgymint gépek, szerszámok, személyek, nyersanyagok, félkész termékek és kapacitások. Ezen belül figyelembe veszi a gépek és személyek műszakbeosztását, a gépek és szerszámok karbantartásait, a személyek szabadság miatt távollétét, valamint a nyersanyagok és félkész termékek készletszintjét és azok várható változásait. A tervezőalgoritmus az egyes munkalépéseket a technológiai sorrendet betartva, a szükséges erőforrások rendelkezésre állását figyelembe véve és az egyes átállási időket kiszámítva tervezi meg.

Egy gyártott termékhez különböző receptverziók tartozhatnak, amelyek a termék darabjegyzékét (BOM) a hozzá tartozó műveletekhez rendelik. A gyártási terv kialakításakor az algoritmus számol a munkák anyagfelhasználásával, és javaslatot tesz az anyagrendelésekre is, elősegítve a nyersanyagok raktárkészletének minimalizálását. A dSuite úgyszintén támogatja a cellarendszerű gyártást, amely során a cellákhoz termékenként más-más műveleti terv és ciklusidő rendelhető.

További funkciók és modulok

Darabjegyzékek grafikus ábrázolása
Darabjegyzékek grafikus ábrázolása
Üzemi adatgyűjtés A termelési területen végzett adatok gyűjtése lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérjük az optimalizált gyártási terv alakulását és aktualitását. Az adatgyűjtés történhet közvetlenül a gépekről PLC-s adatolvasással vagy az üzemben elhelyezett ipari terminálokon is. A gyártott mennyiségeken és időkön kívül a terminál valós időben gyűjti a selejt- és állásadatokat, valamint a személyi adatokat is. Ezen adatok segítségével a gyártástervező modul egyrészt folyamatosan frissíteni tudja az egyes gyártási lépések várható befejezési időpontját, másrészt kivételesen pontos költség- vagy időalapú terv-tény összehasonlítást tesz lehetővé.

Kereskedelem és logisztika A dSuite kereskedelmi moduljában felvett vevői és szállítói rendelések és a nyilvántartott készletek a gyártástervezés alapjául szolgálnak. A gyártási terv meghatározza a kiszállítási és alapanyag-rendelési terveket, valamint a raktárból előkészítendő alapanyagok mennyiségét és a bevételezési tervet. Így a vevők kiszolgálása, a beszerzések és a raktár munkája is tervezhetővé válik.

Kiegészítő funkciók A rendszert számos olyan eszközzel látták el, amelyek kényelmessé és hatékonnyá teszik a napi munkát. A programban található riportmechanizmus listás és grafikus riportjai hatékonyan támogatják a vezetői döntéseket, míg az adatokhoz való hozzáférést az összetett jogosultságkezelés szabályozza. A dSuite beépített programozható felülete révén messzemenőkig testre szabható és az egyedi ügyféligényekhez igazítható.

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Fókuszban az optimalizált termelés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés