hirdetés
hirdetés

Festés, lakkozás másként

PaintExpo 2012: az ipari bevonattechnika 4. nemzetközi szakvására

Négy hónappal a negyedik PaintExpo startja előtt háromszázhoz közelít a nemzetközi ipari festés-, lakkozás- és bevonattechnika szakvásárára jelentkezett kiállítók száma. A baden-württembergi Karlsruhe város vásárközpontjában jövő év április 17. és 20. között tartandó seregszemlére eddig 19 országból jelezték kiállítók a részvételüket, és a hazai német vállalatok mellett várhatóan közel negyedrészt képviselnek majd a külföldi cégek.

hirdetés

Már most szinte biztosra vehető, hogy az ipari bevonattechnika vezető nemzetközi szakvására újból növekedést fog mutatni a kiállítók száma, illetve a nemzetköziség tekintetében. A jelentkezések jelenlegi állása szerint az egyes kiállítási szegmensek szinte valamennyi piaci- és technológiai vezető cége biztos résztvevője a 2012-es PaintExpónak. A rendezvény iránti folyamatosan növekvő érdeklődést a rendező FairFair GmbH-nál azzal magyarázzák, hogy a kizárólag a nedvesfestés, a porbevonatolás és a kétrétegű égetett lakkozás (coil coating) folyamatláncára fókuszáló kínálat a kiállítóknak és a látogatóknak jelentős hozzáadott értéket kínál.

Ezt pedig az ipari festéstechnika egyre több szereplője látja világosan, bel- és külföldön egyaránt. A látogatók nagy része az egész világról konkrét megoldandó feladatokkal, sőt, beruházási és rendelési szándékkal érkezik. Minden bizonnyal így lesz ez a jövő évi PaintExpón is, amit erősít az a tendencia, hogy napjainkban kivétel nélkül valamennyi szereplő – azok is, amelyek házon belül oldják meg a bevonatolási feladatokat, és azok is, amelyek bérmunkában végzik azt – egyértelműen a hatékonyságra, a minőség javítására, illetve a környezettel való összeférhetőségre törekszik a lakkozási folyamat során. Mindez független attól, melyik ágazatról beszélünk, illetve hogy az elvégzendő feladat fém, műanyag, faanyagok, üveg vagy más alapanyagok bevonatának képzése.

Megoldások előkezeléstől végellenőrzésig

A festési, lakkozási, bevonatolási folyamatok optimalizálására a kiállítók minden területen új és továbbfejlesztett termékekkel és szolgáltatásokkal készülnek. Például a fémek előkezelésében egyre világosabban körvonalazódik a nanokeramikus konverziós rétegek alkalmazásának trendje. Alternatívaként olyan megoldásokat kínálnak, amelyek néhány nanométer vastagságú, ugyanakkor jól látható oxidos védőréteget építenek fel, amely egyszerű vizuális ellenőrzést tesz lehetővé. Az előkezelést ráadásul rövid idő alatt (20–120 s) és alacsony hőmérsékleten (20 és 35 °C között) el lehet végezni, amivel energia takarítható meg, valamint nagyobb termelékenységet lehet elérni.

Az ipari bevonatok valamennyi technológiája megjelenik
Az ipari bevonatok valamennyi technológiája megjelenik

A festő- és bevonatolóberendezések üzemeltetőivel szemben egyre komolyabb kihívásokat támasztanak a folyamatosan csökkenő sorozatnagyságok, a színtónusok növekvő száma, valamint a termékéletciklus zsugorodása. A konzekvensen a rugalmasságot és az anyaghatékonyságot célkeresztjébe helyező berendezéselvekkel és optimalizálási megoldásokkal a szakvásár kiállítói nagyban hozzájárulhatnak a gazdaságos üzemeléshez és ezzel a bevonatok kialakítását végző vállalatok versenyképességéhez.

Cél az automatizálás fokozása

A porbevonatolás területén a hangsúly az alacsony hőmérsékleten dolgozó és optimális korrózióvédelmet nyújtó porlakkozó rendszerekre és lakkokra helyeződik. Ugyancsak új fejlesztések jelennek meg a nagy hőmérséklet-állóságú porszórásos metállakkozás területén. Ide tartoznak többek között a hőálló fémporok és lakkozórendszerek, amelyek a bevont felületnek bizonyos háromdimenziós hatást kölcsönöznek, és kevésbé érzékennyé teszik ujjlenyomatokkal és nedvességgel szemben.

Hozzájárulhat a versenyképesség fokozásához
Hozzájárulhat a versenyképesség fokozásához
Az innovatív vezérlési megoldások, valamin a porok hatékony továbbításának rendszerei választ adnak azokra a kérdésekre is, amelyek a minőség és a hatékonyság emelését feszegetik az energiafogyasztás egyidejű visszaszorítása mellett. A megtakarítási lehetőségek a nagyobb fokú automatizálással könnyebben kiaknázhatók. A bemutatókon szerepelnek majd egyszerűen programozható korszerű festőrobotok, amelyek a bevonatolás eredményét az eddigieknél jobban megismételhetővé teszik, csökkentik a selejtet, egyben kedvezőbb minőséget és gazdaságosabb működést tesznek lehetővé. Az anyagmozgató rendszerek terén szintén számos újdonság várja majd a PaintExpóra ellátogató szakembereket.

Alternatív megoldások is léteznek

Ha a szállítási vagy a kikeményítési időt kívánatos mérsékelni az energiafelhasználás ezzel párhuzamos redukálása mellett, akkor számos esetben az infravörös melegítés hozhat meggyőző eredményeket. Nem ritkán a helyigény is jelentősen csökkenthető e technika alkalmazásával. A további olyan kiállítási szegmensek, amelyeken a PaintExpo kiállítói számos új megoldással várják az érdeklődőket, a festékek eltávolítása, a minőségirányítás, illetve a különféle kiegészítők például a maszkolási eljáráshoz, nyomtatáshoz, jelöléshez, csomagoláshoz.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[101220] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés