hirdetés
hirdetés

Smart home

Fény az okosrendszerekben

A Philipsnek egy a közelmúltban több ezer, az USA-ban és Nagy-Britanniában élő fogyasztó körében végzett felmérése szerint a megkérdezettek 80%-a ismeri az intelligens otthon fogalmát. De melyek azok a területek, amelyeket otthonukban leginkább „okossá” tennének?

hirdetés

Az IoT, azaz a tárgyak internetje manapság az egyik legfelkapottabb téma az IT-szakemberek és a mérnökök világában. Tárgyak kommunikálnak tárgyakkal – a hűtőszekrény házhoz rendeli a kedvenc tejünket, ha kifogyóban van, a csomagküldő szolgálat rendszere az úton lévő futárjainak és a közlekedési adatoknak megfelelően optimalizálja az útvonalakat, hordozható eszközök mérik testünk paramétereit és szolgáltatnak információt a gyógyszerek testre szabott adagolásához, és az intelligens város közvilágítása a szenzorok által észlelt forgalmi és időjárási viszonyoknak megfelelően igazodik a lakók igényeihez. Mindez emberi beavatkozás nélkül.

A McKinsey Global Institute által nemrég végzett felmérés (The Internet of Things: Mapping the Value Beyond the Hype, 2015. június) 2025-ig évi 11,1 trillió US dollárra becsüli azt a gazdasági értéket, amely a tárgyak internetje kiaknázásával elérhető. Gyakorlatilag nincs olyan iparág vagy piaci szegmens, ahol a rengeteg rendelkezésünkre álló adatot kihasználva ne lehetne a gyártást, az üzleti modelleket és a felhasználást optimalizálni, és ezzel jelentős megtakarításokat és a fogyasztói kényelem még magasabb szintjét elérni. Bár a felmérés szerint a B2B-területen megvalósuló IoT-alkalmazások kétszer annyi értékkel bírnak, mint a fogyasztói alkalmazások, utóbbiak – a kisebb fejlesztési és eszközigény, illetve a mobil eszközök nagymértékű elterjedése miatt – sokkal gyorsabb ütemben jelennek meg és válnak elfogadottá, mint a bonyolult ipari alkalmazások.

A napfény- és hőmérsékletfüggő automatizált árnyékolás- vagy kerti öntözőrendszer, a mobiltelefonra riasztást leadó és a lakásban elhelyezett biztonsági kamera képét valós időben közvetítő biztonsági rendszer, a távvezérelt légkondicionáló, a reggeli útvonalunkat – akár autót, akár tömegközlekedési eszközt használunk – az aktuális közlekedési helyzet függvényében optimalizáló mobilalkalmazások vagy éppen a napi fizikai teljesítményünket rögzítő és tréningjavaslatokat tevő okosóra már nem is annyira a jövő, hanem létező, mindennapjainkba egyre inkább beszivárgó innováció. Ezek az alkalmazások az adatok gyűjtésével, elemzésével és okos algoritmusok alapján hozott döntésekkel az életünket egyszerűbbé, kényelmesebbé, hatékonyabbá teszik.

Mit tegyünk okossá?

Szakértők és fejlesztők szerint a lakossági területen közép- és hosszú távon az IoT egészségügyben való kiaknázása kecsegtet a legnagyobb piaci potenciállal – a McKinsey szerint legalább 1,5 milliárd dollár az a gazdasági érték, amely az egészségügy (egészségügyi távfelügyelet és -gyógyítás, illetve fitnesz) „intelligenssé” tételével elérhető. De mennyire ismert a háztartások körében az intelligens otthon fogalma, miben látják a magánemberek a tárgyak internetje gyakorlati alkalmazásának előnyét?

A Philips nemrég felmérést készített az USA-ban és Nagy-Britanniában ennek felderítésére. A megkérdezett több ezer fogyasztó közel 80%-a vallotta, hogy ismeri az intelligens otthon fogalmát. Arra a kérdésre, hogy melyek azok a területek, amelyeket otthonukban leginkább „okossá” tennének alkalmazásvezérléssel, első helyen (USA 64%, UK 50%) a világítást jelölték meg, ezt követte a biztonság, illetve az energiagazdálkodás (USA 57%, illetve 52%, UK 46%, illetve 49%), majd a szórakoztatás, a zene, a főzés, a takarítás, az egészségügy és végül a közlekedés.

Intelligens világítás

Minden bizonnyal a világítás az egyik legkönnyebben „intelligenssé” tehető terület, hiszen a digitális LED-technológia megjelenésével és elterjedésével a világítási eszközök vezérlésének lehetősége adott. De mire is jó a világítás intelligens vezérlése, miért nem elég fel- vagy lekapcsolni azt a természetes fény függvényében? A (mesterséges) fény nemcsak egy egyszerű eszköz arra, hogy lássunk. A fény jelentős hatással van a bioritmusunkra, a hangulatunkra. A friss, hűvös napfény energizál, a lágy, meleg, halványabb fények nyugtatnak. A színes, mozgó fények feldobnak, hangulatot keltenek, és ezáltal a bulik elengedhetetlen részét képzik. De a fény ennél sokkal többre is képes: lehet vele üzenni, növelni az otthon biztonságát, és nem utolsósorban hangsúlyos része a lakberendezésnek, belsőépítészetnek – fényekkel egyedivé tehetjük az otthonunkat.

Az alkamazásvezérelt világítás lehetővé teszi, hogy otthonunkhoz közeledve felkapcsolódjanak a fények, és ne a sötétség várjon minket este (geofencing, illetve geolocation), nyaralásunk során a távolból kapcsolgathatjuk a fényeket szimulálva, hogy otthon vagyunk, és az IFTTT-technológia („if this than that”) kiaknázásával a fényt kommunikációra is használhatjuk – fénnyel, színnel jelezhetjük, ha e-mailünk érkezett, ha csengettek (például hallássérültek esetében), vagy ha kedvenc focicsapatunk gólt rúgott. Hangulatunkhoz igazíthatjuk a fényt egyszerű appok segítségével – előhívhatunk előre elmentett, pihenéshez, olvasáshoz vagy baráti összejövetelhez leginkább illő fénybeállításokat, de akár kedves emlékeket is felidézhetünk a fények egy behívott fényképen megjelenő színekhez való igazításával. Több gyártó is kínál már alkalmazásvezérelt világítási megoldásokat az egyszerű, hagyományos izzókat helyettesítő fényforrásoktól a komplett világítási rendszerekig, úgy mint a Philips intelligens Hue fényforrásai, lámpái, LED-szalagjai és egyéb világítási eszközei. Mindez azonban valóban csak hype, a technológia iránt nyitottak játékszere, ha nem biztonságos, nem jövőbiztos és nem egy nagyobb rendszer része – a vezeték nélküli technológiák kulcskérdése az adatbiztonság (l. Biztonságos? Az okosotthonok veszélyei című cikkünket), de szintén fontos, hogy a fejlesztésekkel az eszközök és az alkalmazások lépést tudjanak tartani.

Igazán értékessé akkor válik egy ilyen rendszer, ha nemcsak hogy párhuzamosan létezik az otthon biztonsági, árnyékolástechnikai és más rendszereivel, hanem ezekkel összekapcsolva, a legegyszerűbb, egy alkalmazáson belüli vezérlést is lehetővé teszi.

Az amerikai Apple-lel közösen kifejlesztett Philips Hue világítási rendszer például kimagaslóan biztonságos a routerre csatlakoztatható, az összes vezérelt eszközt „összefogó” és a rendszer feltörését gyakorlatilag lehetetlenné tévő bridge segítségével. A más nagy gyártókkal kezdeményezett fejlesztéseknek köszönhetően pedig a világítást vezérlő hardver (bridge) alkalmazásával már most szabályozható az ambilight funkciós tévék LED-es háttérfénye, de hamarosan a szobatermosztát és egyre több egyéb eszköz is csatlakoztatható lesz a rendszerhez – amely így már az alapját képezi a testre szabott és fejleszthető intelligens otthon rendszerének.

Juhász Mónika, Szórádi Bence (Led Leet)
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés