hirdetés
hirdetés

Technológiák a válságkezelésben

Fejlesztések a koronavírus ellen

A Szilícium-völgyi akszelerátor, a Plug and Play mozgósította startupjainak hálózatát, hogy megtalálja azokat, akik új technológiát fejlesztettek vagy meglévő projektjeiket gondoltak újra a világjárvány leküzdésének érdekében. A virtuális demo napon bemutatkozott nanotechnológiával, lélegeztetőgépek gyártásával, de biológiai keresőmotorral dolgozó cég is. 

hirdetés

A tech cégek sorra váltanak irányt és szállnak be a koronavírus elleni harcba. A kaliforniai üzemanyagcella-gyártó Bloom Energy Sunnyvale lélegeztetőgépeket javít és szervizel, a brit porszívógyártó Dyson saját lélegeztetőgépet fejleszt, és minél hamarabb szeretné megkezdeni annak nagyüzemi gyártását, de még a felhőszolgáltatók is beszálltak a küzdelembe. Összesen 13 startup mutatta be projektjeit a demo day-en, íme néhány:

Matthew Callaghan a OneBreath nevű Palo Altó-i startup alapítója, tisztifőorvos, a Stanford Egyetem sebészeti docense szerint a OneBreath visszatért a gyökereihez a koronavírus hatására. Néhány évvel ezelőtt több stanfordi fizikussal és mérnökkel újfajta lélegeztetőgépek tervezésén dolgozott, amelyek gyorsan előállíthatók és üzembe helyezhetők egy világjárvány esetén. A csapat pedig az új dizájnt szabadalmaztatta, amikor megalapította a OneBreath-t. Callaghan beszámolója szerint azonban azóta az olcsó, hordozható, önálló egységként működő lélegeztetőgépek kerültek a cég fókuszába, amelyekre főleg a fejlődő országokban volt szükség. Most azonban, ahogy Callaghan fogalmazott, a cég visszatért a világjárvány esetére kialakított lélegeztetőgépek terveihez. „Éjt nappallá téve azon dolgoztunk az elmúlt héten, hogy lássuk, idő és pénz tekintetében hogyan nézne ki a visszaállás. Úgy látjuk, a gyártási költség készülékenként 4,000 dollár lesz (kb. 1 310 000 Ft), a már meglévő szingapúri gyártót pedig amerikai gyártópontokkal egészítjük ki. A cél 10 000 egység előállítása 6 hónap alatt. Lehetségesnek tűnik, hogy 6-9 hónapon belül megkapjuk az Élelmezési és Gyógyszerügynökség sürgősségi használatra vonatkozó engedélyét.

A Biobot Analytics közegészségügyi adatok kimutatására alkalmas rendszerek fejlesztésén dolgozott, amelyek képesek például felmérni az opioidfogyasztás változását egy-egy régióban a tisztítókba érkező szennyvízből. Marina Matus ügyvezető igazgató arról számolt be, hogy koronavírus-tesztet is fejlesztettek. MIT-ből kivált Boston környéki cég az azt igénylő települések számára már elérhetővé tette az ingyenes tesztkészleteket. Matus szerint az adatokból kimutatható, hogy az adott városban milyen ütemben változik, növekszik vagy csökken a fertőzések száma, illetve hozzátette, hogy a szennyvíztisztitó mintákat is vizsgálják már. „Megmutattuk, hogy működik a teszt, vizsgáljuk és mérjük a vírust, de mielőtt nyilvánosságra hozzuk a becsléseket és eredményeket, közegészségügyi és törvényhozó szervek felé kommunikáljuk majd azokat” – közölte Matus.

Nanotechnológia és biológiai keresőmotor

A Sonovia fejlesztésével egy olyan ultrahangos rendszert alkottak meg, amely képes nanorészecskéket szövetekbe juttatni. Az izraeli cég máig a kórházi fertőzések elkerülését könnyítő antibakteriális anyagok fejlesztésén dolgozik, és ahogyan az igazgató, Roy Hirsch elmondta, a technológiájuk már klinikailag igazolt. Hirsch szerint az antivírus-nanorészecskékkel ellátott szövetek gyártásának megkezdése, amelyek megakadályozzák a koronavírus terjedését, egyszerű lesz. A gyártás kilónként 1 dollárba kerül majd, a kezelés pedig legalább 100 forróvizes mosást is kibír.

Mammoth Biosciences, a Crispr-alapú diagnosztikai és génmódosító eszközökkel foglalkozó San Franciscó-i startup projektje egy biológiai keresőmotor, amely képes biológiai mintákból kimutatni a koronavírust. A motor fehérjerészecskét használ a vírusban lévő nukleinsav kereséséhez, majd ezeket a savakat felhasználva készít vizualizációt. Trevor Martin ügyvezető szerint van annyira pontos, mint a laboratóriumi tesztelés, viszont gyorsabb és költséghatékonyabb, hiszen nem igényel olyan gondos előkészítést.

Az izraeli Binah.ai olyan technológián dolgozik, amely felvett vagy élő videón keresztül képes az életjelek mérésére, segítve a COVID-19 fertőzötteket, hogy magukat monitorozzák otthon vagy a kórházban, illetve segíti az orvosokat, hogy információt gyűjthessenek egy videóhíváson keresztül is. David Maman, ügyvezető szerint a technológia egy átlagos okostelefon kameráján keresztül képes a pulzusszám és annak változásainak mérésére, a légzés vizsgálatára és az oxigéntelítettség valós idejű mérésére is.

Okostelefonból sztetoszkóp, appal kiegészített spirométer

A Steth IO washingtoni startup szoftvere okostelefonokat alakít sztetoszkóppá, a technológiát pedig egy olyan rendszer részévé szeretnék tenni, amely krónikus betegeknek, például asztmásoknak vagy pangásos szívelégtelenségben szenvedőknek segít, hogy akár otthon is ellenőrizni tudják az állapotukat. A Plug and Play bemutatónapján Mahesh Mulumudi ügyvezető arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben a COVID-19-hez köthető, tüdőben történő veszélyes folyadéklerakódást monitorozó megoldások keresése felé fordultak. Egy appot és egy apró eszközt is fejlesztettek, amely észleli a kritikus változásokat az alapvető tüdőhangok frekvenciája (300 Hz és 600 Hz) között, amelyek Mulumudi szerint határozott jelei lehetnek az akut légzőszervielégtelenség-szindrómának. Az ügyvezető úgy véli, hogy az eszköz alkalmas arra, hogy a betegeket otthonukban vagy akár a kórházban is megfigyelés alatt tartsák anélkül, hogy személyesen kellene érintkezniük velük. A tervek szerint az algoritmus finomhangolása mellett a Steth IO már áprilisban megkezdte a gyártást. „Az első darabok ára 70 dollár (kb. 22 500 Ft) lesz, ami a gyártás beindulásával 30 dollárra (kb. 10 000 Ft) csökken majd” – nyilatkozta Mulimudi.

Szintén a légzőszervi elégtelenség korai diagnosztizálására fókuszál San Francisco Bay Area-ban működő startup, a Breath Research, és már azon dolgoznak, hogy a spirométereket és az appokat eljuttassák a COVID-19 betegekhez. A technológia – amely eredetileg asztmás betegek számára készült – a be- és kilégzéseket konvertálja hanghullámokká. Az alapító, Nirinjan Yee szerint az eszköz használatával a betegeknek könnyebb lenne megfigyelniük magukat a világjárvány során, így rövidtávon könnyebb lenne eldönteniük, mikor van szükségük orvosi segítségre. Hosszú távon pedig az adatok mesterséges intelligenciába táplálva segíthetnek megjósolni a betegség terjedését is.

A Plug and Play bejelentette egy globális COVID-19 akszelerátor megalapítását is, hogy felgyorsítsa a világjárvány megfékezését célzó innovációk fejlesztését az egészségügy, a szállítási láncok, a kiskereskedelem, az üzleti tevékenységek és a pénzügyi technológia területén. Az akszelerátor április elején tette közzé a pályázati felhívást, miszerint 20 jelentkezést választanak majd be egy háromhónapos programba, amelynek eredményeit augusztus elején publikálják.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend májusi lapszámában jelent meg.)

Bakonyi Anna
a szerző cikkei

(forrás: IEEE Spectrum)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés